logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Must-have accessoires voor je airfryer

Als je eenmaal een airfryer in huis hebt, is het aantrekkelijk om het apparaat structureel op het aanrecht te hebben staan. Waar veel mensen vasthouden aan het principe dat je ze gebruikt als een gezond alternatief voor de friteuse, kun je zo veel meer in deze compacte en uiterst efficiรซnte heteluchtoven! Wij laten je graag drie accessoires zien waarmee je met nog meer plezier gebruikmaakt van je airfryer.

Spray

Dit is een echte, absolute must-have voor iedereen met een airfryer. Je zou het bijna life-changing kunnen noemen, en bizar dat niet meer mensen hier aan hebben gedacht. Met deze spray verspreid je olie in een handomdraai over je gerechten – en daarmee maak je jouw gerechten nog knapperiger en smaakvoller! Geen gedoe meer met kwastjes, omspatelen of omschudden met je handen. Even sprayen en je hebt een mooie, egale laag olie over je gerechten. Over een kilo aardappelen spray ik meestal 4-5 keer. Halverwege even husselen in de mand en je ziet die piepers glimmen, zonder een overdaad aan olie. Maar een spray olie over je gehaktballen zorgt dat ze mooier bakken! Het enige minpunt is dat je wel even moet mikken, anders heb je ook je aanrecht geraakt.

De spray is overigens niet alleen aan te raden voor je airfryer. Ook je gerechten voor op de barbecue voorzie je met deze spray van een laagje olie. En normale bakpannen spray je op deze manier makkelijk in. Niet vreemd dus dat deze spray een plekje heeft verkregen op het aanrecht. Gebruik wel olie met een hoog brandpunt, dus geen olijfolie maar bijvoorbeeld arachideolie, pinda-olie of avocado-olie. Zonnebloemolie kan ook hoge temperaturen aan, maar sommige onderzoekers beweren dat zonnebloemolie juist ongezond is als je het verhit.

Haal hier je oliespray in huis

Bakvorm

Een nadeel van de airfryer vind ik het schoonmaken. Het is nogal een fikse mand die je moet zien onder te dompelen in het water (en als je ze in de vaatwasser steekt, zit die meteen vol!). Naast de mand heb je ook het rooster en de opvangbak voor kruimels en olie. Nee, dan zet ik liever een bakvorm in de airfryermand. Dan heb je precies de maat die je wilt en scheelt het minstens de helft aan afwas. Deze siliconen bakvorm heeft een siliconen rooster op de bodem liggen, die je indien gewenst kunt verwijderen. Dankzij dat rooster kun je ook vlees of bijvoorbeeld groenten als witlof bakken in je airfryer, zonder dat het gaar kookt in het eigen vocht.

Zo’n siliconen bakvorm heeft een aantal voor-en nadelen. Zo is hij dankzij de handvatten makkelijk uit de airfryer te nemen en wordt het materiaal ook minder heet dan een metalen bakvorm (maar: gebruik altijd bescherming voor je handen als je werkt met hete voorwerpen!). Door de flexibele vorm kan het zich ook een beetje aanpassen aan je gerecht. Een nadeel van die flexibiliteit is dat je er minder vormvaste gerechten in bakt, zoals taart of quiche. Een cake zou dan weer wel gaan, omdat je die makkelijk op zijn kop uit de vorm kunt halen.

Door het bakken in een bakvorm biedt je een laagje bescherming aan je gerecht. Dat opent deuren voor het bakken van bijvoorbeeld een croque monsieur, crumble of een gratin waar een laagje geraspte kaas op ligt. Maar natuurlijk kook je er ook zonder problemen rijst of nasi in, maak je een stamppot of andere eenpansgerechten die je ook vind in de handleiding van je airfryer (of bijvoorbeeld de Home-ID app van Philips).

Ga hier naar de siliconen airfryer Cleanfry mand met dubbele bodem

Donuts

Als er iets is waar ik warm voor loop, dan zijn het wel donuts. Toch zijn ze knap lastig te maken. En eerlijk is eerlijk: echte donuts moet je natuurlijk maken van een gistdeeg en frituren in een volle pan olie. Maar… heb je geen zin in al dat werk? Dan kun je het jezelf makkelijker maken en in ieder geval genieten van de vorm en vergelijkbare smaken! In plaats van een deeg gebruik je in deze vorm een wat dikker beslag, zoals je favoriete cupcake beslag of een tulband-recept. Je haalt deze vorm of bijvoorbeeld een wafelvorm op de website van de Airfryer specialist. Dankzij de ronde vorm zijn je donuts klaar in 10 minuten op 180 graden.

Je kunt de vorm ook gebruiken als algemene bakvorm, voor het bereiden van feestelijke maaltijden. Maak bijvoorbeeld nasi-ringen. Maak je nasi zoals je dat zou maken. Meng er een ei doorheen en vul de vormen met het mengsel. Bak ze vijf minuten op 160 graden voor een fraaie presentatie! Of gebruik de vormen voor het maken van een pannacotta of ijsdessert, het bakken van omeletten of het maken van ontbijtmuffins.

Ga hier naar de donut bakvorm voor je airfryer

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.