logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: animatiefilm Mummies op dvd

De animatiefilm Mummies is vanaf 14 juni te koop op dvd. Zo kun je de film bewonderen in de Nederlandstalige en de originele Engelstalige versie. Mummies is een grappige en avontuurlijke animatiefilm voor het hele gezin, gemaakt door de producent en schrijvers van “Ted & De Schat van de Mummie” en “Race naar de Maan”. Lees hieronder ook over de Nederlandse stemmencast van Mummies.

Ga direct naar Mummies op BOL.com.

Over de film Mummies

De film Mummies is een Spaanse film en neemt je mee naar het oude Egypte. Of beter: naar het hiernamaals van de Egyptenaren. Want als de oude Egyptenaren stierven, gingen ze naar het eeuwige hiernamaals. En dat plekje blijkt verstopt te zitten onder de grond, letterlijk onder onze voeten. Daar maken we kennis met de onzekere wagenmenner Thut en zijn broertje. Na een tragisch ongeluk durft Thut niet meer op een wagen te zitten en is daardoor diep ongelukkig. Op een andere plek in het Egyptische hiernamaals leren we de knappe Nefer kennen, die op het punt staat om uitgehuwelijkt te worden. Door een speling van het lot komt hierbij Thut in het vizier, hoewel beiden gewoon vrijgezel willen blijven.

Mix tussen oud en nieuw

In het heden is Lord Carnaby bezig met zijn zoektocht naar het mysterieuze hiernamaals. Hij heeft verhalen gehoord dat het er is, maar heeft geen idee hoe hij daar moet komen. Totdat Thut en Nefer wat chaos veroorzaken en hun trouwring in handen van Lord Carnaby komen… daarop reizen de twee jonge helden, samen met Thuts jonge broertje en zijn huisdierkrokodil naar het moderne Londen om de ring terug te vinden. Een chaotische achtervolging volgt daarop, met een kleine uitstap om van Nefer even een popster te maken (er is altijd tijd om te shoppen, blijkbaar!).

Bekijk de trailer

Ingewikkeld verhaal

Hoewel het basisverhaal heel duidelijk zou moeten zijn, hebben de filmmakers er toch een beetje een ingewikkeld geheel van gemaakt. Er zitten nog al wat zaken in verwerkt die niet even goed met elkaar rijmen, zoals het langdurige uitstapje naar de muziekwereld, maar dat is slechts één van de vele voorbeelden van waar de schoen wringt. Kinderen zullen het niet snel oppikken, maar voor volwassenen is dat echt een minpunt. Kinderen zullen gniffelen en lachen om de hilarische grappen, de rare band van de Lord Carnaby met zijn moeder en de grappige krokodil.

Dit zijn de Nederlandse stemmen van Mummies

De Nederlandse stemmencast van de bioscoopfilm “Mummies” is bekend. In deze grappige en avontuurlijke animatiefilm voor het hele gezin neemt zangeres, presentatrice en actrice Stefania de stem van prinses Nefer voor haar rekening, de dochter van de farao die geen prinses wil zijn maar het liefste wil zingen. Zanger en musicalacteur Jonathan Vroege kruipt de huid van Toet, een voormalig wagenmenner. Bekijk hieronder de volledige Nederlandse stemmencast van de film Mummies.

 • Nefer – Stefania
 • Toet – Jonathan Vroege
 • Sekhem – Aïden Joshua Maij
 • Carnaby – Marcel Jonker
 • Ed – Darren van der Lek
 • Danny – Boyan van der Heijden
 • Denny – Valentijn Bernard
 • Farao – Ruben Lürsen
 • Moeder – Marloes van den Heuvel
 • Priester – Fred Meijer
 • Radames – Juneoer Mers
 • Usi – Daphne Flint
 • Stagemanager – Louis van Beek
 • Aida – Carolina Dijkhuizen
 • Talita Angwarmasse
 • Huub Dikstaal
 • Stephan Holwerda
 • Jan-Peter IJkelenstam
 • Lucie de Lange
 • Nine Meijer
 • Paul Nieuwenhuijsen
 • Rutger Le Poole
 • Franky Rampen

Stefania is Nefer

Prinses Nefer is de dochter van de farao. Ooit zal zij dus regeren over de mummiewereld, maar er is één probleem: ze wil helemaal geen prinses zijn. Ze vindt al die strenge regeltjes maar niks en zou liever buiten de paleismuren een gewoon leven leiden in de stad. En vooral zingen, want dat is Nefers grote droom. Maar aan het hof is dat ondenkbaar.

streaming-banner-hbo-max

Jonathan Vroege is Toet

Toet is een beroemde oud-wagenmenner met de meeste overwinningen in de hele mummiewereld. Hij besteedt nu zijn onsterfelijke tijd nu aan het zetten van handtekeningen en aan de zorg voor zijn kleine broertje Sekhem. Door een bizarre speling van het lot, verloven Nefer en Toet zich. Echter, ‘tot de dood ons scheidt’ bestaat niet in de mummiewereld en voor eeuwig vastzitten aan een partner is niets voor hem.

Over de makers

“Mummies” is geregisseerd door Juan Jesús García Galocha (‘Galo’), die hiermee zijn speelfilmdebuut maakt nadat hij als artdirector had gewerkt aan films als “Ted & De Schat van de Mummie” en “Ted & Het Geheim van Koning Midas”. Het script is mede geschreven door Jordi Gasull en Javier Barreira, winnaars van een Goya Award voor beste scenario voor “Ted & De Schat van de Mummie”. Gasull, winnaar van drie Goya Awards voor beste animatiefilm voor “Ted & De Schat van de Mummie”, “Race naar de Maan” en “Ted & Het Geheim van Koning Midas”, is tevens de producent van de film. Pedro Solís, directeur van de animatiestudio Core Animation en schrijver/regisseur van de met een Goya Award bekroond korte animatiefilm “Strings”, is ook bij de film betrokken.

De filmmuziek is gecomponeerd door Goya Award-winnaar Fernando Velazquez, die vaak heeft samengewerkt met de veelgeprezen Spaanse regisseur J.A. Bayona. De film bevat drie originele liedjes: ‘I Am Today’, ‘New Song’ en ‘Ring Song’. De tekst van het laatste nummer is van de hand van producer en scenarioschrijver Jordi Gasull.

Warner Bros. Pictures presenteert een productie van 4Cats Pictures SL, Anangu Grup SLU en Moomios Movie AIE, met medewerking van Atresmedia Cine, met medewerking van MOVISTAR+ en met medewerking van TV3.

Films koop je online bij:


Recensie over Mummies

Het is niet zo eenvoudig om Mummies te plaatsen. Als volwassene zou ik ‘m net geen voldoende geven – daarvoor zitten er te veel haken en ogen aan het verhaal. De makers hebben te veel Disney in de film willen stoppen, wat niet goed uit de verf komt. Kinderen zullen wat dat betreft eerder gevangen worden door het verhaal en niet verbaasd zijn als Nefer plots Walk Like an Egyptian zingt op het podium, of een belangrijke scène in de musical Aïda onderbreekt om haar stuk te zingen. De grapjes zijn niet altijd even geslaagd, maar er zit voor ieder wel wat tussen: wat onderbroekenlol, wat droge humor, wat melige humor en de open deuren. Grafisch steekt de flik prima in elkaar, hoewel je ook daar wel ziet dat het geen topproductie is: het is door de aantrekkingskracht voor kinderen dat ik hem wel een voldoende geef.

Score: 7


Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.