logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Mulan, Walt Disney

De tekenfilm Mulan is al heel wat jaren oud. De tekenfilm over de stoere Chinese meid stamt al uit 1998, waarbij niet alleen Mulan, maar ook het draakje Mushu indruk maakte met zijn eigenwijze praatjes. Dit jaar komt de verfilming van het verhaal over Mulan, waarbij vooral de leeftijdsgrens een stukje omhoog is getrokken. Geen Mushu, wel vette actie, gevatte dialogen, de nodige magie en een grensoverschrijdende jongedame.

Oudere doelgroep

Een ding is duidelijk aan deze nieuwe verfilming: hij is gericht op een oudere doelgroep, hoewel Mulan ook niet voor jonge kinderen ‘geschikt’ was (het draait toch om epische gevechten en politieke situaties… niet iets waar kinderen snel warm voor lopen). In Mulan speelt de positie van de vrouw in de Chinese samenleving een belangrijke rol, verpakt in een dikke laag magie en vette actie.

Oorlog in China

Het verhaal gaat over een coupe tegen de huidige Chinese keizer. Het leger ronselt mannen uit verschillende dorpen en komt ook aan in het dorp van Mulan. Haar ouders hebben echter slechts twee meiden gekregen. Mulans vader dient zich aan als vrijwilliger, maar de oude man heeft zijn beste tijd duidelijk gehad. Stiekem neemt Mulan zijn plek in. Ze steelt zijn harnas en zwaard, alvorens ze per paard afreist naar het trainingskamp. Daar moet ze kostte wat kost voorkomen dat iemand er achterkomt dat ze een meisje is, anders is het met haar en haar familie-eer gedaan…

Felle strijder

Gelukkig is Mulan een felle strijder. Ze beschikt over de juiste energie en weet die chi heel goed in te zetten tijdens de gevechten. Die gave laat ze echter pas laat zien, waarna ze flink in aanzien stijgt. Tijdens de trainingen laat Mulan zien dat ze haar mannetje staat, hoewel ze stevig ingezwachteld op de oefenvelden verschijnt. Daarbij probeert ze te vermijden dat ze bijvoorbeeld moet douchen met de mannen of meer moet laten zien waaruit blijkt dat ze een meisje is… de vraag is: wordt Mulan ontmaskerd, wordt ze geaccepteerd… en zal het ze lukken om de felle tegenstanders tijdig te verslaan, ook al hebben ze de steun van een heks?

Bekijk hier de trailer van Mulan:

Disney’s Mulan is vanaf vandaag (4 september 2020) te zien op Disney+. Hij is als speciale VIP-release te zien op Disney+. Daarvoor is een extra betaling nodig voor €21.99.


Recensie over Mulan

CooleSuggesties topper

Mulan is een magische film, die je meeneemt naar het oude China. Daar kijk je mee achter de schermen bij de trainingen, de gevechtstechnieken en de capriolen die Mulan moet uithalen om te voorkomen dat ze wordt ontmaskerd. Spanning, actie en wat grappige momenten wisselen elkaar in rap tempo af. De special effects zijn briljant uitgevoerd en maken dat het levensecht lijkt, van de omgevingen tot aan de magische krachten van de heks.

Score: 9


Informatie

Titel: Mulan
Uitgever: Walt Disney
Tijdsduur: 115 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.