logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

MSM poeder bij hooikoorts

De pollen zitten weer in de lucht en dat is afzien voor mensen die hierop allergisch reageren. Eén op de vijf Nederlanders kan er over meepraten. Ze proberen vaak van alles om van hun vervelende klachten af te komen. MSM poeder kan mogelijk verlichting bieden bij hooikoorts. 

Veel niezen, een verstopte neus, tranende ogen, een droge keel, jeuk, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid en de lijst van symptomen bij hooikoortsklachten is nog langer. Nee, het is geen pretje als je lichaam in de stress schiet van stuifmeel van grassen, bomen en (on)kruiden door de aanmaak van histamine. 

Heb je genoeg van alle huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, goede tips , neussprays, oogdruppels en antihistamine tabletten probeert dan eens MSM, een natuurlijk product. 

MSM als oplossing

MSM (methylsulfonylmethaan) is een voedingssupplement dat mogelijk kan helpen bij hooikoortsklachten die ontstaan door een heftige rectie van het immuunsysteem. Het zou kunnen bijdragen aan een afname van de klachten en fitheid door de slijmvliezen te beschermen. 

MSM werkt als histamine remmer zonder bijwerkingen. Hierdoor verminderen de allergische symptomen, ook bij andere allergieën.  

Wat is MSM?

MSM is organisch gebonden zwavel, die van nature in planten, dieren en mensen wordt aangetroffen. Dit mineraal is essentieel voor je lichaam maar kan je lichaam niet zelf aanmaken. Je hebt het onder andere nodig voor je botten, spieren, huid en hersenen en voor de aanmaak van insuline. MSM haal je uit voedingsmiddelen (niet meer zoveel als vroeger) of voedingssupplementen met MSM. Het is een bouwsteen voor eiwitten, vitaminen en antioxidanten. 

Zwavel zit in kleine hoeveelheden onder andere in mosselen, kip, ei, knoflook, asperges, kabeljauw, spinazie, zalm, rucola, pinda’s, prei, amandelen, biefstuk, kool, pijnboompitten en uien. En ook in moedermelk en regenwater. Kies voor vers voedsel. Bewerkt voedsel is een no go. En bij koken gaat helaas veel MSM verloren. 

Doordat tegenwoordig veel fruit en groente in kassen wordt gekweekt, krijgen deze voedingsmiddelen geen regenwater meer. En planten halen dus hun portie zwavel uit regenwater en dauw. Ook door bodemuitputting door intensieve landbouw en het gebruik van bestrijdingsmiddelen nuttigen wij fruit en groente met minder mineralen dan in vroegere tijden. Het opslaan en bewaren van voedingsproducten in koelcellen is ook niet bevorderlijk voor een hoge concentratie MSM.

Waar is MSM goed voor?

MSM is nodig voor het functioneren van meerdere lichaamsfuncties. Het is vooral een gewild supplement voor het behouden van gezonde gewrichten. MSM wordt ook ingezet voor een mooie huid en het afvoeren van afvalstoffen, een goed afweersysteem en tegen ontstekingen. En het wordt dus gebruikt bij allergieën zoals hooikoorts en astma. Echter het ontbreekt nog aan voldoende wetenschappelijk onderzoek om alle toepassingen te rechtvaardigen.  

Voor het verminderen van pijn bij chronische pijnklachten en het remmen van ontstekingen aan de gewrichten, spieren en pezen is het een geliefd supplement. Dus bij veel voorkomende reumatische aandoeningen zoals artrose, artritis, jicht en osteoporose zou het uitkomst kunnen bieden.  

Gezonde darmflora

Bij reuma en hooikoorts is je afweersysteem ontregeld. Ook je darmen kunnen van slag zijn. Je kunt je immuunsysteem ondersteunen door een goede darmflora op te bouwen. Bij een gezonde darmflora heb je minder kans op (heftige) allergische reacties. De darmen helpen mee bij het afbreken van teveel histamine. Probiotica kunnen voordelen opleveren als je last hebt van hooikoorts. Deze levende bacteriën ondersteunen je immuunsysteem. 

MSM poeder 

MSM is te koop in diverse vormen maar MSM poeder is het populairst. De opname van dit product door je lichaam is goed te noemen. Je kunt het vermengen met water of vruchtensap. Je kunt met MSM poeder ook een zwavelbad maken. Dat is vooral fijn voor mensen met spier- en gewrichtsklachten. De huid neemt de zwavel makkelijk op. 

De meest pure vorm van MSM is OptiMSM®. OptimMSM®is ontwikkeld door het Amerikaanse Bergstrom Nutrition, ook wel de MSM expert genoemd. Er is jarenlang geïnvesteerd in de werking en verbetering van MSM. Er wordt door Bergstrom Nutrition een unieke meervoudige destillatiemethode toegepast. De poeders zijn hierdoor vrij van verontreinigingen en hulpstoffen. 

MSM poeder is gemakkelijk in gebruik. Met het meegeleverde maatschepje neem je de gewenste hoeveelheid. Drink het op met water of vruchtensap. Neem voor een snelle opname de vloeistof in op een lege maag of voor een maaltijd. Ook geschikt voor veganisten.

Voor zwavel bestaat geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh). Dat komt omdat er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is waaruit de voordelen van MSM blijken. Klinische studies gaan uit van 2,6 tot 3 gram per dag om symptomen van hooikoorts te verminderen.

MSM complexen

MSM is ook verkrijgbaar in tabletten, capsules en gel. Of in complexen met glucosamine en chondroïtine. Die zouden de werking van MSM versterken. Een effectieve combinatie dus tegen onder andere ingeademde allergenen en ontstoken slijmvliezen en het opbouwen van meer weerstand. Ben je op zoek naar goede MSM producten? Neem dan eens een kijkje in de webshop van de Orthokliniek.  

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.