Mr. Poppins maakt een diepe indruk

mr-poppins-alejandro-palomas-boek-cover-9789461315311

Ik ben niet meer snel onder de indruk van een boek. Misschien omdat ik er in de afgelopen jaren enkele honderden heb gelezen is mijn beoordeling flink streng geworden. Toch heeft Mr. Poppins indruk op me gemaakt. De titel klinkt dan misschien niet heel erg stoer, maar het is toch een boek dat me tot de laatste pagina heeft geboeid. Hoofdrolspeler in dit verhaal is de jonge Guillermo. Guille, zoals iedereen hem noemt, is verlegen, glimlacht altijd, zit het liefst met zijn neus in de boeken en heeft veel fantasie. Met als grote voorbeeld: Mary Poppins.

Schoolvoorbeeld

Tijdens de les moeten ze een opstel schrijven over wat ze later willen worden. Iedereen kiest een soort van beroepen, die soms ook goed haalbaar zijn. Guille schrijft dat hij later Mary Poppins wil worden. Dat is voor de leerkracht, Sonia, reden om hem door te verwijzen naar de schoolpsychiater. De onervaren María neemt Guille onder haar hoede en begint met de sessies. Na goedkeuring van Guilles vader, Manuel. Guilles moeder blijkt voor langere tijd uit huis te zijn, ze is wel vaker langer weg voor haar baan als stewardess. Tijdens de gesprekken tussen María en Guille komt er steeds meer boven water drijven over de dingen die spelen in Guilles leven. Tot er waarheden boven water komen die niemand had verwacht.

Dieper verhaal

Maar er is meer, veel meer dan dit. Want Guille draagt het gewicht van de wereld op zijn kleine en jonge schouders – hij draagt diepe geheimen met zich mee, die hij angstvallig voor iedereen verborgen probeert te houden. Problemen die alleen hem en zijn vader aangaan. Steeds dieper wordt je meegezogen in de wereld van Guille, die middels tekeningen en persoonlijke verhalen aan het daglicht worden blootgegeven. Het boek wisselt duidelijk van perspectief bij ieder hoofdstuk. De ene keer wordt er vanuit Guille vertelt, de andere keer vanuit María. Soms komen zelfs Sofia en Manuel aan het woord, die hun verhaal vertellen alsof je bij ze aan tafel zit. Die persoonlijke benadering en de wisseling in schrijfstijl maakt het boek nog een tikje persoonlijker, nog intenser. Tussen alle bedrijven door komt Guille op voor zijn enige kameraad, het Pakistaanse meisje Nazia, dat al op jonge leeftijd wordt uitgehuwelijkt.


Recensie over Mr. Poppins

CooleSuggesties topper

Een vertederend en indrukwekkend verhaal over Guille en zijn gezin. Door de wisseling van personen bij ieder hoofdstuk en de persoonlijke manier van vertellen blijft je dit verhaal lang bij – het zal je niet snel in de koude kleren gaan zitten!

Score: 10


Informatie

Mr. Poppins,
Illustrator: nvt
Uitgever: Van Halewyck, 283 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789461315311. Prijs: 16.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Ivon van der Schuit avatar
  Ivon van der Schuit

  Hoi Dennis,
  Dankjewel voor je heldere recensie, fijn om te lezen. Ik ga het boek nog eens verder bekijken en dan voor onze winkel aanschaffen. Jouw recensie helpt mij weer om mijn klanten te kunnen adviseren.
  Onderaan je pagina staat nog een verwijzing naar de plaatselijke boekhandel en de bekende websites. Maar wist je dat heel veel plaatselijke boekhandels tegenwoordig ook een eigen webwinkel hebben? Zo kun je je plaatselijke boekhandel steunen en krijg je het boek toch met de post thuisbezorgd.
  Vriendelijke groeten,

  Ivon van der Schuit (Boekhandel Voorhoeve in Hilversum, http://www.boekhandelvoorhoeve.nl )

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.