logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Moyu notebook – het herbruikbaar schrijfboekje


Moyu zorgt voor een kleine revolutie in het papierlandschap, maar naar mijn mening nog lang niet snel genoeg. Wat er zo bijzonder is aan dit kekke notitieboekje in A5-formaat? Welnu… het is gemaakt van een heel bijzonder papier. Steenpapier! En dat houdt in dat het papier gladder is dan normaal, maar ook een stuk sterker en steviger. Het absorbeert inkt niet zoals normaal papier, maar houdt het simpelweg vast. Daardoor kun je het met een vochtig doekje zonder problemen wegvegen. Hoe makkelijk is dat?

Verschillende modellen

Nu zijn er verschillende modellen van het Moyu notebook beschikbaar, van ringbandformaten tot de luxe ingebonden variant die je hier voor je ziet. Ze werken allemaal hetzelfde, alleen de uitvoering en bindwijze is anders. Je schrijft erop met de speciale pennen, die door Pilot zijn ontwikkeld (je moet de Friction-varianten hebben). Die pennen leveren de beste resultaten op. De luxe boekjes hebben een gevarieerde indeling. Dat kan ook makkelijk, want heb je een aantekening of notitie niet meer nodig, veeg je ze zo weg met het meegeleverde microvezeldoekje dat je vochtig maakt. Het luxe boekje bestaat uit een to-dolist, een weekplanning, een flink aantal vellen lijntjespapier, blanco vellen en een paar pagina’s met puntjes, zodat je een eigen ontwerp kunt maken à la een Bullet Journal. Om het luxe Moyu notitieboek open te slaan was even een worsteling. De rug is namelijk best stuk verlijmd. Even kijken naar het meegestuurde filmpje, waarop de meestgestelde vragen worden beantwoord, leverde meteen een oplossing op. Even de rug ‘breken’ door hem echt goed open te vouwen en het boekje bleef netjes open liggen. Achter in het boekje kun je een sticker plakken met een lusje voor je pen. Zo heb je altijd de juiste pen bij de hand voor een optimaal gebruiksgemak. Mocht je een wat makkelijker en flexibeler model vinden: de ringbandmodellen kun je makkelijker openleggen en uitbreiden met nieuwe bladen, die toegespitst zijn op jouw doel.

Zo gebruik ik mijn Moyu notebook

In eerste instantie dacht ik dat ik de to-do-lijst het meest zou gebruiken. Veel informatie zit al in mijn hoofd, het is enkel een kwestie van afvinken. En inderdaad, dat lijstje staat ook tamelijk vol iedere keer, maar dan niet met taken, maar met inspiratie of ideetjes om uit te werken. Een snel vinkje als het klaar is, en zodra ik even ‘onderhoud’ doe aan mijn lijstje, veeg ik de gedane taken weg. In de lijntjesvellen zet ik die trend overigens door, maar houd ik bij met wie ik mailcontact heb en van wie ik nog reacties tegemoet mag zien. Daar neem ik de ruimte voor, zodat ik altijd nog aantekeningen kan maken. Ik bedoel: heel efficiënt een pagina volschrijven hoeft toch niet, je veegt ze immers schoon na gebruik! Dat was wel even wennen, moet ik zeggen, aangezien ik voorheen juist heel veel priegelig schreef. Nu kan ik mijn contactmomenten aanvullen met tekst als ik meer info heb, bij telefoontjes even wat aantekeningen maken… noem het maar op! De blanco pagina’s gebruik ik voor schetsjes en tekeningetjes, aangezien de lijnen en strepen dik en helder zijn aangezet. Ook de puntjes-pagina’s voor het bullet journal gebruik ik daarvoor. Niet dat ik het schema van een bullet journal niet omarm, maar dan in de kantlijn van de lijntjesoverzichten 🙂 dat tekenen en illustreren is leuk, maar het ontbreekt me aan tijd om daar echt voor te gaan zitten. Dankzij de Moyu Notebook werk ik ruimer opgezet, waardoor ideeën meer de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen en te groeien. Aan ruimte geen gebrek!

Boodschappenlijstjes

Bij het bestellen van het boekje zag ik ook een shopping list. Super handig. Boodschappenlijstjes verbruik je namelijk wekelijks, stiekem gaat daar op jaarbasis heel wat papier doorheen. Nu gebruiken wij daar oude stukjes papier voor die we met een snijapparaat makkelijk afsnijden en hergebruiken, maar veel mensen kopen van die vierkante notitieblokjes om daar het papier van te gebruiken. Deze blaadjes hebben meer dan genoeg schrijfruimte (iets te veel, ik had hier liever een hokjespatroon gezien als in de bullet journals, zodat je meer boodschappen op 1 kant van het lijstje krijgt), maar omdat het lijstje zo stevig is, kun je hem prettig meenemen in je tas of jaszak. Bij het bestellen van de Moyu Shopping List krijg je drie kaartjes. Een daarvan hebben wij op onze magneetstrip in de keuken hangen met het menu van deze week. Super handig!


Recensie over Moyu notitieboek

Het Moyu notitieboek is echt revolutionair. Het is mooi vormgegeven en ontzettend makkelijk in gebruik. Je moet wel de speciale pennen gebruiken van Pilot, maar dankzij de elastieken lus aan de zijkant zit je boekje nooit zonder. Een geweldig concept dat mooi is uitgevoerd. Pluspunten voor het filmpje dat je na je bestelling krijgt toegestuurd, waarin de eigenaar van Moyu even vertelt over de meestgestelde vragen. Dat getuigt van een stukje zelfkennis en een servicegerichtheid waar ik wel van houd. Minpuntje is het doekje. Er is geen manier meegeleverd om die makkelijk te bewaren. Meenemen is natuurlijk niet handig (want… vochtig enzo), in het boekje zelf bewaren is ook geen optie… bij ons hangt hij – aan een magneet – op onze vertrouwde magneetstrip.

Score: 8


Informatie

Moyu Notebook, Moyu
Meer weten?
Prijs: 26.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou: