logo-liggend-wit-donkerblauw

Moyu back to work – herschrijfbaar werken

Praktisch iedereen gebruikt dagelijks papier. Jij hoogstwaarschijnlijk ook. Je noteert aantekeningen tijdens een meeting, je schrijft to do’s op die je niet moet vergeten, je print een interessant artikel uit en je plakt overal sticky notes met losse krabbels erop. 

Grote kans dat je dit papier uiteindelijk weer weggooit. 

Uitwisbaar Steenpapier: Het Nieuwe Normaal?

Losse Vellen Steenpapier A5

Is dat erg? Op het eerste gezicht niet: papier kan immers gerecycled worden. De keerzijde is echter dat er (helaas!) voor het recyclen van oud papier ook weer verse houtpulp toegevoegd moet worden. Daarnaast kan papier maximaal zeven keer gerecycled worden – de houtvezels zijn op een gegeven moment gewoon ‘op’.

Concreet betekent dit dat er dus niet alleen bomen gekapt worden voor het produceren van nieuw papier, maar ook voor het recyclen van oud papier! Zonde, want daarmee is papier helaas geen circulair product. Juist in deze tijd is de behoefte aan circulaire producten groot, vooral bij producten die we elke dag gebruiken.

Moeten we papier dan maar helemaal de figuurlijke prullenbak in gooien? Zeker niet! Sterker nog: er bestaat een papiersoort dat net zo fijn schrijft als ‘gewoon’ papier, terwijl het veel minder negatieve impact heeft op het milieu. We hebben het hier over steenpapier: papier gemaakt van kalksteen en een deel gerecycled plastic. Dit steenpapier kan gebruikt worden voor verpakkingen, als printpapier en er kunnen allerlei schrijfartikelen van gemaakt worden. Het is volkomen vrij van bomen, water en chemicaliën en de productie ervan geeft daarom 67% minder CO2-uitstoot vergeleken met de productie van pulp papier. 

Groen scale-up bedrijf MOYU zag hier mogelijkheden in en besloot om notitieboekjes, weekplanners en andere schrijfartikelen van dit duurzame steenpapier te maken. Founder van MOYU, Roel Schatorjé, ontdekte bovendien dat zogenaamde Frixion inkt in combinatie met het waterafstotende steenpapier volledig uitgewist kan worden met een vochtig doekje. En dat opende een deur aan mogelijkheden! 

Je kunt dankzij dit steenpapier dus blijven schrijven met de hand én de inkt volledig uitwissen als je klaar bent met je notities of ze gescand hebt. Het steenpapier kun je gemiddeld 500 keer herschrijven en gaat dus maanden tot jaren mee. Het is bovendien 100% recyclebaar en heeft geen nieuwe materialen nodig om het recycle proces te voltooien. Ideaal!

Het mooie is dat je met de schrijfartikelen van MOYU dus papierverspilling tegengaat, terwijl je wel blijft schrijven op papier. Het geeft ook rust en overzicht om de bladzijden volledig schoon te kunnen vegen – je begint dag (of week) in dag uit met een schone lei. 

MOYU zet zich ook actief in voor het behoud en herstel van de natuur, door een boom te planten voor elk verkocht notitieboekje. Dat doen ze met hun lokale partner Trees For Kenya. Deze community identificeert aangetaste grond en plant alleen bomen terug die ook van nature voorkomen in het gebied. Dat heeft weer positieve invloed op de lokale biodiversiteit en het algehele ecosysteem. 

Steenpapier is nog vrij onbekend, maar begint steeds populairder te worden. Het is misschien even wennen – het idee van “uitwisbaar schrijven” – maar absoluut de moeite waard om te proberen. En geloof ons… wie eenmaal overstapt, wil niet meer terug!

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Mieke Schepens avatar
  Mieke Schepens

  Ook ik maak graag kans!

 2. w123koekoek avatar

  Heel graag doe ik mee.

 3. Patrick Mertens avatar
  Patrick Mertens

  Waag graag een kansje

 4. Elvi avatar
  Elvi

  Zou geweldig zijn voor het millieu. Ik zou het graag willen proberen maar helaas verstuurd het formulier niet.

  1. Dennis van Houts avatar

   hi Elvi,
   het probleem is opgelost! Je kunt weer zonder problemen meedoen 🙂

 5. Annemie Cornelis avatar
  Annemie Cornelis

  Doe heel graag mee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.