logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film review: Gotham, S3


gotham seizoen 3Batman, Superman, de Joker, de Pinguin… allemaal helden en superschurken die tot de verbeelding spreken. Over elk van hen is ook de ‘becoming of’ al eens verfilmd, beschreven of op een andere manier met de lezers gedeeld. Waar echter nog nooit aandacht is geschonken, is aan het grote geheel. Hoe leefden die schurken, helden en anti-helden met elkaar samen in die grote stad? Dat is precies de insteek van de serie Gotham, waarvan wij inmiddels het derde seizoen hebben gekeken. Na een voorzichtig begin in het eerste seizoen, heb je mogen kennismaken het een groeiende absurde misdaadgolf in Gotham, seizoen 2. In Gotham, seizoen 3 is het echt tijd dat de superschurken opstaan!

Machtstrijd

In het derde seizoen dendert de strijd om de macht onverminderd voort. Aan het einde van seizoen 2 heb je al kennisgemaakt met de bizarre schepsels van het genie Hugo Strange, die met genetische experimenten mensen voorzag van bovenmenselijke krachten. Die schepsels zijn inmiddels ontsnapt en maken Gotham onveilig, onder leiding van niemand minder dan Fish Mooney – de grootste concurrent van Oswald Cobblepot, die zich steeds vaker de Pinguin noemt. Een felle strijd, die vraagt om sterkere en machtigere handlangers. En tegen fel optreden. In Gotham, seizoen 3 is er nog geen sterke arm van de wet. Daardoor gaat ex-commando Jim Gordon – die is opgestapt bij de politie – op eigen houtje als premiejager op pad.

Felle strijd

Wat opvalt in dit derde seizoen, is dat het grimmige politieke maffia-spelletje uit de eerste serie langzaam plaats maakt voor een wat grauwer beeld van de wereld. De agenten Bullock en Barnes verdedigen zich aan de frontlinie tegen de ontluikende superschurken Oswald Cobblepot (ofwel Penguin), Edward Nygma alias de Riddler, de toekomstige en sexy Poison Ivy en Jervis Tetch, beter bekend als Mad Hatter. Als een soort rode draad – die in het eerste seizoen juist de hoofdmoot vormde – is Bruce Wayne nog steeds op zoek naar de moordenaars van zijn ouders. Daarbij ontdekt hij dat de experimenten in Indian Hill, uitgevoerd door Hugo Strange, deels geregeld werden vanuit zijn bedrijf… hij ontdekt dat beruchte criminele organisatie Court of Owls actief is onder zijn hoede en begeeft zich daarmee in gevaarlijk water.

Conclusie over Gotham, seizoen 3

Het derde seizoen van Gotham maakt langzaam plaats voor een nieuwe generatie superschurken – die door allerlei giffen en experimenten superkrachten hebben gekregen. Daarmee krijgt Gotham (en Arkham) een nieuwe uitdaging. De machtsstrijd in deze serie draait eigenlijk om Fish en Oswald, met Jim als tegenhanger van de wet, die wordt bijgestaan (en soms gehinderd) door andere partijen. Het verhaal van Bruce Wayne suddert langzaam voort en groeit ook mee met het verhaal. Dankzij de grauwe stijl van filmen en de mooie links die onderling worden gelegd heeft de serie weer veel van zijn kracht uit het eerste seizoen terug. Ben benieuwd naar het vierde seizoen! Door: Score: Gotham, seizoen 3 krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie