logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Motief X, Stefan Anhem

Scandinavische thrillers waren een paar jaar geleden ontzettend populair. Je kon je het hoofd niet draaien of er was weer een nieuwe thriller die je meenam naar de ijzige en mysterieuze wereld van Noorwegen, Zweden of Groenland. Inmiddels is die enorme hype afgezwakt, maar zie je nog altijd een mooie stroom aan thrillers van de Noordelijk gelegen landen verschijnen. Zoals die van Stefan Ahnhem: Motief X is het vierde boek met Fabian Risk in de hoofdrol. Dit karakter sprak veel mensen tot de verbeelding – het is een normale man, die toevallig bij de politie werkt. Daarmee kun je jezelf er makkelijk in herkennen. Het type huisje-boompje-beestje, maar dan wel een die in het heetst van de strijd zijn hoofd probeert koel te houden.  

Corruptie

Die menselijkheid van Fabian komt ook terug in een zwak moment. Fabian zit er even helemaal doorheen. Hij vind een paar aanwijzingen dat één van zijn collega’s op zijn minst corrupt is en zoekt bewijzen. Daardoor wordt hij door de collega’s die hij in vertrouwen neemt echter bestempeld als paranoïde bestempeld, wat Fabian een time-out oplevert in zijn team. Toch is er meer aan de hand en is de inbreng van Fabian meer dan wenselijk op zijn afdeling. Er lijkt namelijk een seriemoordenaar actief te zijn, maar dan eentje zonder een duidelijk motief of een vaste handelswijze. Dat maakt het grijpen van deze moordenaar natuurlijk knap lastig. De hamvraag blijft: Wat is motief X?

Personagetwist

Het bijzondere van Stefan Ahnhem is wel dat hij de verdenking op meerdere personen laat rusten. Toegegeven, al in het eerste deel wordt sterk met het vingertje gewezen, maar als je eerlijk naar het boek kijkt, is het soms lastig om één hoofdpersoon aan te wijzen voor het hele boek. Het stokje wordt zogezegd doorgegeven. Dankzij de bijna filmische manier van vertellen, weet de auteur bovendien een heel sprekend en indrukwekkend beeld te schetsen van de verschillende situaties. Less is more, maar Ahnhem weet precies genoeg op tafel te leggen voor indrukwekkend heldere beelden. Tijdens de speurtocht naar de moordenaar is er bovendien genoeg ruimte genomen voor karakterschetsen van de betrokken personages, zodat onderlinge banden en persoonlijke groei ook mooi in beeld worden gebracht.

Ga direct naar Motief X op BOL.com.


Recensie over Motief X

Motief X is een heel bijzondere thriller. Het is het eerste deel van een tweeluik, het slot ‘X manieren om te sterven’ zal volgend jaar verschijnen. Bijzonder aan dit boek zijn de uitwerking van de personages, de karakterontwikkeling en het feit dat deze moordenaar ‘moord om te moorden’ en het lot van zijn slachtoffers laat afhangen van drie dobbelstenen… Dankzij de persoonlijke touch in het verhaal worden de personages soms flink onder druk te staan en leer je ook de groepsdynamiek van het onderzoeksteam beter begrijpen. Spannend tot de laatste bladzijde – en dan moet het slotstuk nog komen!

Score: 8


Informatie

Motief X,
Illustrator: nvt
Uitgever: The House of Books, 528 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044359879. Prijs: 22.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.