logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Mortal Kombat 1


Mortal Kombat is een van de oudste vechtgame-franchises die je op dit moment kunt kopen. De eerste game is al ongeveer 30 jaar oud… moet je nagaan! En na de laatste titel Mortal Kombat 11, vonden de makers dat het een beetje een chaos (of moet ik Kaos zeggen?) werd. Tijd voor een reboot! En zo beginnen we weer van voor af aan met Mortal Kombat 1!

Liu Kang’s nieuwe wereld

Dit nieuwe Mortal Kombat-universum is gecreëerd door de Fire God Liu Kang. Liu Kang heeft de geschiedenis opnieuw opgestart omwille van vrede, terwijl Mileena, de tweelingzus van Kitana en rechtmatige erfgenaam van de troon van Outworld, is geïnfecteerd door een dodelijke ziekte. Lin Kuei-krijgers en broers Scorpion en Sub-Zero vechten voor de toekomst van de clan, terwijl de Earthrealm-kampioenen Raiden en Kung Lao vechten voor familie en eer. Johnny Cage, die meer bezig is met relevant blijven in de ogen van zijn fans, vecht voor zijn eigen ijdelheid. Het belangrijkste roster wordt ook vergezeld door Kenshi Takahashi, die op een queeste is om het vereerde zwaard, Sento, te bemachtigen en de naam van zijn familie te herstellen.

“Mortal Kombat 1 markeert een nieuw begin voor de reeks, en wij zijn heel verheugd om deze originele verhaallijn en frisse kijk op klassieke personages met onze fans te delen. We introduceren bovendien ons Kameo Fighter-systeem met een unieke groep partnerpersonages, en we kijken ernaar uit om dit systeem en nog meer nieuwe elementen van het spel zeer binnenkort te tonen.”

Ed Boon, Chief Creative Officer, NetherRealm Studios en co-creator van Mortal Kombat

Nieuwe versies en features

Je zult zien dat verschillende oudgedienden terugkeren naar de arena, maar dan verpakt in een cooler jasje (waaronder Liu Kang, Scorpion, Sub-Zero, Raiden, Kung Lao, Kitana, Mileena, Shang Tsung en Johnny Cage). Daarbij wordt dankbaar gebruikgemaakt van de nieuwe technieken waar de ontwikkelaars mee mogen werken 🙂 waardoor MK1 er cooler en gaver uitziet dan ooit tevoren. Een nieuwe toevoeging aan het spel zijn de Kameo Fighters, een unieke groep partnerpersonages (die je ook kent uit eerdere games, zoals Sonya Blade, Kano, Goro, Kung Lao, Stryker en Jackson ‘Jax’ Briggs, die steun kunnen bieden tijdens de strijd en spelers zo nieuwe gameplaymogelijkheden bieden.

Games koop je online bij:

Bekijk de announcement trailer van Mortal Kombat 1

Ga direct naar Mortal Kombat 1 op BOL.com.

Remake Mortal Kombat tv-spot uit 1993

In een moderne herbeleving van de iconische televisiespot die 30 jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden, brengt acteur en producent Dave Bautista mensen uit alle rangen en standen bijeen om de innerlijke strijd aan te gaan. De rol van Bautista weerspiegelt die van Liu Kang in Mortal Kombat 1, die een herboren Mortal Kombat-universum heeft gecreëerd en kampioenen uit de verschillende rijken moet samenbrengen om te vechten en zijn visie te beschermen. 
 
Ik kan me de originele Mortal Monday-spot nog goed herinneren, met name de iconische kreet. Sindsdien ben ik al dertig jaar lang fan van Mortal Kombat. Ik vind het fantastisch en het is een eer om deel uit te maken van het spel.

Dave Bautista

Brute actie

Spelers die voor het kennismaken met Mortal Kombat komen dan ook in een fantastisch gespreid bedje terecht, met indrukwekkende graphics en een tot-in-de-puntjes uitgewerkt gevechtssysteem. Het kenmerkende brute geweld is nog altijd aanwezig, met rontgen-achtige slowmotion herhalingen om extra nadruk te leggen op de actie. Zo zien we schedels kraken, benen breken, ruggengraten doorboord worden en bevroren ledematen uit elkaar spatten… om meteen daarna weer op te staan en verder te vechten. Nadruk op gore, niet op geloofwaardigheid dus. Dat maakt dit 2D-vechtspel ook zo leuk. De toevoegingen van de Kameos kan het verloop van het spel net wat buigen en rechttrekken. Je kunt ze namelijk zelf inzetten (met de R1-knop), maar soms komen ze ook zelf het strijdveld oprennen om even een klap uit te delen.

Vechtersbazen

Natuurlijk kun je in Mortal Kombat 1 kiezen uit een keur van vechtersbazen, ieder met hun eigen vechtstijl en bovennatuurlijke gaven. Naast de standaard sla- en schoptechnieken zijn er heel wat special moves om te beheersen, waarmee je geweldige en indrukwekkend uitziende moves kunt uitvoeren. Maar… ieder personage heeft weer andere moves en dus ook andere knoppencombinaties om onder de knie te krijgen. Dat wordt dus oefenen met een breed scala aan personages of je toeleggen op jouw favoriet.

Merchandise koop je bij:

Spelmogelijkheden

Spelers kunnen de grote cast van vechters ervaren in de meerdere singleplayermodi van de game. Er is een Tower-systeem dat de klassieke Arcade-stijl vervangt, waarbij spelers het opnemen tegen verschillende teams van vijanden op weg naar de top. De verhaalmodus is een indrukwekkend opgebouwd avontuur dat gaat over het nieuwste toernooi tussen de kampioenen van Earthrealm en Outworld. Nu het universum opnieuw is opgestart na het vorige deel in de serie, geeft Liu Kang – nu de welwillende God van het Vuur – een aantal vechters de opdracht om voortdurende vrede tussen de rijken te bewaren door middel van een vechttoernooi.
Daarnaast is er de Invasion-modus. Nu de barrières tussen dimensies zijn verzwakt, maak je kennis met verschillende rijken die proberen andere binnen te vallen. Er komen verschillende seizoenen, waarbij je telkens met andere bedreigingen te maken krijgt. Zo kun je aan de slag met nieuwe personages en verschillende technieken. Het is een perfecte manier om de vaardigheden van elke speler uit te breiden, terwijl je nieuwe kostuums, andere Kameo Fighters en nieuwe fatalities kunt ontgrendelen en upgraden.


Ga direct naar Mortal Kombat 1 op BOL.com.

Recensie over Mortal Kombat 1

CooleSuggesties topper

Mortal Kombat 1 is een indrukwekkend spel waar je op verschillende manieren mee aan de slag kunt. De gevechten zijn verfijnd, het gaat veel verder dan button-bashers als Street Fighter als het aankomt op special moves en jouw skillset. Zowel nieuwe als doorgewinterde vechters hebben genoeg kansen om de strijd aan te gaan. Mortal Kombat 1 omarmt de geschiedenis van de franchise en bouwt er een compleet nieuwe wereld omheen. Dat zal fans van de serie zeker bekoren, maar ook nieuwkomers krijgen op deze manier de kans om hun entree te maken.

Score: 9


Info

Mortal Kombat 1
Uitgever: Warner Bros
Getest op: PS5
Genre: vechtspel
Prijs: 65 euro.

Games koop je online bij:

Verkrijgbaarheid

Mortal Kombat 1 is vanaf 19 mei beschikbaar voor pre-orders op alle lanceerplatformen*, inclusief:

  • Mortal Kombat 1 Standard Edition zal digitaal en fysiek beschikbaar zijn op PlayStation 5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc, inclusief Steam en Epic Games Store.
  • Mortal Kombat 1 Premium Edition zal digitaal en fysiek beschikbaar zijn op PlayStation 5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc (Steam en Epic Games Store) en wordt geleverd met alle Standard Edition-content, plus het Kombat Pack, vroege toegang tot het spel vanaf 14 september en 1250 Dragon Krystals (spelvaluta). Het Kombat Pack bevat een Johnny Cage-personageskin dat lijkt op de befaamde acteur en vechtkunstenaar Jean-Claude Van Damme (beschikbaar bij lancering), zes nieuwe speelbare personages (Quan Chi, Ermac, Takeda Takahashi, Peacemaker, Omni-Man, en Homelander, later beschikbaar) en vijf nieuwe Kameo Fighters (later beschikbaar).
  • Mortal Kombat 1 Kollector’s Edition zal digitaal en fysiek beschikbaar zijn bij selecte winkels op alleen PlayStation 5 en Xbox Series X|S, met alle Premium Edition-content en vroege toegang, plus een 16,5-inch Liu Kang-sculptuur ontworpen door COARSE en een op Liu Kang geïnspireerde personageskin, drie exclusieve art prints, een stalen case en 1450 extra Dragon Krystals (2700 in totaal).

Vecht met Jean-Claude van Damme

De video hieronder toont gameplay met de stem en gelijkenis van Jean-Claude Van Damme, die is opgenomen als onderdeel van een personage-skin voor de speelbare vechter Johnny Cage.

Games koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.