logo-liggend-wit-donkerblauw

Zo maak je mooiere foto’s met je smartphone


Fotograferen met je smartphone is niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven. Logisch, want je hebt deze camera altijd binnen handbereik! Toch is er veel te zeggen voor fotograferen met een normale camera, of dat nu een compactcamera is of een dure en uitgebreide spiegelreflex. Het grootste voordeel zit hem in het feit dat je meer mogelijkheden hebt met de lens van zo’n camera. Je kunt makkelijker inzoomen of uitzoomen zonder kwaliteitsverlies, en met een spiegelreflex kun je bovendien sfeervolle macro foto’s maken. Met een paar praktische hulpmiddelen kun je echter veel meer doen met de camera van je smartphone! Wij vonden twee telefoon accessoires waarmee je direct meer kunt bereiken.

Statief

Een van de moeilijkste dingen van het fotograferen met een smartphone is wel dat je hem de hele tijd in je hand moet houden. Vaak heeft dat natuurlijk zijn voordelen, maar niet altijd. Fotografeer je bijvoorbeeld voor een website of blog, dan zul je regelmatig werken met stillevens. Producten die in een bepaalde opstelling staan, of bijvoorbeeld foto’s van boeken, eten of andere Instagram waardige composities. Zo’n foto is niet zomaar gemaakt. Misschien moet je wel 30 foto’s schieten voor die ene perfecte foto er bij zit. Om telkens kleine aanpassingen te doen aan je compositie, je telefoon erbij pakken en dat unieke punt er weer bij zoeken… dat werkt niet prettig. Handiger is het om je smartphone op een universele houder te plaatsen. Veel statief voor je smartphone zijn echter heel klein en compact. Daarmee kun je ze rechtop zetten, en verder niets. Gelukkig zijn er uitzonderingen op die regel. Dit statief van UGreen is bijna een meter lang en heel makkelijk in iedere gewenste positie te plaatsen. Dankzij de praktische draaiklemmen kun je hem zo aan een tafelblad op bureau klemmen. Je kunt nu je smartphone of post in de juiste positie plaatsen en aanpassingen doen aan je compositie. Daarnaast is het een geweldige assistent voor het kijken van bijvoorbeeld Netflix in bed, waarbij je het statief even vastgeklemd op je wachttafeltje. Hoezo, multifunctioneel?

Beeldend

smartphones hebben in de regel slechts een lens ter beschikking: een groothoeklens. Zo’n lens is heel prettig wanneer je een groot deel van je omgeving in beeld wil brengen; wat op zich veel mensen doen. Denk aan het fotograferen van vriendengroepjes of tijdens een citytrip, maar ook mooi gedekte tafels zijn prima in beeld te brengen met zo’n universele lens. Vaak kun je wel wat zoenen, maar kijk daarmee uit: de beeldkwaliteit gaat daarbij snel achteruit. Een smartphone zoomt namelijk meestal in door een deel van de foto te vergroten, wat onherroepelijk kwaliteitsverlies veroorzaakt. Ben je daarom verplicht om zo’n nieuwe en dure smartphone te kopen met meerdere lenzen erin? Dat is natuurlijk een optie, maar je kunt er ook voor kiezen om de lens van je smartphone te upgraden! Kies daarbij wel voor lenzen die met zorg en aandacht zijn gemaakt: goedkoop is in dit geval absoluut duurkoop. Met een goede lens doet het resultaat niet af aan de kwaliteit van je foto en geef je jouw smartphone alleen maar meer mogelijkheden. Vergeet voor op pad ook je powerbank niet mee te nemen.. fotograferen vergt nog al wat van je accu.

Black Eye is een merk dat zich heeft gespecialiseerd in universele smartphone lenzen. Deze lenzen zijn stuk voor stuk gemaakt van hoogwaardig glas, en dat zie je terug in de resultaten. Het plaatsen van deze lenzen werkt heel eenvoudig. Je klemt ze eigenlijk als een soort wasknijper de lens van je smartphone. Een beschermrandje aan de achterkant zorgt ervoor dat je telefoon niet beschadigd, daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. Wel kun je nadenken over de mogelijkheden die je graag zou willen! En dat is natuurlijk heel erg leuk. Bij adviseren de HD combo. Daarmee geef je jouw smartphone namelijk unieke combinatie van een sfeervolle macrolens en een mooie groothoeklens. Maar je kunt ook een van deze twee lenzen kopen natuurlijk: uitbreiden kan altijd nog!

Meer mogelijkheden met nieuwe lenzen

Met de Black Eye groothoeklens kun je maar liefst 160; van je omgeving in beeld brengen. Dat is echt een enorm bereik! Met deze lens kun je meer van je omgeving laten zien wanneer je in staat bent, maar je kunt bijvoorbeeld ook grote groepen mensen in beeld krijgen, zonder dat iedereen bij elkaar op schoot moest gaan zitten. Wisselen is heel eenvoudig: klik snel de Black Eye Lens op je smartphone, en je bent klaar voor actie. Het grote bereik komt trouwens overeen met een 16 mm lens op een full-frame camera. (ter vergelijk: zet je een standaard 18mm lens op een goedkopere spiegelreflexcamera, wordt deze ongeveer 27mm).

Een heel mooie lens, waarbij het effect echt gemist heb tijdens het fotograferen met een smartphone, is de macrolens. foto’s met een spiegelreflexcamera vallen namelijk direct op door een mooi scherptediepte-effect. Het onderwerp zelf is daarbij scherp, maar de voorgrond en de achtergrond zijn onscherp. We maken hoe Lance lost dit probleem op. Het vergroot het onderwerp in beeld aanzienlijk, en je kunt tot 15 keer dichter op je onderwerp komen. Je kunt je voorstellen dat je daarmee echt geweldige close-ups kunt maken! De kwaliteit van het glaswerk valt hier heel erg op: iedere onregelmatigheid zou immers prominent in beeld komen. En dat is in dit geval absoluut niet zo.

Wil je dus meer halen uit de foto’s die je maakt met je smartphone, dan raad ik deze accessoires absoluut aan.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.