logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Monster Truck Championship, PS4


Monster Trucks zijn in Amerika een echte hype. Waar we het in Nederland moeten doen met het jaarlijks terugkerende spektakel van Monster Jam, zijn dit soort evenementen helemaal populair in Amerika. De opzichtige kracht, een auto op vier kolossale wielen, gepimpt tot vreemde monsters of bizarre schepsels… het spreekt absoluut tot de verbeelding. Denk daar een footballstadion bij met krampjes waar je hotdogs, popcorn en sloppy burgers kunt scoren en je zit helemaal op het goede spoor. In Nederland moeten we het doen met de digitale variant van dit spektakel, bijvoorbeeld met de nieuwste telg van Nacon: Monster Truck Championship. Wij kropen achter het stuur en lieten onze motor ronken: is dit spel de moeite waard om je motor op te starten, of kun je ‘m beter in de garage laten staan?

Komische mix van monsterkracht

Eigenlijk zijn Monster Trucks best wel lachwekkend, ook de Monster Truck Championship heeft die bizarre sfeer over zich afgeroepen. Het is namelijk bizar om te zien hoeveel kracht zo’n bolide heeft, maar toch wat lomp en onbeholpen moet voortbewegen. Bijna traag komen ze op gang, omdat hun motoren al die kracht simpelweg niet kunnen verdragen. De verschillende spelmodi in Monster Truck Championship zijn dan ook vreemd en nagenoeg onbekend. Denk daarbij aan low-speed dirt track-racen, twee ‘drag’-races van een halve minuut op identieke gespiegelde tracks en Destruction / Freestyle die zoveel mogelijk sprongen, trucs en kapotte caravans aanmoedigt binnen een tijdslimiet.

Uitdaging aangenomen!

Hoewel je niet in iedere discipline geweldig kunt zijn, gaat het bij Monster Truck Championship ook om de combinatie tussen alle afzonderlijke disciplines. Je moet er tijdens de kampioenschappen in slagen om alle games zo goed mogelijk te behalen. En dat je ergens minder goed in bent en misschien wel als laatste eindigt? Dat maakt niet zo heel veel uit. Je tegenstanders hebben hetzelfde probleem! Het zorgt in ieder geval voor een drive om de uitdaging aan te gaan en overal zo goed mogelijk in te worden. Daarbij rijdt je een heel scala aan Amerikaanse kampioenschappen af, die je kunt uitbreiden met een paar gave expansion packs, die je bovendien voorzien van nieuwe voertuigen. De winst van de wedstrijden kun je steken in het verbeteren van je monster truck, het in dienst nemen van nieuwe crewleden en het aanbrengen van cosmetische aanpassingen.

Teamwork

Monster Truck racing doe je namelijk niet alleen. Als beginner krijg je al een team aan ingenieurs, voertuigspecialisten, managers en agenten toegewezen. Stuk voor stuk hebben ze positieve effecten op je races, de prestaties van je truck en de reparatie- en toegangsprijzen voor kampioenschappen. Het systeem is heel eenvoudig en tamelijk oppervlakkig, maar daardoor niet minder leuk. Het is eenvoudig om te zien wat er gebeurt als je iemand uit je team vervangt door een ander, en dat is prettig. Daar boven op werken sponsoren mee aan het succes van jouw carrière, ze stellen bepaalde eisen aan elke race waarna je een bepaald bedrag aan beloning ontvangt. Ook dit is heel eenvoudig qua opzet, maar het helpt je allemaal om je carrière tot een goed einde te brengen.

Spanning en sensatie

Naarmate je carrière vordert, krijg je steeds moeilijkere en meer uitgebreide tracks tot je beschikking. Je begint op korte en onverharde wegen, die steeds langer en uitgebreider worden. De races voelen echt opwindend aan als je je een weg probeert te banen naar de voorkant van het peloton, en het is bizar om te merken dat de makers erin zijn geslaagd om het gewicht, de inertie en de lompheid van de trucks te combineren met een goed gevoel voor snelheid. Dat neemt niet weg dat je echt moet leren racen met een monstertruck, aangezien je de voorwielen en de achterwielen afzonderlijk kunt laten draaien. De achterwielen bedien je met de rechter joystick. Heb je die techniek onder de knie, dan kun je indrukwekkende stunts uithalen en knijterscherpe bochten nemen. Daarnaast is het een kwestie van timing en gevoel. Gebruik het ideale toerental en de perfecte hoeveelheid power om een vliegende start te maken en vooral om niet om te kieperen… combineer al je skills in de freestyle en de destruction, waar je letterlijk vrij spel hebt om zoveel mogelijk gekkigheid uit te halen om punten te scoren.

Ga direct naar Monster Truck Championship op BOL.com.


Recensie over Monster Truck Championship

Monster Truck Championship is een geweldige offroad-licentie die voor het nodige vermaak zorgt. Het is geen briljante game, die er ook niet geweldig uitziet. Dat zegt overigens zeker niet dat het een slechte game is, absoluut niet. Visueel zou het beter kunnen, maar alles steekt prima in elkaar. Er is vooral aandacht geschonken aan de ervaring: een goede wegligging en een schat aan tracks en arena’s zorgen voor de juiste sfeer en ironische, grappige en niche-motorsport. Lekker bombastisch en over the top, maar niet absurdistisch.

Score: 7


Info

Monster Truck Championship, Nacon
PS4, racen.
Prijs: 40 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.