logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Monopoly voor millennials!


Monopoly. Waar denk je aan? Straten kopen, dividenduitkering, hotels en huizen, gevangenis, algemeen fonds? En zeg nu eens eerlijk… hoe veel van die termen spreken je aan of zeggen je uberhaupt iets? Nou ja – dat van de straten kopen of hotels bouwen is logisch, maar de betekenis van de meeste Algemeen Fonds-kaarten en Kans-kaarten gaat toch aan het gros van de mensen voorbij. Het belangrijkste is van die kaartjes: moet je betalen, of krijg je geld? Hebberig word je er van. En vaak niet gelukkig, met al die stress die er bij komt kijken. Nee, er zijn belangrijkere dingen in het leven, zoals de meeste millennials wel weten. Ervaringen opdoen en showen aan je vrienden, dat is veel belangrijker! In Monopoly voor millennials gaat het dan ook niet om onroerend goed, maar om het opdoen van ervaringen.

Andere speelwijze … of niet?

Als je kijkt naar de klassieke versie van Monopoly en deze Monopoly voor Millennials, zie je een aantal verschillen … maar ook een aantal overeenkomsten. Allereerst zijn alle straten en steden vervangen door ervaringen en belevenissen, van een etentje in een vegan restaurant tot het bezoeken van een driedaags muziekfestival. Daar moet je natuurlijk voor betalen – je kunt zelfs eigenaar worden van het evenement. Andere spelers betalen je het aankoopbedrag wanneer ze op jouw evenement komen. Dat is bizar duur, zou je denken, maar in het spel zelf zorgt het wel voor een goede dynamiek. Wanneer een andere speler op jouw evenement komt, mogen jullie bovendien allebei een ervaringsmunt pakken. Daarop staat +1, +2 of +3, maar ook -1, -2 en -3. Aan het einde van het spel zijn dat de dingen die tellen. Je positieve of negatieve ervaringen. Ieder evenement dat je hebt gekocht heeft bovendien een aantal ervaringspunten.

Geen huizen of hotels

Het meest opvallende aan deze variant is wel dat je de ‘straten’ niet kunt uitbreiden met hotels of huizen. Je kunt de waarde dus niet vermeerderen – hoewel je wel meer ervaringspunten krijgt als je twee evenementen van eenzelfde kleur hebt verzameld. Daarmee gaat het spel lekker vlot en rolt het soepel door. Heb je geen geld, hoef je niet te betalen. Heb je wel geld, dan moet je meedoen aan het evenement… of je dat nu leuk vind of niet. Ook de Kanskaarten spelen hier op in. Daarbij speelt de factor Kans een grote rol. Je moet immers dobbelen met de dobbelstenen, al dan niet met een medespeler. Aan de hand van het aantal ogen krijg je vervolgens een beloning. Algemeen Fonds is meer een speling van het lot, waarbij je geld krijgt of moet betalen… afhankelijk van de herkenbare situatie die op de kaart staat.

Restyling

Natuurlijk is ook de vormgeving van Monopoly voor Millennials flink onder handen genomen. Het ziet er lekker fris en kleurig uit. De gouden speelstukken zijn harmonieus met het spelbord, waardoor ze niet heel erg opvallen. Soms is het even zoeken waar je pion is gebleven. De speelstukken als de camera, zonnebril en hashtag spreken tot de verbeelding. Leuk ook is de toevoeging van de Ervaringsmunten, die je extra punten geven of juist punten afnemen.

Ga direct naar Monopoly voor Millennials op BOL.com.


Recensie over Monopoly voor millennials

Deze variant van Monopoly is te beschouwen als een uitgeklede variant van het aloude Monopoly. Daardoor is het niet minder leuk geworden, gelukkig. Er zijn wat elementen weggelaten en wat dingen toegevoegd, maar het zorgt juist voor een wat vlottere doorstroom. Als alle evenementen beleefd (lees: gekocht) zijn, is het spel afgelopen en bepaald niet het geld, maar de ervaringspunten wie er gewonnen heeft. Het gaat in het leven immers niet hoe veel geld je hebt, maar wat je hebt te vertellen! De vormgeving is cool, met een klein minpuntje voor de pionnen. Die zijn simpelweg niet altijd zichtbaar. Dat is niet alleen mijn mening als slechtziende, maar ook mijn kinderen hadden soms moeite met het spotten van hun iconen.

Score: 8


Informatie

, Hasbro
Genre: bordspel, Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2-6 spelers. Leeftijd: vanaf 14 jaar. Prijs: 29.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.