logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: Monopoly bouwen


monopoly bouwen

Het bekende spel voor geldbeluste mensen, Monopoly, komt met een nieuwe variant: Monopoly Bouwen! Hierbij draait het niet alleen om het kopen van straten en het volzetten ervan met gebouwen om zoveel mogelijk uur te innen, maar juist om het ook echt bouwen van appartementencomplexen. Dat maakt het spel wat minder frustrerend dan de originele versie, hoewel er een nieuw element bij komt kijken: je moet namelijk niet alleen zoveel mogelijk geld zien te verzamelen, maar ook zoveel mogelijk grondstoffen. Anders kun je die bouwblokken niet op tafel krijgen!

Verzamelen en bouwen

In het midden van het spelbord zijn een aantal bouwplaatsen te zien. Daarop mogen jullie allemaal gebouwen plaatsen, mits je daar de grondstoffen voor hebt. Die grondstoffen verzamel je door speciale vakjes te bezoeken, via kans-kaarten en door speciale gebeurtenissen op het speelbord. Je mag maximaal 6 grondstoffen op handen hebben wanneer je beurt voorbij is. Heb je er meer? Dan laat je die achter op het vakje (de straat) waar je op dat moment staat. De volgende speler die op of over die straat komt, mag de grondstoffen weer oppikken. Je kunt je voorstellen dat het een chaos is met grondstoffen: daaraan is absoluut geen gebrek. Ondertussen gaat het kopen van straten en het betalen van huur trouwens gewoon door. Heb je alle straten van één kleur? Dan verhogen de huurprijzen. Er kunnen geen huizen of hotels op de straten gebouwd worden.

monopoly bouwen recensie

Wanneer is Monopoly Bouwen afgelopen?

De speler die als eerste de penthouse op zijn appartementencomplex plaatst, eindigt het spel. Er wordt op dat moment bepaald hoeveel punten iedereen heeft. Die worden niet alleen bepaald door de hoogte van de gebouwen (iedere bouwlaag heeft een nieuw aantal punten) maar er worden ook bonussen uitgereikt voor de rijkste speler en voor de speler met de meeste aaneengrenzende gebouwen. Bij gelijkstand wordt er pas gekeken naar hoeveel geld je echt hebt gehaald. Het gaat dus niet alleen om het bouwen van zo hoog mogelijke gebouwen, ook het bouwen van zoveel mogelijk gebouwen naast elkaar (wat per bouwblok minder punten oplevert) kan behoorlijk lonend zijn.


Ga direct naar Monopoly bouwen op BOL.com.

Recensie over Monopoly bouwen

Monopoly bouwen is een leuke variant op Monopoly. Het is niet direct sneller of eerder klaar, maar voorkomt wel het vermoeiende heen-en-weergeschuif van geld op het moment dat spelers op elkaars straten komen. Ofwel: dankzij het concept van het penthouse is er ook echt een concreet einde aan het spel. En dat is bijzonder prettig! Bovendien is het wat overzichtelijker voor jongere spelers. Ja, er komt geld in voor, maar die spelen eigenlijk meer een bijrol dan dat ze een allesbepalend spelelement vormen. Volgens mij moet je het wel heel bond maken wil je bankroet gaan, hoewel er wel spelregels in de handleiding zijn opgenomen. Het spel zelf ziet er prima uit: de bouwstukken passen goed in elkaar, vormen stevige torens en de metalen pionnetjes zien er gaaf uit. Het spelbord heeft vertrouwde elementen als De Gevangenis, Start, Vrij parkeren en talloze Kanskaart-vakjes. Een leuke variant… en wellicht zelfs in te zien als een instapversie voor de originele versie.

Score: 7


Informatie

Titel: Monopoly bouwen
Uitgever: Hasbro
Genre: bordspel
Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 2 tot 4 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 40 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.