Monkey Man is gebaseerd op de Indiaase legende van Hanuman, een mythische figuur die symbool staat voor kracht en moed. Hoewel Hanuman een centrale rol speelt in de film, draait het om de getraumatiseerde man Kid, gespeeld door regisseur Patel zelf. Kid heeft heel wat meegemaakt in zijn jonge jeugd en straft zichzelf door zich in elkaar te laten slaan in een illegale vechtclub, waar hij bovendien zijn brood mee verdient. Met Hanuman in gedachten draagt hij elke nacht weer een gorillamasker, terwijl hij door populairdere vechters tot moes geslagen wordt.
Een stapje hoger
Om onduidelijke redenen vind hij het op een gegeven moment tijd voor actie. Hij besluit te onderzoeken wat er nu eigenlijk is gebeurd in zijn jeugd en vooral wie daar verantwoordelijk voor zijn. Zonder zijn hand ervoor om te hoeven draaien infiltreert hij in een geheimzinnige eliteclub, waar hij in mum van tijd opkrabbelt van afwasser naar ober in de meest exclusieve verdieping. Zo ontdekt hij de corruptie van de religieuze leider en de politiemacht, die de stad in hun greep houden en zuiveren van alles wat hen niet zint. Zo ook het dorp waar hijzelf in is opgegroeid en waar hij zijn moeder heeft zien sterven.
Actie!
Na een eerste wraakactie, die jammerlijk genoeg mislukt, komt hij in een klein dorpje in het bos terecht, waar hij wordt verzorgd door mensen van zijn eigen religie. Hoewel hij best religieus was opgevoed, heeft hij blijkbaar weinig meegekregen van deze Hindoeïstische stroming. Hij wordt liefdevol verzorgt en krijgt door iedereen op een eigen manier aandacht. Hij sterkt aan en leert nieuwe vechttechnieken. Blijkbaar gaan er maanden overheen, maar wanneer hij na die tijd terugkomt om wraak te nemen, is hij niet meer alleen.
Bekijk de trailer van Monkey Man
Verhaallijnen
Als je zoekt naar een non-stop actiefilm, ben je bij Monkey Man eigenlijk bij het verkeerde adres. Afgezien van de vechtscènes en de uitgebreide (msischien te uitgebreide) training, zijn er eigenlijk maar twee actiescènes in Monkey Man, die dicht bij het verhaal liggen. Daar wordt in twee fasen naar opgebouwd, afgewisseld met een bizarre achtervolging door de stad in een opgevoerde tuktuk en momenten waarom jij je kunt verbazen hoe hij er nog altijd zo goed uitziet na een flink pak rammel. Toch is Monkey Man bloederig en intens. Botten breken, bloed spuit en je voelt de gespannenheid en frustratie in het doen en laten van onze hoofdpersoon. De choreografie ziet er strak uit, maar is veel minder gelikt dan actiefilms als bijvoorbeeld Taken of John Wick. Toch is het ook niet rommelig, eerder geïmproviseerd. En dat maakt het dan weer heel authentiek. Onze held is niet onkwetsbaar, dat is zeker.
Te veel boodschappen
Naarmate de film vordert, wordt je ook ondergedompeld in een paar kritische verhaallijnen, die zich richten op de politieke en religieuze kanttekeningen van de Indiase geschiedenis. Voor buitenstaanders zijn dat lastige verhaallijnen om te volgen en te begrijpen, ze worden ook niet bizar goed uitgelegd. Religie, mythologie, gelijke rechten, politiek – het is allemaal door dit verhaal verweven op een manier die onhandig aanvoelt. Daar bovenop is de film letterlijk doorspekt met flashbacks, die laten zien wat er op die noodlottige dag is gebeurd met Kid en zijn moeder – iets dat makkelijk in één scène verteld had kunnen worden, of eventueel als proloog. De flashbacks zijn schokkend, maar geven geen nieuwe inzichten in het verhaal.
Over de makers
Monkey Man is geproduceerd door Dev Patel, Jomon Thomas (Hotel Mumbai, The Man Who Knew Infinity), Oscar®-winnaar Jordan Peele (Nope, Get Out), Win Rosenfeld (Candyman, de serie Hunters), Ian Cooper (Nope, Us), Basil Iwanyk (John Wick-franchise, Sicario-films), Erica Lee (John Wick-franchise, Silent Night), Christine Haebler (Shut In, Bones of Crows) en Anjay Nagpal (uitvoerend producent van Bombshell, Greyhound).
Ga direct naar Monkey Man op BOL.com.
Recensie over Monkey Man
Monkey Man is een enthousiaste wraakfilm, waarin onze hoofdpersoon wraak neemt op iedereen die hem (en vooral zijn moeder) onrecht heeft aangedaan. Het verhaal hinkt een beetje op een hectische chaos en een door de hoeveelheid wankele verhaallijn, maar weet zich regelmatig overeind te helpen door de felle actiescènes waarin Patel kan zien wat hij waard is. Daarmee is het geen topfilm en zeker geen film voor watjes. De actie is behoorlijk heftig en gaat er flink op, maar neemt ook echt de tijd om alle poppetjes voor je klaar te zetten.
Score: 7
Informatie
Titel: Monkey ManUitgever: Universal pictures
Tijdsduur: 120 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer:
Waar kun je Monkey Man streamen?
Films koop je online bij: