logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat is er allemaal mogelijk met een online boekhoudprogramma?

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de boekhouding van jouw bedrijf. Wanneer je hier geen verstand van hebt, besteed je dit mogelijk uit aan een accountant of administratiekantoor. Je bent zo weliswaar verzekerd van een correcte administratie, maar hier betaal je ook voor. Wil je deze kosten niet maken? Dan moet je zelf je boekhouding doen. Gelukkig is dit een fluitje van een cent wanneer je hier een online boekhoudprogramma voor gebruikt. Ben je hier niet bekend mee? Dan wil je hier eerst meer over weten. Daarom vertellen wij jou in deze tekst wat er mogelijk is met een online boekhoudprogramma.

Nooit meer handmatig transacties en facturen invoeren

Voer je facturen en transacties van jouw zakelijke rekening telkens handmatig in? Dan kost je dit veel tijd. Met een online boekhoudprogramma is dit niet langer nodig. Je kunt zo’n programma namelijk koppelen aan jouw zakelijke rekening. In tegenstelling tot offline boekhoudsoftware hoef je hier geen speciale koppeling voor aan te schaffen. Nee, dit zit allemaal bij een online boekhoudprogramma in.

Wanneer je jouw zakelijke rekening aan het programma koppelt, worden transacties automatisch ingelezen. Het handmatig registreren van jouw transacties is hierdoor verleden tijd. Ook is het niet langer nodig om facturen bij de betreffende overboeking te zoeken. Althans, niet wanneer jij alle facturen keurig invoert in het systeem. Het programma hangt transacties in dat geval namelijk direct aan de bijbehorende factuur. Kies je voor online boekhouden? Dan bespaar jij jezelf behoorlijk wat tijd om jouw administratie kloppend te maken.

Makkelijk en snel btw-aangifte doen en jaarrekening opstellen

Eén van de zaken waar je als ondernemer mee te maken krijgt, is btw. Je berekent dit zelf over de bedragen die jij in rekening brengt en je betaalt dit over facturen die je ontvangt. De btw die jij betaalt en ontvangt, moet je doorgeven aan de Belastingdienst. Dit doe je middels een btw-aangifte. Deze aangifte doen veel ondernemers na ieder kwartaal, dus vier keer per jaar. Je moet in dat geval alle facturen en transacties bij elkaar brengen om te kijken hoeveel btw jij hebt betaald en ontvangen.

Veel ondernemers lopen tegen problemen aan bij de btw-aangifte. Zo mist er soms een factuur of kun je een bepaalde transactie niet plaatsen. Geldt dit ook voor jou? Dan is online boekhouden ideaal. Wanneer je een online programma gebruikt voor jouw boekhouding, staat de btw-aangifte namelijk standaard voor jou klaar. Jij hoeft deze alleen nog maar te versturen.

Boekhouden vanaf vrijwel iedere locatie

Gebruik je een online boekhoudprogramma? Dan ben je niet langer afhankelijk van een vaste plek om jouw boekhouding te doen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet per se achter de computer in jouw kantoor te zitten. Nee, want online boekhouden kan ook vanuit huis of zelfs vanaf jouw vakantieadres. Je kunt jouw boekhouding bekijken en/of bijwerken vanaf iedere plek waar jij verbinding hebt met het internet. Om het jou allemaal nog wat makkelijker te maken, gebruiken de meeste online boekhoudprogramma’s een app. Zo kun je jouw boekhouding overal makkelijk en snel bereiken.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.