logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Moeiteloos lastige hoekjes zagen in jouw project: hier enkele suggesties!


Als huisman ben ik natuurlijk ook dé aangewezen persoon voor het opknappen van allerlei klusjes. Aan de ene kant vind ik het ook wel mooi, eigen middelen maken voor je huis. Zo heb je niet alleen unieke items waar bloed (…), zweet en tranen in verwerkt zitten, maar bovendien voorwerpen en meubels die perfect in je huis passen. Zoals bij de meeste klussen: goed gereedschap is het halve werk.

Elektrisch zagen

Cirkelzagen vond ik altijd doodeng. Je zou er maar met je hand onder komen – je moet er niet aan denken! Mijn angst blijkt echter gebaseerd te zijn op rare vooroordelen. Dankzij nieuwe wetten en eisen zijn de meeste zagen dusdanig beveilig dat je echt wel bewust aan de slag moet om ledematen te verwijderen. Het blijft natuurlijk uitkijken met zo’n apparaat, maar de tijd van open zaagbladen en ‘knop aan en draaien maar’ is wel voorbij. Je moet altijd een knop ingedrukt blijven houden, het zaagblad is meestal verborgen achter een kap totdat je de bescherming weghaalt met een hendel, het houd is veelal vast te zetten met klemmen, zodat je ook daar geen handen meer bij nodig hebt. Kijk maar eens naar een aantal elektrische afkortzagen bij Mastertools.nl.

De voordelen van een afkortzaag

Bij het maken van meubels is het belangrijk dat alle delen perfect op elkaar aansluiten. Rechte lijnen zijn dan ook essentieel – buiten het feit dat je goed moet meten. Met een handzaag is dat – voor de amateurklusser – nagenoeg onmogelijk. Tijd voor wat hulpmiddelen! Een afkortzaag is een praktisch en eenvoudig hulpmiddel waarmee je planken en balken in rechte lijnen kunt zagen. Afkortzagen hebben bovendien een laserlijn of een schaduwlijn, zodat je precies op de afgemeten streep zult zagen. Hoe kan het dan nog mis gaan?

Bijzondere hoeken

Een ander voordeel van een afkortzaag is dat je hem kunt stellen in verschillende hoeken. Je kunt natuurlijk gaan voor een hoek van 90 graden, maar je kunt ook heel eenvoudig verstek zagen, in een hoek van 45 graden, of zelfs een nog grotere of juist kleinere hoek. Dat maakt de manier waarop je verbindingen maakt behoorlijk anders.

  • Maak bijvoorbeeld eens een tafelblad met visgraatmotief in plaats van rechte planken, met de naad in het midden. De hoek in het midden is gewoon 90 graden, de hoek aan de zijkant van de tafel moet 45 graden zijn.
  • Voor een strak tafelframe kun je gebruikmaken van twee balken van 90 graden, maar wanneer je een hoek van 45 graden gebruikt, kun je ze bijna naadloos in elkaar laten overlopen. Boor een gat voor, voordat je hem in elkaar schroeft.
  • Met de juiste verbindingen heb je minder bevestigingsmateriaal nodig. Enkel met spijkers en schroeven kom je dan een heel eind. Dat maakt de resultaten wel zo strak!
  • Een nieuwe poort? Met een paar scherpe 45-gradenverbindingen zorg je voor een goede kruisvorm in je poort, waardoor hij minder snel verzakt.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.