logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Mobvoi TicWatch Pro 5


Als je denkt aan smartwatches, denk je al snel aan merken als Apple (zeker als je een iPhone hebt), Samsung of Google. Toch zijn er heel wat concurrenten in omloop die minstens zo goed zijn en een geduchte concurrent zijn voor deze merken. We maakten eerder kennis met het merk middels de TicWatch Pro 3 Ultra. Nu prijkt de TicWatch Pro 5 om onze pols: laten we eens kijken wat de verbeteringen zijn!

Vormgeving

De TicWatch Pro 5 is een forse, stoer uitziende horlogekast (5,01 x 4,8 x 1,22cm groot), dat zich vooral lijkt te richten op mannelijke gebruikers. Ten opzichte van het vorige model is het uiterlijk wat vereenvoudigd, maar voelt nog net zo degelijk en solide aan als zijn voorganger. Zo is het horloge ook bestand tegen 50m waterdruk en kun je er mee douchen of zwemmen. Zo is de verdeling op de kast verdwenen, maar ook is de kast wat compacter en dunner geworden. Aan de zijkant vind je een enkele, centraal geplaatste kroon, waarmee je nu ook door het menu kunt scrollen, iets wat we echt mistten op de TicWatch Pro 3 Ultra. Boven de kroon bevindt zich een onopvallende aan/uit-knop. Het slimme horloge wordt geleverd met één maat bandje en een magnetische oplaadkabel.

Wear OS 3

Er zijn heel wat features ongewijzigd gebleven sinds de TicWatch Pro 3 – waarom zou je ook dingen veranderen die bejubeld worden? Zo zien we het fijne dual-screen terug, waardoor de ingebouwde accu superlang meegaat. Toch is er onder de motorkap heel wat verbeterd. Zo is de Mobvoi TicWatch Pro 5 de eerste (en inmiddels niet meer de enige) smartwatch met de nieuwste generatie processoren, de Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1, waardoor hij supersnel reageert en een flink rekenvermogen paraat heeft staan. Dat wordt gecombineerd met Wear OS 3.5, het nieuwste Google Smartwatch besturingssysteem, waardoor je niet alleen alle denkbare apps kunt installeren die de Google Store klaar heeft staan, maar ook een fijne connectiviteit biedt met je (Android) smartphone.

Dual screen

Twee schermen in een smartwatch? Natuurlijk! En niet gewoon ‘omdat het kan’. Ze hebben echt een functie! Deze smartwatch heeft twee displays die onzichtbaar op elkaar zijn geplaatst. Het primaire display is een 1,43-inch full-colour AMOLED-paneel met een resolutie van 466 x 466 pixels. Dit is het aanraakgevoelige scherm dat het hart vormt van al je activiteiten en kan worden aangepast met meer dan 42 vooraf geïnstalleerde wijzerplaten. Net daarboven bevindt zich het secundaire beeldscherm, dat Mobvoi een “ultra-low-power display” noemt. Dit is een monochroom FTSN-display, zoals je vaak aantreft in oudere wekkerradio’s. Het heeft een ongelofelijk laag energieverbruik, waardoor de levensduur van de batterij van de TicWatch Pro 5 aanzienlijk wordt verlengd. Het FTSN-display is standaard “always-on”, maar je kunt er ook voor kiezen om het AMOLED-display in te stellen als het voorkeurs-always-on display. Het AMOLED-scherm ziet er mooier uit (en is personaliseerbaar), maar verkort de levensduur van de batterij aanzienlijk. Waar de informatie van het tweede (FTSN)-scherm vrij beperkt was in de TicWatch Pro 3, is het nu uitgebreid met het aantal stappen, de hartslag en de connectiviteit. Met de kroon kun je bladeren door vijf verschillende tegels, zoals meldingen, calorieverbruik, hartslag, bloedzuurstof en kompas.

Zit er niet de wijzerplaat bij die jij voor ogen hebt? Dan kun je toevlucht zoeken naar de TimeShow-app van Mobvoi, waarmee je verschillende stijlen wijzerplaten kunt installeren: veel daarvan zijn gratis, maar voor sommigen moet je een abonnement (!) nemen.

Compleet systeem

Hoewel je dankzij WatchOS 3.5 zelf apps kunt installeren, beschikt het horloge zelf al over talloze apps die je voorzien in de basisbehoeftes van een smartwatch. Gezondheidsgegevens worden verzameld en kun je opzoeken in de Gezondheids-app, een calculator en zaklamp zijn aanwezig, je kunt het weer zien en zelfs Google Maps (kaarten worden via je smartphone ingeladen) en Google Wallet zijn vooraf geïnstalleerd. Daarnaast biedt Mobvoi een verscheidenheid aan eigen tic-apps, waaronder apps met meer dan 100 sportoefeningen, hartslagmeting, of TicHealth om je te helpen dagelijkse fitnessdoelen te bereiken. Er is zelfs een slaapmeter ingebouwd, die kan dubbelfungeren als een wekker – mits je kunt wennen aan het forse horloge om je pols tijdens het slapen.

Specificaties

Processor: Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1
Beeldscherm: 1,44 inch AMOLED
Werkgeheugen: 2 GB
Opslag: 32 GB
Connectiviteit: Bluetooth 5.2
Wifi: 2,4 GHz WLan
Draadloos: NFC, compatible met Google Pay
GPS: GPS-, Beidou-, Glonass-, Galileo- en QZSS
Sensoren: versnellingsmeter, gyrosensor, HD PPG-hartslagsensor, SpO2-sensor, huidtemperatuursensor, externe sensor met lage latentie, lichaamssensor met lage latentie, barometer en kompas.

TicWatch Pro 5: Batterij

Een bijzonder positief element aan deze smartwatch is wel de batterijduur. Waar je veel smartwatches iedere nacht moet opladen (daar gaat je slaapregistratie…), is de TicWatch Pro 5 is veel energiezuiniger. Afhankelijk van hoe je de smartwatch gebruikt, moet deze elke 3-6 dagen opgeladen worden. Als je het Always On Display omschakelt van FTSN naar AMOLED, wordt de looptijd met ongeveer 1 ½ dag verkort. Gebruik je de GPS vrijwel niet, dan kun je doorgaans de volledige 6 dagen gebruiken. Je kunt die batterijduur nog verder rekken met de ‘essential mode’. Daarbij worden alle Wear OS-functies uitgeschakeld, zodat alleen het FTSN-display actief is.


Ga direct naar Mobvoi TicWatch Pro 5 op BOL.com.

Recensie over Mobvoi TicWatch Pro 5

CooleSuggesties topper

De TicWatch Pro 5 is een indrukwekkende smartwatch voor dagelijks gebruik. Dankzij het dual-screen systeem heb je een meer dan uitstekende batterijduur, waar veel gebruikers plezier van zullen hebben. Wear OS biedt heel wat mogelijkheden tot personalisatie, het wordt op deze manier echt een verlengstuk van je smartphone. Maar ook qua prestaties en functionaliteit staat de smartwatch op een bizar hoog niveau.

Score: 9


Informatie

Mobvoi TicWatch Pro 5
Adviesprijs: 199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.