Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er heel wat gruwelijke dingen gebeurd, daar zijn we nu inmiddels allemaal wel van op de hoogte. Toch zijn er ook genoeg elementen tijdens deze oorlog waar we niet al te vaak bij stil staan. Omdat ze simpelweg te ver van ons bed zijn, of relatief kleinschaliger… of omdat het dusdanig achter gesloten deuren plaatsvond, dat niemand er over wil praten! Het indrukwekkende boek Mist in Augustus van Robert Domes vertelt het waargebeurde verhaal van Ernst Lossa. Hij beland als puber in een nazistische jeugdgevangenis en komt daar in een web van gevaarlijke situaties terecht.
Romanvorm
Het boek Mist in Augustus is een waargebeurd verhaal, geschreven aan de hand van overgebleven dossiers en gesprekken met ooggetuigen en familie van Ernst zelf. Toch is er gekozen voor een romanvorm om het verhaal over te brengen, omdat het op die manier een stuk persoonlijker wordt. Een gewaagde keuze, maar wel eentje die aanslaat – ik denk dat de schrijver door deze vorm meer mensen weet te bereiken dan wanneer het een verslag zou zijn met feiten en staatjes. Die je overigens achter in het boek (heel kort en summier) wel terugvind, zodat je weet hoe het er in de rest van de wereld aan toeging.
Twee werelden
Wat Mist in Augustus zo indrukwekkend maakt, is dat je alle gebeurtenissen ‘beleeft’ vanuit het perspectief van Ernst. Dat maakt het verhaal nog een stapje indrukwekkender. Soms stapt hij in een magisch-realistische wereld van zelfbescherming om de vreselijke misdaden en wandaden tegenover kinderen en psychiatrische patiënten te negeren, maar als lezer voel je daar wel doorheen. Genoeg kippenvelmomenten in dit boek, dat kan ik je garanderen. Wat een vreselijke toestanden! En daardoor ook ontzettend goed dat hier aandacht voor is middels boeken die geschikt zijn voor een groter publiek.
Conclusie over Mist in augustus
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er vreselijke praktijken geweest in psychiatrische inrichtingen – er was zelfs een euthenasieprotocol, waarbij patiënten gewoon vermoord mochten worden. De insteek om dit boek vanuit Ernst te laten vertellen maakt het een indringend boek, hoewel de manier van praten en denken van Ernst wel heel erg lang kinderlijk blijft. De vertelling is indrukwekkend, er zit een spanningsboog in waar je u tegen zegt en de opsommingvan geiten achter in het boek geven het gevoel van een soort gedegen journalistiek. Must-read voor fans van psychologische thrillers, mensen met een fascinatie voor WO II en iedereen die even met beide benen op de grond gezet wil worden.
Door: CooleSuggesties
Score: Mist in augustus krijgt 9 van de 10 punten.
Informatie
Xander uitgevers, 341 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789401606967. Prijs: 19.99 euro.
Ga direct naar Mist in augustus op BOL.com.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: