logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Missie afbreken, Pieter Koolwijk

Hij werd door iedereen in het hart gesloten en won goud: Gozert. Het was eigenlijk niet meer dan logisch dat er een vervolg kwam, onder de naam Luna. Maar die verhalen gingen niet over Gozert zelf, hoewel hij er een fantastische rol in speelde. Het waren de verhalen van Ties en van Luna. Missie Afbreken is het ontroerende verhaal van Gozert.

Nieuwe vriendschappen

Daarbij speelt Ties een beetje een bijrol, maar wel een heel positieve. Na zijn avonturen met Huize Hopeloos is Ties namelijk vastberaden om alle ‘zombies’ vrij te laten. En dat kan! Er wordt een rechtszaak aangespannen om het opvanghuis te sluiten en een nieuwe leiding aan te stellen. Daarbij komt Ties veel in contact met andere kinderen (waaronder Luna), maar krijgt hij ook nieuwe verplichtingen om zijn dagen mee te vullen. Gozert heeft het gevoel dat hij soms bijna wordt vergeten en dat gevoel wordt nog sterker dan Luna en Ties bezig zijn met hun missie om het tehuis te sluiten – een missie waar Gozert niets mee van doen wil hebben. Dat is namelijk de plek waar hij het allerongelukkigst ooit was.

Kleurloos

Iedere keer dat Gozert alleen is, vindt hij het steeds moeilijker om vrolijk en energierijk te zijn. Zijn wereld wordt letterlijk kleiner… en een stuk kleurlozer. Dat is een fantastische verbeelding van eenzaamheid en alleen-zijn, van het verdriet en de pijn die hij voelt. Maar in Gozerts geval is dat ook echt zichtbaar, en dat maakt het natuurlijk dubbel zo indrukwekkend. Hij voelt steeds meer dat het beter is om Ties alleen te laten, om hem zijn eigen leven te laten leiden. Maar om alleen te zijn en een grijze muis te worden? Daar heeft hij niet zoveel zin in. Het wordt tijd om een andere plek te zoeken. Maar waar is die plek?


Ga direct naar Missie afbreken op BOL.com.

Recensie over Missie afbreken

CooleSuggesties topper

Gozert is een beetje een zielig boek, maar wel een fantastische afsluiting van de Gozert-reeks, waarbij het overleden tweelingbroertje van Ties bij hem in de buurt blijft om hem gezelschap te houden. Ze beleven nog altijd fantastische avonturen, maar omdat Ties steeds meer vrienden krijgt, voelt Gozert zich steeds meer buitengesloten. Het wordt dus tijd voor een nieuwe fase. En wanneer Gozert zelf ook meer geesten ontdekt en met hen in contact komt, weet hij dat het ook beter is om zelf verder te gaan. Samen vinden Ties en Gozert een fijne oplossing, waarin ieder zich kan vinden. Die is in dit geval gekoppeld aan Dias de los muertos, de dag van de doden, waarop de overledenen voor één dag weer terugkomen op aarde.
Missie afbreken is een dapper verhaal over afscheid nemen, over nieuwe kansen en over elkaar de vrijheid geven om verder te ontwikkelen.

Score: 9


Informatie

Titel: Missie afbreken
Auteur:
Illustrator: Linde Faas
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 264
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789047713869
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.