logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Miss Peregrine’s home for Peculiar Children – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine


Misschien heb je het boek een paar jaar geleden wel gelezen: De Bijzondere Kinderen van mevrouw Peregrine – of Miss Peregrine’s home for Peculiar Children. Dan weet je de basis van het verhaal al – een jongen groeit op met een heel nauwe band met zijn grootvader, die hem de meest fantastische verhalen vertelt. De verhalen zijn zo bizar, dat echt niemand ze gelooft. Maar ja: er zijn toch foto’s van… wat is waarheid, wat is fictie? Jacob zal er misschien nooit achter komen, aangezien zijn grootvader overlijd onder verdachte omstandigheden.

Verlaten eiland

Wat telkens een rol speelde in de verhalen van grootvader Abe, was dat alle avonturen zich afspeelden op een verlaten eiland. Jacob ziet zijn kans schoon om naar het eiland af te reizen met zijn vader. Die laatste kan werken aan zijn boek over vogels, terwijl Jacob kan zoeken naar de waarheid. Hij gaat daar op zoek naar het weeshuis waar zijn grootvader zo veel verhalen over vertelde. Als hij het weeshuis vind, blijkt het helemaal verwoest te zijn. Er is bijna geen spaander meer van heel. En van de kinderen is natuurlijk niets meer te bekennen. Of wel?

Wonderlijke wereld

Bij het weeshuis komt hij de kinderen toch tegen. Jacob leert dat Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children toch nog actief is, maar verborgen gaat in een tijdlus in 1943. Alle kinderen in het weeshuis maken een en dezelfde dag mee, keer op keer. Dankzij Miss Peregrine. Zij heeft namelijk de gave om te tijd te beheersen en zo de kinderen veilig te houden. Die zijn stuk voor stuk bijzonder. De een kan vuur maken, de ander is zo licht dat ze loden schoenen nodig heeft… afijn – daarover schrijf ik ook in de voekrecensie.

Eva Green

Tim Burton, de regisseur van de film, koos Eva Green uit voor de markante rol van Miss Peregrine. “Ze riskeert haar leven voor de kinderen en is bereid voor ze te doden. Ze is zelf ook Bijzonder. Ze kan zichzelf in een vogel veranderen. Dan nu wordt het moeilijk: ze kan ook de tijd manipuleren, zodat de laatste 24 uur keer op keer beleefd kunnen worden. Iedere keer heeft ze een heel ritueel waarbij de tijd gereset wordt.” aldus Eva. “Als je de foto’s ziet die Ransom gebruik voor zijn boek weet je meteen: dat kan alleen Tim Burton op film vastleggen. Wat hij doet is een geweldige mix van emotie en poezie. Daarbij is het altijd heel delicaat. Zo knap!” Ondanks dat zag Eva een beetje op tegen de film. Werken met een groep kinderen… zou dat wel goed komen? “In het begin was ik echt geïntimideerd. Zouden ze me respecteren? Hoe moest ik me gedragen? Uiteindelijk bleken ze allemaal heel aardig en bijzonder professioneel,” vertrouwt ze ons toe.

Van het boek naar de film

De verfilming van De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine is wonderlijk goed gelukt. De bijzondere krachten van de kinderen zijn heel goed in beeld gebracht. Oké, ze zijn natuurlijk niet heel erg moeilijk te verfilmen, maar vooral de lichtvoetigheid van Emma is geweldig goed gedaan. Het verhaal heeft overigens meer vaart dan het boek, wat ik soms een tikje langdradig vond. Deze film kun je letterlijk verslinden en genieten van de wonderlijke kinderen en het grote gevaar dat hen achternazit. Ik ben benieuwd of de volgende boekdelen ook op de planning staan om te verfilmen, of dat deze film niet succesvol genoeg blijkt… ga hem dus zien, en oordeel zelf!


Recensie over Miss Peregrine’s home for Peculiar Children

>Boekverfilmingen zijn zelden succesvol en goed. Gelukkig is dat bij Miss Peregrine’s home for Peculiar Children wel anders. De film is geweldig goed gelukt, en is zelfs leuker en spannender dan het boek. Het heeft in ieder geval heel wat meer vaart.

Score: 8


Ga direct naar Miss Peregrine’s home for Peculiar Children op BOL.com.

Informatie

Titel: Miss Peregrine’s home for Peculiar Children
Uitgever: 20th century fox
Tijdsduur: 127 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Interview: Tim Burton over Miss Peregrine’s home for Peculiar Children

De fantastische filmmaker Tim Burton wist dat hij met het boek De Bijzondere Kinderen van mevrouw Peregrine van schrijver Ransom Riggs aan de slag wilde. “Ik weet niet meer of ik het boek direct las toen het uitkwam, maar iemand stuurde het een tijd geleden naar me,” vertelt hij. “Ik wist niets over het boek, en dat is een goed iets. Dan heb je geen verwachtingen of vooroordelen over het verhaal of de schrijver. Het voelde als een echte ontdekkingsreis, ook al was het boek al enkele jaren te koop. Ik reageerde niet op het commentaar van The New York Times, maar gewoon op mijn eigen manier. Een positieve manier. Tijdens het lezen van het boek laat ik me het liefst door niemand beïnvloeden.”

Bijzonder

In de film Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children speelt Asa Butterfield de rol van Jake. Hij groeit op in een buitenwijk van Florida, waar hij van mening is dat hij een heel normaal kind is. Hij luistert naar de fantastische verhalen van zijn grootvader. Hij vertelt over een weeshuis in Wales, vol bijzondere kinderen met nog bijzonderdere gaven. Hoewel Jake geloof dat de verhalen van zijn grootvader gewoon verzonnen zijn, zorgt een samenloop van omstandigheden ervoor dat hij de waarheid van het weeshuis en de Bijzondere Kinderen van mevrouw Peregrine wil uitzoeken. Hij gaat op pad om te onderzoeken wat echt is… en wat niet.

Vreemd

Voor Tim Burton is dit verhaal echt op zijn lijf geschreven. Eerder kon je zijn werk zien in bijvoorbeeld Beetlejuice, Edward Scissorhands, Ed Wood en Alice In Wonderland, Riggs’ verhaal, en het script van Jane Goldman draait in feite om een aantal bijzondere kinderen die in een normale wereld moeten overleven. De bijzondere gaven van de kinderen zijn dan ook niet de standaard superhelden-krachten, wijst Tim aan. “Het superheldengenre is weer helemaal hip en happening, maar op deze manier kun je het ook zien. Dit verhaal is een meer menselijke variant op de superheldenfilms. De kinderen zien hun bijzonderheid meer als een last dan als een superkracht,” zo legt hij uit.

Rollen verdelen

“Ieder kind heeft zijn bijzonderheid, en dat vind ik zo mooi. Het is geen ‘we gaan de wereld redden’ verhaal;, maar meer ‘we zijn wie we zijn, en dit is ons ding. En misschien kunnen we daar soms ons voordeel mee doen’.  Het menselijke aspect daarin spreekt me zo aan.” De rollen in de film zijn uitgedeeld aan Eva Green als Miss Peregrine, Judi Dench als Miss Avocet, Terence Stamp als Jakes grootvader Abe en Samuel L. Jackson als de gruwelijke Barron. Asa Butterfield (The Boy in The Striped Pyjamas, Hugo) speelt Jake, Ella Purnell speelt Emma (lichter dan lucht), Finlay Macmillan is Enoch, die voorwerpen tot leven kan brengen, en Lauren McCostie is Olive, die vuur kan maken met haar vingers.

Biografie van Tim Burton

Tim Burton is geboren in Burbank, Californië en begon zijn loopbaan als animator. Zijn eerste film was Pee-wee’s Big Adventure (1985). Andere films zijn bijvoorbeeld Beetlejuice, Batman, Edward Scissorhands, Batman Returns, Mars Attacks!, Sleepy Hollow, Planet of the Apes, Big Fish, Charlie and the Chocolate Factory, Dark Shadows en Big Eyes. Hij heeft twee nominaties ontvangen voor een Academy Award: Best Animated Feature voor de film Corpse Bride in 2006 en Best Animated Feature voor Frankenweenie in 2012.

Interview

Q: Wat vond je van de foto’s toen je het boek De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine voor het eerst las?

A: Die trokken echt wel mijn aandacht. Dat vond ik misschien wel het mooiste aan het boek – dat het gebaseerd is op de vreemde, oude foto’s. Ik heb niet zo’n grote verzameling, maar zoek ook altijd naar dit soort rare beelden. Ik geniet van het mysterie, de poezie en de griezeligheid. Je weet immers niet wat er gebeurt op de foto’s. Je kunt je fantasie de loop laten en je eigen verhaal bedenken. Een briljante manier om een boek te schrijven!

Q: Rolling Stone heeft deze film omschreven als jouw ‘ode aan anders-zijn’, maar dat is ook van toepasing op andere films van je. Voel je je aangetrokken door vreemde karakters?

A: Ik vond dit soort verhalen altijd heel interessant, omdat iedereen zich wel eens anders voelt. Zelfs als je verandert en je een verhaal vertelt, vrienden krijg, of succes, of populariteit, blijven die gevoelens op de achtergrond sluimeren. Ik denk dat ik daarom aangetrokken word door dit soort verhalen. Je hoeft er niet alles van te vinden. Het mag mysterieus blijven. Dat is ook erg interessant.

Q: Waarom filmde je in Blackpool, in het noorden van Engeland? Had je daar niet al eerder gefilmd?

A: Ik hoop ooit burgemeester van Blackpool te worden (lacht). Die plek zegt zo veel over me! Ik heb er eens een videoklip voor Killers opgenomen. De plek heeft iets. Ik ben opgegroeid aan de westkust van Californië, en de Santa Monica pier was een soortgelijke locatie. Ze hadden er een paar films opgenomen, zoals Night Tide waar Dennis Hopper een zeeman speelt die een zeemeermin vind. Ik ging er als tiener vaak heen, in de hoop ook een zeemeermin te vinden… Ik was een soort Quadrophenia eenzaam persoon op de verlaten pier vol kermisattracties. Ik denk dat Blackpool me daarom aantrekt.

Q: Is er een grens tussen gave en handicap?

A: Ja, daar draait het wel een beetje op, Het is net als een kind die veel boeren laat of te veel scheten laat, bijvoorbeeld, of moeilijk kan lopen. Dit zijn gewoon extremere voorbeelden van dit soort bijzonderheden.

Q: Wat sprak je aan tijdens het filmen?

A: Iedereen had zijn eigen bijzonderheid. Niet bijzonder goed, maar ook niet heel slecht. Het kan alle kanten op. Het verhaal draait niet om ‘je moet de wereld redden’, maar juist persoonlijker. Deze film kan mensne en vooral kinderen raken op een manier van ‘dat is net zoals ik ben’. De gaven kunnen voor goed ingezet worden, of voor het kwaad, of gewoon niet. De keuze is helemaal an de persoon zelf.

Q: Het weeshuis in Miss Peregrine’s home for Peculiar Children staat in de buurt van Antwerpen. Hoe kwam je bij dat pand?

A: Ik heb de afgelopen jaren veel films opgenomen in Engeland. Ik heb er al veel huizen en dorpen gezien. We breidden ons bereik iets uit. Dit pand voelde als een huis, en niet als een instituut zoals een gekkenhuis of een ziekenhuis. Het gevoel sprak me direct aan. Het is net als wanneer je een acteur ontmoet en tegen je praat. Het gevoel moet passen. Dit was echt een huis voor Bijzondere Kinderen. En het was fijn om een bestaand huis te treffen, in plaats dat we zelf een huis moesten bedenken en bouwen. Zeker voor de kinderen die acteren is het fijn om niet te hoeven werken met green screens en special effects.

Q: Waarom koos je ervoor om voor een tweede keer met Eva Green, die de rol van Miss Peregrine op zich neemt, te werken?

A: Ik heb iets met Eva. Ze heeft die allure van een oude filmster overzich. Ik ken haar, maar ook weer niet. En dat vind ik zo leuk aan Eva. Je hoort in deze tijd alles over iedereen te weten, en soms kom je iemand tegen waarbij dat niet zo is. Dat spreekt me in haar aan. Daarnaast heeft ze geweldige ideeën. En ze ziet er uit alsof ze in een vogel kan veranderen, wat wel een groot pluspunt was (lacht). Die magie straalt ze uit.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.