logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Mirakel, Marita de Sterck


mirakel – marita de sterck recensie

Emiel is een oude man, die nog op zichzelf woont in het huis waar hij zijn gezin groot heeft gebracht. Hij is weduwnaar en niet meer helemaal bij de pinken. Er komen gaten in zijn geheugen, die alsmaar groter worden. Hem alleen laten wonen is geen optie, maar een goede band met zijn zoon Benjamin. Dat is wel anders met zijn kleinzoon: Ruben is kind aan huis. Hij komt vaak een praatje maken en helpt zijn grootvader met kleine dingetjes. Een student in huis halen lijkt de beste oplossing: een onafhankelijk persoon die zo zijn of haar eigen leven leidt, wat leven in de brouwerij brengt en een oogje in het zeil houdt. Na heel wat interviews blijkt de schuchtere Nuri de meest geschikte kandidaat.

Ontdooien

Al snel blijkt Nuri een schot in de roos. Niet alleen Emiel wordt langzaamaan minder stug, hij lijkt vrolijker en meer zin in alles om hem heen. Ruben heeft stiekem een oogje op Nuri en heeft weer vertrouwen in de liefde – iets wat hij drie jaar lang niet voor mogelijk heeft gehouden. Met die combinatie beleef je de geschiedenis van Emiel, terwijl hij de puzzelstukjes van zijn verleden in elkaar lijkt te passen. Langzaam maar zeker ontdek je welk mirakel zich heeft voltrokken in hun gezin, welke offers daarvoor gemaakt zijn en welke geheimen jarenlang zijn stilgehouden.

Bedevaart

In zijn zoektocht naar de juiste puzzelstukjes wil Emiel zijn kleinzoon Ruben graag meenemen op bedevaart, zoals hij dat jaren geleden met zijn vrouw heeft gedaan. Daar ervaart hij zijn verleden het best. Stukje bij beetje komt hij in aanraking met mensen die allemaal hopen op een wonder, op een mirakel. Ieder heeft zijn wensen, droomt van verandering en maakt daarvoor flinke offers. Maar welke offers heeft zijn vrouw gemaakt? En hoe heeft hij daar onder moeten lijden? Tijdens gesprekken met zijn vrouw, bij diens portret, memoreert hij over hun verleden. Zijn vrouw, vanuit het geestenrijk, dient hem van repliek. Maar ook haar verhaal hoor je stukje bij beetje, zodat langzaam maar zeker alles bij elkaar komt in een ontluisterende conclusie.


Ga direct naar Mirakel op BOL.com.

Recensie over Mirakel

Mirakel is een boeiende novelle, waarbij je langzaam maar zeker de geschiedenis van Emiel en zijn familie ontdekt en ontwaart. Je leert hoe het is om niet meer te kunnen wat je vroeger kon, je leest over verdriet en spijt, verlies en gedwongen verandering. Vanuit de perspectieven van Emiel, zijn overleden vrouw, Ruben en Nuri lees je telkens een stukje van deze historie. Het boek is onderhoudend geschreven, met een fijn tempo en iedere pagina weer een nieuwe ontdekking, waardoor je alleen maar verder wil lezen. Bijzonder moeilijk om weg te leggen!

Score: 8


Informatie

Titel: Mirakel
Auteur:
Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 192
Type boek: Paperback
ISBN: 9789045126234
Prijs: 16.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.