logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Mio MiVue 866 dashcam


Je kent het merk Mio vast wel van de navigatiesystemen: ze maken al sinds jaar en dag gedelijke en goed werkende producten, waar je lang plezier van zult hebben. We hebben d’r zelf ook een 😉 Zelfs op de fiets maken we gebruik van een Mio navigatiesysteem, met de Mio Cycle. Maar wat veel mensen niet weten, is dat ze ook actief zijn in het segment van dashcams: veiligheidscamera’s voor in je auto. Die filmen wat er op de weg gebeurd. Kom je in botsing, dan heb je onweerlegbaar bewijsmateriaal. Maar ook als je auto geparkeerd staat doet zo’n dashcam zijn werk. Bij de minste beweging neemt de camera beelden op. Wij mochten de MiVue 866 dashcam uitproberen.

High quality dashcam

De MiVue 866 is het nieuwste model dashcam, voorzien van de modernste technieken. Deze dashcam beschikt over een 1080p resolutie met 60 fps en beschikt hij over wifi en gps. Als kers op de taart is er Night Vision aanwezig, zodat je ook in het donker goede beelden kunt opnemen van je omgeving. De camera heeft een kijkhoek van 150 graden, waardoor je alles in beeld hebt wat er naast of voor je gebeurt. Niet alleen jouw eigen rijbaan komt in beeld, ook de naastgelegen rijbanen zijn scherp zichtbaar. Het beeld is meer dan scherp genoeg, zowel overdag als ’s nachts.

Filmpjes opslaan

De opgenomen beelden worden weggeschreven op een micro-SD geheugenkaart, die niet wordt meegeleverd. Films worden volgens het principe First In, First Out weggeschreven. Mocht je in botsing komen, dan kun je een filmpje beveiligen, zodat deze niet wordt overschreven in dat proces. Aangeraden wordt om een klasse 10 geheugenkaart aan te schaffen voor een optimale schrijfsnelheid. Je kunt de filmpjes vanaf de geheugenkaart bekijken in je computer of laptop, maar ook via een wifi-verbinding overzetten naar bijvoorbeeld je smartphone via de MiVue Pro app. Op je computer kun je de MP4-filmpjes bekijken in iedere mediaspeler, maar met de MiVue Manager worden de beelden gekoppeld aan de GPS-informatie. Erg cool!

Waarom zou je een dashcam gebruiken?

Welnu: een dashcam is eigenlijk een extra veiligheidsmaatregel. Je hebt er weinig aan als filmmateriaal voor een reisvideo, maar wel als je getuige bent van een ongeluk of wanneer je zelf te maken krijgt met een botsing. Het is dus een stukje beveiliging en juridische bescherming. Wil je meer dan één ruit in beeld krijgen? Dan heeft Mio ook de MiVue 752 WIFI Dual of de MiVue 798 Dual. Deze bieden voor ongeveer 50 euro meer ook een achteruitkijkcamera. Daarnaast krijg je die beveiliging ook als je auto geparkeerd staat. De parkeersensor werkt 48 uur nadat je de auto op zijn plekje hebt gezet.

Bekijk hieronder een presentatie van alle mogelijkheden van de Mio MiVue 866:

Praktische assistent

Maar dat stukje veiligheid is niet het enige waar je zo’n dashcam voor gebruikt. De MiVue 866 dashcam beschikt over een ingebouwde GPS en waarschijnlijk ook over de bijbehorende kaarten. Zo houdt hij voor je bij of je niet te hard rijdt op een bepaald gebied, of dat je in de buurt komt van een flitspaal (hoewel die informatie soms wat gedateerd is). Super handig, dat scheelt toch weer regelmatig op je snelheidsmeter kijken (hoewel dat nooit een verkeerd idee is, heb ik me laten vertellen). Zelfs trajectcontroles worden opgepikt. Deze Mio dashcam geeft aan hoe hard je rijdt, wat je gemiddelde snelheid is en hoe lang de trajectcontrole nog duurt.

De installatie

Eigenlijk is er vrij weinig te melden over de installatie. Alles wat je nodig hebt zit in de doos: de dashcam, een houder en een kabel om de dashcam van stroom te voorzien. Die kabel is super lang, waardoor je hem netjes via hoekjes en randjes kunt wegwerken. Het grote minpunt van een dashcam is wel dat hij van energie wordt voorzien van de sigarettenaansteker in je auto… waardoor je jouw trouwe navigatiesysteem niet kunt koppelen. Prettig is wel dat de dashcam aanspringt als je de auto aanzet en zich weer uitschakelt als je de sleutel omdraait. Het zou praktisch zijn, wanneer er een splitter meegeleverd werd voor dit soort situaties. Het vastzetten van de dashcam doe je in principe als permanente oplossing: in ieder geval de steun. Die kleef je met stevige 3M tape vast op de ruit. Controleer wel even of hij goed zit: heb je alles in beeld… en is de camera niet hinderlijk voor jouw overzicht?


Ga direct naar Mio MiVue 866 dashcam op BOL.com.

Recensie over Mio MiVue 866 dashcam

Voor 199 euro haal je een mooi stukje extra veiligheid in je auto. Je hebt juridische bescherming voor het geval je auto in een botsing terecht komt, beelden voor wanneer je getuige bent van een ongeluk en je auto heeft een toeziend oog wanneer deze geparkeerd staat. Daarnaast heb je een assistent in je auto die zegt wanneer je te hard rijdt of wanneer er een flitspaal in de buurt is. Jammer genoeg krijgt hij zijn stroom via de sigarettenaansteker van je auto. Daar heb je dus altijd een stekker in zitten met een heel lange kabel die naar de dashcam loopt.

Score: 8


Informatie

Mio MiVue 866 dashcam
Adviesprijs: 199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.