logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Altijd een verrassing op weg naar het werk met de Mio Cyclo 200 fietsnavigatie


Fietsen is een geweldige manier van jezelf van A naar B brengen. Toegegeven, voor mij als slechtziende is er geen auto als alternatief (daar zou niemand blij van worden) dus ik ben een beetje bevooroordeeld, maar voor korte afstanden, ritjes naar het werk… geweldig! Aan de andere kant is een fiets voor mij ook echt een manier om van A naar B te gaan. Door mijn slechtziendheid kost fietsen me meer energie dan alleen de beenbeweging – het in de gaten houden van omgevingsfactoren slurpen energie. Een navigatiesysteem zorgt voor mij echter wel dat er een wereld open gaat: eindelijk kan ik ook in vreemde omgevingen mijn weg vinden! Met een duidelijke piep wordt de aandacht getrokken naar de Mio Cyclo 200 navigatie, die met een duidelijke pijl laat zien wat de bedoeling is.

Gezond

Naast dat het fietsen een praktische bezigheid is, draagt het ook bij aan je gezondheid. Een beetje lichamelijke beweging is nooit verkeerd, en als je bijvoorbeeld op je fiets naar je werk gaat combineer je het aangename met het praktische. Het is een geweldige manier om wakker te worden. Je bloed pompt sneller door je lichaam, waarbij ook je hersenen niet worden overgeslagen. Die zetten die extra aangeleverde zuurstof en voedingstoffen razendsnel om in proteïne en nieuwe hersencellen. Dat doet een mens al goed, maar tel daar ook nog de extra aanmaak van serotonine en dopamine en de betere regulering van adrenaline en cortisol bij op, en je snapt waarom je altijd zo fris van je fiets stapt. Maar overdrijf niet met je inspanningen, als je tenminste niet helemaal bezweet wilt binnenstrompelen… als extra bonus verbrand je calorieën én train je je spieren. Je ziet er dus ook beter uit als je iedere dag fietst!

Verrassend

De Mio Cyclo 200 is inmiddels mijn trouwe maatje geworden op de fiets. Waarom? Je zou denken dat die route van huis naar werk (en omgekeerd) inmiddels wel in mijn hoofd geprent zitten. Dat is ook zo. De Cyclo 200 houdt echter ook precies bij waar je bent, hoe hard je fietst en meer. Die gegevens worden opgeslagen en gebruikt voor je volgende fietsroute. Je kunt dus tegen jezelf racen. Hoe cool is dat? Alle gegevens kun je via je computer inladen, zodat je ze beter kunt bestuderen. Het gaafste vind ik echter de Surprise Me functie. Daarmee krijg je telkens een nieuwe route om je naar je plaats van bestemming te houden. Hoe cool is dat? Zo wordt die saaie weg naar je werk een nieuw avontuur, de weg naar huis een spannende rit. Het kan ook minder verrassend: je kunt standaard .GPX routekaarten uploaden naar je navigatiesysteem, zodat je een vooraf bedachte route fietst. Zonder te verdwalen, uiteraard. Heb je een tijdje toch een auto nodig? Dan zijn er natuurlijk mogelijkheden voor een short lease!

Unboxing

Het aansluiten van het navigatiesysteem is een eitje. Het relatief forse apparaat (met een schermdiameter van 3,5 inch) koppel je op je stuur met een meegeleverde steun. Die steun beschikt over twee rubber steuntjes, waarmee je de basis op het stuur bevestigt met twee tie-wraps. Hoe makkelijk kun je het maken. Geen schroefjes, geen passen en meten… twee keer krrrrt en je bent klaar. Vervolgens laad je de navigatie op, draai hem in een kwart slag vast op de steun en je kunt vertrekken. Alle instellingen en gegevens op het scherm kun je naar wens aanpassen. Zo kun je zien hoe hard je rijd, wat je gemiddelde snelheid is, hoe veel kilometer je hebt gereden… wat je maar kunt bedenken.

Conclusie over Mio Cyclo 200

Deze fietscomputer is heel eenvoudig in alle opzichten: de aansluiting is een fluitje van een cent, de bediening is ontzettend logisch en overzichtelijk, maar ook de functionaliteiten zijn beperkt. Je kunt hem niet koppelen aan je smartphone voor het doorsturen van gegevens, of sensoren toevoegen voor het registreren van de cadans van je trappers of je hartslag. Heel basic, maar het geheel werkt als een zonnetje. Vooral de Surprise Me-functie heeft mij aangenaam verrast. Naast het feit dat je nu overal zonder problemen heen fietst, zonder te verdwalen. Voor mensen met een visuele beperking (die nog wel kunnen fietsen) is dit echt een uitkomst! Het scherm is duidelijk, hoewel de leesbaarheid in directe zon wat te wensen overlaat. Met een piep wordt je aandacht getrokken, met een pijl wordt duidelijk gemaakt welke kant je op moet. Door: Score: Mio Cyclo 200 krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Cyclo 200, Mio Klik hier voor de Prijs: 179 euro.
 


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.