logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Minecraft Builders & Biomes


Bordspellen die gekoppeld zijn aan games vormen een bijzonder segment. Het trekt kinderen (en volwassenen) van het beeldscherm weg, maar hoe goed weten de spelontwerpers de essentie van de games te vangen in een speelbord, kaarten, opdrachten en een einddoel? Wij gingen aan de slag met Minecraft Builders & Biomes – de kartonnen variant van het alom bekende en bekroonde spel.

Raster

Het meest kenmerkende element aan Minecraft is wel dat het bestaat uit blokjes en dat je moet delven en bouwen. Die elementen komen dan ook terug in het spel. Voor je begint met spelen leg je alle landschapskaarten in een raster neer, in stapeltjes van vier kaarten (ondersteboven). Van alle grondstofblokjes bouw je een mooie kubus. Per beurt mag je nu kiezen uit een vijftal acties: Verplaatsen, Bouwen, Delven, Vechten of Ontdekken. Die laatste stap is een heel belangrijke. De kaarten liggen namelijk nog allemaal ondersteboven. In de fase Ontdekken mag je 0 tot 2 stappen zetten en alle omringende kaarten omdraaien! Maar let op…. aangezien je maar twee taken mag uitvoeren, kan het zeker zo zijn dat je jouw tegenspelers daar juist een voordeel mee geeft…

Bordspel

Dankzij het feit dat je slechts twee acties per beurt mag uitvoeren, krijg je een mooie balans in het spel. De puntentelling geschiedt in drie rondes: telkens wanneer er een laag van de grondstofkubus leeg is, wordt de balans opgemaakt. Dat gebeurt aan de hand van het soort biome (landsoort waarop je hebt gebouwd), het soort gebouw en het materiaal gebouw dat je hebt gebouwd. Het aantal aaneengesloten kaarten van een bepaalde soort is bepalend voor het aantal punten. Met dat aantal verzet je jouw puntenmarker op jouw bouwplaat. Je mag die puntenmarker ook verzetten na het bouwen van bepaalde huizen of het vechten tegen monsters. Dat is soms nodig, aangezien die monsters tussen de bouwkaarten verstopt zitten.


Recensie over Minecraft Builders & Biomes

Het is Ravensburger heel goed gelukt om de basis van Minecraft om te zetten naar een bordspel. Het vergaren van grondstoffen en het bouwen van de verschillende bouwwerken is erg leuk uitgewerkt en werkt heel goed. Er is een mooie balans tussen de waarde van goedkope gebouwen en de waarde van dure gebouwen. Het vechten tegen monsters levert een fijne meerwaarde op – daarmee krijg je punten op je scorebord en mag je soms een extra taak uitvoeren. De afwerking is netjes en verzorgd, de vormgeving geheel in stijl. Een mooie reden om je controller even neer te leggen!

Score: 8


Ga direct naar Minecraft Builders & Biomes op BOL.com.

Informatie

, Ravensburger
Genre: denkspel, Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2 – 4 spelers. Leeftijd: vanaf 10 jaar. Prijs: 50.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.