logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Milieuvriendelijk de tuin winterklaar: zo doe je dat


Ieder seizoen vereist andere onderhoudswerkzaamheden in en rond het huis. Denken we bij tuinonderhoud nog altijd dat we pas in de lente iets hoeven te gaan doen, blijkt juist het herfst- en winteronderhoud van essentieel belang voor je (milieuvriendelijke) tuin.

Overleven tot de lente

In de koude maanden is immers de meest delicate zorg nodig om al je groen, maar ook insecten en andere kleine dieren, te helpen overleven tot de lente. Door bijvoorbeeld het gazon bladvrij te maken en vervolgens de bladeren te verzamelen en (versnipperd) uit te strooien in de borders, geef je niet alleen het gras ruimte om te ademen, maar voorzie je je planten van de broodnodige voedingsstoffen en bescherming tegen de vorst tijdens de barre wintermaanden.

Schuilplaats voor dieren

Daarnaast geef je kleine dieren een schuilplaats voor de winter. Egels verschuilen zich graag in een hoop bladeren en ook insecten zoeken er graag beschutting. Voor diertjes als rupsen dient het als voeding. Dat klinkt waarschijnlijk een stuk duurzamer dan harken, weggooien en kunstmatig voeden, toch?

Voorkom vlekken op tuintegels en zorg voor veiligheid

Wie niet alleen de bladeren van het gazon verwijdert, maar ook van de tegels, voorkomt ernstige vlekken op de tegels die bij het rottingsproces ontstaan. Terrassen en looppaden die voldoende schoongehouden worden, zijn bovendien een stuk veiliger. Takjes, mos en natte bladeren kunnen op die manier geen gevaar voor uitglijden meer opleveren.

De bladblazer

Snoerloze bladblazers zijn hierbij je partner in crime: ze verwijderen in een handomdraai bladeren, overblijfselen van het snoeien, steentjes, zand, stof en ander vuil dat zich ophoopt in de tuin of rond je huis. Het liefst willen we een moderne, duurzame bladblazer, die schoon en stil is – graag ook nog lichtgewicht… maar tegelijkertijd nog steeds krachtig als het gaat om vermogen en prestaties.

Precies om die reden heeft STIGA een reeks snoerloze, elektrische bladblazers in huis die het reinigen zo gemakkelijk, comfortabel en duurzaam mogelijk maken. Plus, je houdt er de buren ook nog eens mee te vriend. De blazers hebben namelijk geen verontreinigende uitstoot en werken vrijwel zonder herrie. Met hun krachtige, lichte en innovatieve ontwerp blazen deze STIGA’s moeiteloos vuil en bladeren van je perceel af.

BL 100e – ideaal voor kleine voor- en achtertuinen

De BL 100e is een compacte, snoerloze bladblazer van slechts 2,1 kg waarmee je met een paar gerichte bewegingen bladeren en ander ongewenst vuil uit je tuin verjaagt. Zijn 20V 4Ah accu levert 40 minuten werktijd op normale snelheid per lading, of 20 minuten op verhoogde snelheid om nog sneller te genieten van een schone tuin. In beide instellingen is de BL 100e veel stiller dan een standaard bladblazer op benzine, en veel milieuvriendelijker dankzij de accu.

Tijdens het gebruik voelt hij comfortabel en intuïtief aan, met een optimale balans dankzij de ergonomische handgreep en de strategisch geplaatste accu. Ben je klaar met blazen, dan maak je de bus via de snelsluiting makkelijk los, zodat je hem efficiënt weer op kunt bergen.

BL 700e – de perfecte hulp voor grotere tuinen

De BL 700e snoerloze bladblazer is licht van gewicht, maar daarom niet minder krachtig. Hij is ontworpen voor lange opruimsessies: met zijn ergonomische handgreep en een haak voor een schouderband om de blazer te ondersteunen, kan je rustig uren blazen. Ook weegt de blazer slechts 2,7 kg, wat zowel het comfort als de controle ten goede komt.

De 500W brushless-motor zorgt voor een krachtige, consistente luchtstroom met snelheden tot 60m/s. De motor is optimaal gepositioneerd om de precisie en kracht van de blazer te vergroten, wat ook nog verder kan worden aangescherpt met een extra mondstuk. Hij is voorzien van twee roosters van verschillende groottes om de ventilatie en de efficiëntie van de motor te verbeteren. Via de gebruiksvriendelijke keypad kan je daarnaast drie verwisselbare snelheden selecteren. De lage snelheid rekent af met al het lichte vuil op gras en grind, de gemiddelde snelheid is perfect voor bladeren en snoei-afval, zelfs op oppervlakken zoals asfalt, terwijl de maximale snelheid zelfs sneeuw en natte bladeren met gemak wegblaast.

Met de E-Power 4 Ah-batterij kan je tot 120 minuten blazen op lage snelheid, 26 minuten op gemiddelde snelheid en 18 minuten op verhoogde snelheid.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.