logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Speelgoed review: Miko 3 interactieve robot voor kinderen


Maak kennis met het vrolijke robotje Miko, die sinds kort in Nederland verkrijgbaar is. De Miko 3 is het nieuwste model ‘slimme robots’ en belooft een echt vriendje te worden voor je kinderen van 5-10 jaar oud. Wij ontvingen een robotje en gingen er mee aan de slag. Lees hier onze test over de Miko 3.

Interactief scherm

Het is duidelijk dat de Miko 3 vol sensoren en processoren zit. De fabrikant steekt dat ook niet onder stoelen of banken. Hoewel de Miko 3 voor een groot deel gebruikmaakt van het aanraakgevoelige kleurenscherm, reageert de robot ook op geluid en beweging. Je kunt er tegen praten, zoals je tegen Google Assistent zou doen, bijvoorbeeld, maar hij kan ook reageren op voorwerpen of personen in de omgeving. Maar… nog niet in het Nederlands! De robot spreekt Engels, Duits, Frans, Spaans, Arabisch en Italiaans, maar Nederlands zit er nog niet tussen. Ook de begeleidende ouder-app is ook niet in het Nederlands instelbaar.

Veel activiteiten

Wat meteen opvalt als je met de Miko 3 interactieve robot aan de slag gaat, is dat hij tjokvol functies en spelletjes zit. Je kunt hem vragen stellen, maar ook gebruiken als een dansmaatje, er verstoppertje mee spelen, quizes organiseren, mee kletsen… en nog veel meer. Je kunt de apps opsplitsen in games, fysieke activiteit, educatieve inhoud en emotionele ondersteuning. Als je een andere taal dan Nederlands spreekt, is dat geen enkel probleem. Dan kun je de Miko 3 zelfs gebruiken om een andere taal te leren. De activiteiten variëren behoorlijk, van verstoppertje tot een Google-gecertificeerde manier om te beginnen met coderen. Jammer is wel dat best veel content verstopt zit achter een betaald abonnement. Pas dan krijg je de coole content van bijvoorbeeld Disney en Paramount ter beschikking. Dat is wel een domper, gezien de aanschafprijs van het kleine robotje.

  • Miko wordt geleverd met een aantal leuke spelletjes voor kinderen om te spelen. De spellen zijn relatief simplistisch, maar voor kinderen van 10 jaar en jonger zijn ze nog altijd leuk. Vooral door de ‘persoonlijke’ reacties van Miko blijven ze lang boeiend. Opvallend is wel dat Miko weinig gunfactor heeft: het zal hoe dan ook proberen te winnen!
  • Onze ervaringen met de fysieke activiteiten van Miko hadden duidelijke plussen en minnen. De sensoren van Miko doen hierbij goed dienst: met het dans- en bevriesspel krijg je echt meer punten als je goed stil staat en stil bent. Verstoppertje werkte wat minder goed, de herkenning blijkt hier toch wel een issue: waarschijnlijk omdat het perspectief heel anders is met zo’n klein robotje op de grond en staande kinderen. Houd ook rekening met behoorlijk wat open ruimte voor verschillende activiteiten.
  • De meeste ouders zullen geïnteresseerd zijn in de educatieve inhoud. En die is ook indrukwekkend: vooral voor de ouders 🙂 want hoewel het qua vormgeving niet altijd veel om het lijf heeft, verpakt Miko 3 ze in leuke activiteiten voor kinderen en is het overenthousiaste gedrag van de robot al genoeg reden om er een functor in te gieten. Je kunt Miko ook vragen stellen en antwoorden te krijgen, zoals je ook bij Google Assistent kunt doen (of Alexa, als je Engels met Engels wil vergelijken). Leuk is wel dat Miko voorgeprogrammeerd is om gesprekken aan te gaan, middels scripts krijgen kinderen vervolgvragen en komt er een soort communicatie op gang. En daar gaat Miko best ver in!
  • Is Miko echt AI en kan het emotionele steun aan kinderen bieden? Dat is lastig te zeggen in de korte tijd dat we hem hebben getest. Ik denk wel dat Miko signalen kan oppikken van kinderen, maar dat zal zich best langzaam ontwikkelen. Toch zullen kinderen een connectie voelen met de robot, misschien zelfs wel omdat-ie altijd in is voor ongein, een leuk spelletje of antwoord kan geven op vreemde vragen. Miko heeft altijd tijd.

Fraai pakket

Stap je over de taalbarrière heen, dan haal je een premium apparaat in huis. Dat merk je al zodra je de doos opent: alles zit netjes verpakt en is compleet met kabels, een instructieboekje en meer. De strakke verpakking is deels vervaardigd uit kunststof, en dat is natuurlijk wel jammer. Bij de installatie van de Miko 3 wordt je bij de hand genomen om stap voor stap een profiel aan te maken voor je kind – één profiel, wel te verstaan. Daarbij is er de mogelijkheid om een gezicht te scannen en de stemherkenning te finetunen, zodat je kind een optimale ervaring heeft met deze robot. 

Ouder-app van Miko

Bij de Miko 3-app hoort ook een app, die beschikbaar is voor iOS en Android. Deze app is specifiek ontwikkeld voor de ouders of verzorgers en bieden inzichten in de ontwikkeling en voortgang van de eindgebruiker. Daarnaast biedt het mogelijkheden om het befaamde abonnement af te sluiten en bepaalde instellingen te wijzigen. De MIko 3 maakt gebruik van het wif-netwerk. Het is belangrijk om te vermelden dat de gebruiker van de app op hetzelfde netwerk actief moet zijn. De combinatie hoofdnetwerk/gastnetwerk functioneert niet.

Actief bezig

Je ziet natuurlijk zelf al dat de Miko 3 wieltjes heeft aan de onderkant. Daarmee kun je hem laten rondrijden, maar het overactieve robotje zal zelf ook een aantal bewegingen maken tijdens het kletsen of het vertellen van informatie. Dat geeft het robotje een grappige twist. Bijzonder om te merken is dat de Miko 3 twee stemmen heeft: een iets volwassenere stem en een hogere, kinderlijke stem. Die wordt door elkaar gebruikt. Meestal krijg je de kinderlijke stem te horen, maar soms schakelt hij ineens over naar de ‘volwassen’ stem. 

Over privacy

Er is inmiddels heel wat geschreven over de privacy van de Miko 3: tot voor kort was het namelijk niet mogelijk om de robot zelf te resetten, waardoor je afhankelijk was van de Miko klantenservice om een profiel te verwijderen van de robot. Inmiddels is deze functie toegevoegd aan de Miko-app, waardoor je de reset zelf kunt uitvoeren en alle gegevens van de robot kunt wissen. De webcam heeft een fysieke schuif, waardoor je hem kunt afdekken.


Ga direct naar Miko 3 op BOL.com.

Recensie over Miko 3

Het grote, interactieve scherm, de vrolijke animaties van het gezicht en de mogelijkheid om te schakelen naar 1001 verschillende activiteiten maakt Miko 3 een heel interessant maatje voor je kinderen tot ongeveer 10 jaar. Het nadeel is wel dat Miko (nog) geen Nederlands spreekt, wat de markt in de Benelux behoorlijk zal beperken. Een ander nadeel is dat veel content verstopt zit achter een abonnementsvorm, waardoor je eigenlijk wel verplicht bent om te betalen voor extra opties van coole franchises. Het aanraakscherm reageerde goed en hoewel de accu wat groter mocht zijn, gaat hij makkelijk een dag mee. Voor kinderen is het meteen een maatje, zij zullen deze robot met open armen verwelkomen en smullen van de vele leuke spelletjes en activiteiten.

Score: 7


Informatie

Miko 3
Adviesprijs: 299 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.