logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Mijn vele gezichten, Tess Sharpe

Mijn vele gezichten

Er zijn van die gezinnen, die sporen van geen kant. Nora is ook opgegroeid in zo’n gezin. Haar moeder was oplichtster. Ze papte aan met mannen om er een relatie mee te beginnen, om hen vervolgens helemaal kaal te plukken en weer te vertrekken. Voor Nora geboren was, deed haar oudere zus Lee mee met deze plannen, maar Nora bleek een natuurtalent. Van jongs af aan nam ze verschillende karakters aan om mee te spelen met het plan van haar moeder. Dat zorgt natuurlijk voor een verknipte jeugd, maar in de situatie waarin Nora nu komt, is die achtergrond juist weer heel nuttig. In Mijn Vele Gezichten maak je mee hoe iets negatiefs ook kan zorgen voor mooie momenten.

Bankoverval

Wanneer Nora met haar nieuwe vriendin en haar ex-vriendje geld wil storten bij een bank, die ze hebben opgezameld voor het plaatselijke asiel, wordt de bank door twee mannen overvallen. Ze sluiten Nora en haar vrienden op in een kamer, samen met een jonger meisje. Hoewel Nora al enige tijd uit haar gezinssituatie is (haar moeder zit al een paar jaar in de bak), komen die oude ervaringen en gewoontes sneller terug dan ze had gedacht. Langzaam maar zeker begint ze de overvallers te bespelen. Maar die zouden wel eens gevaarlijker kunnen zijn dan ze in eerste instantie dacht.

Mishandeling

Het belangrijkste thema in dit boek is waarschijnlijk wel mishandeling in alle vormen die je kunt voorstellen, van psychologisch tot fysiek, van agressief geweld tot seksueel geweld. Dat zou een heel zware stempel zetten op het boek, maar het wordt aan de andere kant ook weer flink omzeild. De drie jongelui hebben er alle drie blijkbaar weinig schade aan ondervonden, omdat ze het ofwel een plekje hebben gegeven of hebben geaccepteerd. Dat is natuurlijk best wel bijzonder – als je leest wat deze drie hebben meegemaakt, zou je toch diepere psychologische problemen ervaren. Daarnaast is er de persoonlijkheidswisseling van Nora, die met zichzelf in de knoei zit en haar verleden probeert onder ogen te zien. Achter in het boek vind je uitgebreide lijsten met contactgegevens van organisaties in Nederland en België waar je terecht kunt met problemen, op welk gebied dan ook.


Ga direct naar Mijn vele gezichten op BOL.com.

Recensie over Mijn vele gezichten

Mijn Vele Gezichten – dat lijkt om Nora te slaan, maar heeft misschien wel meer te maken met het boek zelf. Dat gaat namelijk alle kanten op. Hoofdrolspeelster Nora maakt de tijd van haar leven door wanneer een bank wordt overvallen, waar zij met haar vriendin en ex-vriendje is om geld te storten. Ze kruipt in haar oude rollen – met flashbacks maak je momenten mee van Nora’s oude leventje en de lastige momenten die ze heeft moeten doorstaan. Iris, haar nieuwe vriendin, is erg begaan met mode en houdt van de nodige frutsels en tierelantijnen. Haar ex-vriendje Wes werd mishandeld door zijn vader, de burgemeester van het dorp. Het verhaal is met alles wat bij elkaar komt simpelweg te veel. Het is een overkill aan bijzondere situaties en personen, die te weinig aandacht krijgen om goed uitgediept te worden. Aan de andere kant is Nora lang niet zo gevaarlijk en slinks als je zou denken, hoewel ze haar momenten heeft.

Score: 6


Informatie

Titel: Mijn vele gezichten
Auteur:
Uitgever: Moon uitgevers
Aantal pagina’s: 368
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 15 jaar
ISBN: 9789048860586
Prijs: 19.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.