logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Mijn Rembrandt

Soms zijn documentaires zo goed, dat je ze gewoon op het grote doek moet zien. Mijn Rembrandt is zo’n documentaire: indringend op een unieke manier – maar eerlijk is eerlijk – het is ook een documentaire die het goed zou doen in je huiskamer. We laten jullie graag zelf oordelen en lezen graag wat jullie er van vonden!

Epic Art Thriller

Oeke Hoogendijk ken je misschien van de documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum. In Mijn Rembrandt duikt ze in het leven en de werken van één van de bekendste Oude Meesters: Rembrandt van Rijn! En dan wel op een heel unieke visie. Wat houdt het namelijk in wanneer je zo’n schilderij in je bezit hebt? Wat maakt het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder en waarom raakt zijn kunst mensen zo diep?

Portretten

De documentaire laat een aantal portretten zien van (soms tamelijk excentrieke) kunstverzamelaars, stuk voor stuk mensen die een bepaalde band hebben met de schilderijen van Rembrandt. De portretten zijn op zichzelf al uniek en leuk om te kijken. Het laat de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen zien en soms zelfs dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

Rijksmuseum vs het Louvre

Terwijl we meeleven met de intieme band tussen verschillende liefhebbers en ‘hun’ Rembrandt, brengt de Franse baron Éric de Rothschild twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre. Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken.

Mijn Rembrandt is ‘een prachtige ode aan kunst van eigen bodem’ (Vogue) en ging op het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) in wereldpremière in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré.


Recensie over Mijn Rembrandt

Kunstliefhebber of niet: Mijn Rembrandt is de moeite waard. Alleen al vanwege het unieke kijkje in het leven van kunstverzamelaars, die ieder op hun eigen manier en omwille van hun unieke verlangens kunst verzamelen. Het is een geweldig document geworden waarin de passie voor één en hetzelfde onderwerp de oventoon voert. In dit geval oude schilderijen van Rembrandt van Rijn, maar als je luistert naar de manier waarop ze over de schilderijen spreken zou het net zo goed verzamelobjecten uit de filmwereld kunnen zijn. Hoewel de schilderijen geweldig uitkomen op het grote witte doek, is het overigens ook een docu die je perfect in je eigenhuiskamer zou kunnen zien – hoewel je dan de contacten mist met gelijkgestemden.

Score: 8


Informatie

Titel: Mijn Rembrandt
Uitgever: Cineart
Tijdsduur: 97 minuten
Genre: documentaire.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.