logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Tribes of Midgard, PS4

Je hebt games die een leuke en unieke twist brengen aan bestaande genres. De debuuttitel van Norsefell is wat mij betreft zeker zo’n game. Tribes of Midgard neemt je mee naar de Noorse wereld vol mythologische wezens en is een coöp survivalspel met rogue-lite-elementen. Maar vrees niet: je kunt het ook prima in je eentje spelen – of met online vreemden. Mochten je vrienden het niets vinden, kun je dus nog altijd alleen de strijd aangaan met monsters en vreemde schepsels!

Viking onder controle

Tribes of Midgard heeft een Viking als hoofdpersoon, die vanuit Valhalla is gestuurd om de mensheid te beschermen tegen vreemde monsters, zoals de enorme Jotunns, die er op uit zijn om de Levensboom Yggdrasil te vernietigen en de Ragnarok te ontketenen. Het is aan jou om het einde van de wereld te voorkomen. Maar laat ik voorop stellen: die komt er gegarandeerd regelmatig aan! Want je kunt nu eenmaal niet overal tegelijk zijn en het duurt meestal wel eventjes voor je genoeg skills en materialen hebt verzameld om het langer dan een paar ‘dagen’ vol te houden.

Dag-nachtritme

Deze game wisselt namelijk af tussen dag en nacht. ’s Nachts wordt jouw dorpje lastiggevallen door de schepsels van het duister, die zich rond je dorp manifesteren en de Levensboom direct aanvallen. Jij en je dorpsgenoten zullen de schepsels zo snel mogelijk moeten vernietigen, maar schade aan de boom is onoverkomelijk. Overdag kun je op pad om de omgeving te verkennen, andere dorpen aan te vallen en materialen te verzamelen waarmee je in jouw dorp wapens, potions, vallen en beschermende kleding kunt fabriceren. Ook kun je aan de slag om poorten, boogschutterstorens en hulpbiedende gebouwen op te richten, die je strijd weer wat makkelijker maken. Daarvoor heb je niet alleen materialen nodig, maar ook de zielen van je verslagen tegenstanders.

Zielen als kostprijs

Iedere keer dat je tegenstanders verslaat, krijg je een bepaalde hoeveelheid zielsenergie. Die gebruik je om je dorpelingen te upgraden, zodat ze jou van betere materialen kunnen voorzien, maar ook om gebouwen op te richten of te herstellen… en je Levensboom van nieuwe energie te voorzien. Je moet dus telkens afwegen waar je prioriteiten liggen: bij de verdediging, de aanval of het herstellen van Yggdrasil? Veel verhaal zit er niet in het spel. Het is echt een kwestie van overleven. Dag en nacht wisselen elkaar af – iedere nacht moet je dus terugkeren naar je dorp om het te beschermen en zielsenergie te verzamelen. Dat maakt je actieradius voor overdag niet bepaald groot.

Snelle start

De tekst en uitleg zijn bijzonder kort. Het eerste level is een korte tutorial, waarbij je leert dat er mensen zijn die dingen voor je maken. Maar wat en hoe, of hoe je gebouwen opricht? Dat is helemaal aan jou om uit te zoeken en te ontdekken. Ik had graag meer uitleg willen krijgen, bijvoorbeeld ook over het neerdalen van rotsen, het verdedigen en het vechten, de verschillen tussen de wapens en nog veel meer. Magische totems? Geen idee. Ineens had ik er te veel gekocht… en zo blijf je iedere keer weer meer leren.

Spelmodi

Er zijn bij de lancering 2 verschillende modi beschikbaar waaruit spelers kunnen kiezen, waaronder Saga, een overlevingsmodus van 100 dagen waarin spelers een aantal doelen moeten voltooien voordat de timer afloopt. De andere is Survival, een eindeloze spelmodus die je de taak geeft om zo lang mogelijk te overleven. Beide games kunnen zowel in co-op als solo worden gespeeld, hoewel het grootste deel van mijn tijd met de game met de eerste werd doorgebracht. Multiplayers kun je zo beginnen en eindigen: de moeilijkheidsgraad past zich hier direct op aan voor de andere spelers. Een erg coole en bijzonder praktische tactiek, zeker omdat een ‘level’ van 100 dagen behoorlijk lang kan duren – je bent er makkelijk 2 tot 3 uur mee zoet. En elke Saga begin je onderaan, met een schone lei. TIjdens het spelen kies je jouw ‘skilltree’ en je discipline. Naarmate je meer ervaring krijgt en missies voltooid, speel je nieuwe skills en skins vrij die het je wat makkelijker maken en je een iets coolere uitstraling geeft. Zo kun je startersets verdienen, die je volgende run een kleine startbonus geven, maar je speelt ook klassen, runen en recepten vrij die je een streepje voor kunnen geven.


Ga direct naar Tribes of Midgard op BOL.com.

Recensie over Tribes of Midgard

Tribes of Midgard is solide instapversie van een survivalgame met roguelite-elementen, maar er is nog wel wat werk aan de winkel. Zo zijn de klassen niet heel verschillend en mogen de vijanden ook wel wat andere eigenaardigheden krijgen om ze wat unieker te maken. Ja, het spel is op een bepaalde manier repetitief, maar dankzij de vrij te spelen bonussen is het toch elke keer weer anders. Het is zoeken en ontdekken, vechten en bouwen. Jammer genoeg komt er na een tijdje toch die sleur wel in, zeker omdat je telkens weer naar de basis moet om vanuit daar verder te knokken.

Score: 7


Info

Tribes of Midgard
Uitgever:
Getest op: PS4
Genre: survival
Prijs: 34.95 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.