logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Middernachtbibliotheek, Matt Haig

Middernachtbibliotheek Matt Haig

Sommige schrijvers verstaan de kunst om heel zware onderwerpen op een lichte en boeiende manier aan te stippen. Matt Haig is er zo eentje. Hij weet je op een heel luchtige manier een kritische spiegel voor te zetten, waarbij je alleen maar kunt denken ‘ah, daar heeft hij wel een punt.’. In zijn boeken komen telkens weer nieuwe onderwerpen aan bod, maar telkens schuurt het tegen het filosofische aan. In de Middernachtbibliotheek draait alles om ‘spijt’ en ‘wat als’-momenten.

Dood als begin

De Middernachtbibliotheek draait om de depressieve Nora. Ze heeft een druk en afwisselend leven, maar op verschillende punten voelt ze dat ze mensen in de steek heeft gelaten. Haar vader omdat ze niet is doorgegaan met wedstrijdzwemmen (waar ze erg goed in was), haar broer omdat ze hun band de rug heeft toegekeerd. Ook vrienden en familie hebben het in de loop der jaren flink moeten ontgelden… Dromen zijn in de steek gelaten, plannen verbroken. De enige steun en toeverlaat in haar leven was mevrouw Elm, haar bibliothecaresse op school. Vol spijt en neerslachtigheid moet ze in korte tijd afscheid nemen van een aantal belangrijke dingen in haar leven, zoals haar baan en haar kat. Ze ziet het leven niet meer zitten en stapt zelf ook uit.

Middernachtbibliotheek

Hoewel je zou verwachten dat dit het einde van het verhaal is, is het tegendeel juist waar. Nora komt namelijk in de Middernachtbibliotheek terecht. Een plek tussen leven en dood, waar je kunt kiezen uit verschillende levens. En de bibliothecaresse is… mevrouw Elm! Zij maakt Nora wegwijs in het Boek van Spijt, waarin alle verwijten en schuldgevoelens staan vermeld. Telkens kiest Nora een schuldgevoel uit en duikt vervolgens in een alternatief boek over haar leven, waar ze net een andere keuze heeft gemaakt. Langzaam maar zeker ontdekt ze dat ieder leven wel zijn problemen kent, en dat er geen ‘juiste beslissing’ is. Ze ontdekt ook wat het leven de moeite maakt om geleefd te worden, wat mensen hun menselijke trekjes geeft.


Ga direct naar Middernachtbibliotheek op BOL.com.

Recensie over Middernachtbibliotheek

We hebben allemaal wel van die momenten waar je jaren later over terugdenkt… ‘wat als ik… ‘ Wat zou er dan zijn gebeurd? Best een grote kans dat je leven er behoorlijk anders had uitgezien! Je had misschien een andere baan, een andere partner, andere kinderen… Nora maakt het mee, als ze in de middernachtbibliotheek komt en een aantal alternatieve levens mag meemaken. Ze komt telkens in een bizarre situatie terecht, waar ze even haar draai moet vinden. Die momenten van verwarring zorgen voor de nodige humor en luchtigheid, maar het zorgt ook voor afwisseling en dynamiek. Langzaam ontdekt Nora in dit boek vol zwarte humor en ontroerende momenten wat het leven waard maakt om geleefd te worden.

Score: 8


Informatie

Titel: Middernachtbibliotheek
Auteur:
Uitgever: Lebowski
Aantal pagina’s: 320
Type boek: Paperback
ISBN: 9789048860067
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.