logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Agenda: Middeleeuws vernuft, interactieve familietentoonstelling

Middeleeuws vernuft Datum: 11-10-2019 t/m 10-5-2020
Prijs: vanaf 6.25 euro
Adres: Kelfkensbos 59, Nijmegen (Route)

Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en smerige steden kom je tegen in films en tv-series over de middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de middeleeuwen ons? In de tentoonstelling Middeleeuws vernuft ontdek je dat wij de ontwikkelingen uit de middeleeuwen vandaag de dag nog steeds gebruiken. Ga op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Leer hoe je een stad verdedigt. Bouw grote kastelen zoals wij die vandaag de dag nog kennen. Smeed een zwaard, schiet met buskruit, dans de blaren op je voeten en kleed je volgens middeleeuwse mode.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


LET OP: in verband met de maatregelen die genomen worden tegen het corona virus, zullen veel agenda items t/m eind april niet doorgaan.

Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang

Geen donkere eeuwen van stilstand

Stoere ridders, mooie jonkvrouwen, indrukwekkende kastelen, de pest en kronkelige steegjes in vuile steden domineren doorgaans het beeld van de middeleeuwen. Dat doet deze periode van 1000 jaar geschiedenis te kort. In de tentoonstelling merk je dat in de middeleeuwen mensen leefden zoals wij. Mensen die net als jij en ik zoeken naar nieuwe en betere manieren om te leven. Hierdoor waren de middeleeuwen in Europa geen donkere eeuwen van stilstand. Het waren tijden vol oplossingen en vernieuwingen.

Ontmoet zeven mensen uit de middeleeuwen

Maak in de tentoonstelling kennis met zeven mensen uit de middeleeuwen: natuurlijk de ridder en de kasteelheer, maar ook de handelaar, de minstreel, de vakman, de monnik en de boeren. Op 35 hands-on stations kun je zelf uitproberen hoe het leven was in de middeleeuwen: op het paard met een lans je tegenstander van het paard duwen, een zwaard smeden, je verkleden als een edelvrouw, een middeleeuwse stad ontdekken, dansen, middeleeuwse muziek componeren, leren hoe moeilijk het is om een ​​succesvolle boer te zijn of de geheimen van de kruidengeneeskunde ontdekken. Naast de hands-on stations zijn ook talloze originele voorwerpen te zien, die veel verhalen over mensen die in de middeleeuwen leefden onthullen.

Lukt het jou het zwaard van Koning Arthur uit de steen te trekken?

Denk je aan het eind van de tentoonstelling alles te weten over de middeleeuwen? Kraak dan de code en probeer het zwaard van Koning Arthur uit de steen te trekken. Is het gelukt? Dan weet jij vanaf nu alles over de middeleeuwen! Jouw overwinningsmoment delen: ga op de foto met het zwaard en deel jouw foto op een van onze social media kanalen met #museumhetvalkhof.

Activiteiten

Bij de interactieve familietentoonstelling Middeleeuws vernuft worden leuke extra activiteiten georganiseerd waaronder: een theatervoorstelling gemaakt door Theatergroep Fien en een lezingenreeks in samenwerking met de Radboud Universiteit.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.