logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bouw je eigen microcomputer met Shuttle XPC Nano NC02U


Een computer is tegenwoordig absoluut onmisbaar in ieder huis. Jammer genoeg zijn die dingen altijd zo groot. Wat zou het heerlijk zijn als je niet meer dan een monitor had in de kamer, gecombineerd met een toetsenbord en muis. Of wanneer je een televisie kan omvormen tot computer! Want hoewel het merendeel van de taken prima kan worden uitgevoerd op een tablet is een computer soms toch echt onmisbaar. Gelukkig zijn er een tal van mogelijkheden. Barebones, heten ze. Kleine computers die je zelf kunt vullen met geheugen en een harde schijf.

Shuttle XPC Nano

De Shuttle XPC Nano is zo’n kleine computer. Het kastje is slechts 14,2 x 14,2 cm in oppervlak, en 4,2 centimeter dik. Dat is inderdaad heel erg klein! Toch zit er alles in wat je nodig hebt. Een volledige computer, maar dan (letterlijk) in broekzakformaat. Het mooie is: je kunt de computer via een HDMI-poort aansluiten op je computermonitor, maar ook aan je televisie. Zo transformeer je je beeldscherm in een multifunctioneel apparaat! Let wel: de computers zijn barebones. ‘Kale’ computers, die je naar wens kunt opbouwen of uitbouwen. Maar dan wat consumenten-vriendelijker dan normaal.

Barebone

Een normale barebone is namelijk een nagenoeg kale computer. Een computerkast met een moederbord (de absolute basis van een computer) en verder niets. En een cooler voor zowel de computer als de processor. Die moet je vaak zelf nog kopen – het hart van de computer, maar ook het werkgeheugen (de RAM) en een harde schijf om in te bouwen. Ieder merk is daar anders in. Een Shuttle barebone bevat altijd de kast, het moederbord, een voeding en een CPU koeler. Vooral het inbouwen van een processor levert vaak problemen op. Die zijn ontzettend gevoelig en best lastig om in te bouwen. Dat hebben ze bij de Shuttle XPC Nano computers dus al voor je gedaan. De NC02U is de basiscomputer. Die beschikt over een relatief eenvoudige Celeron processor – prima voor huis-tuin en keukengebruik, maar minder voor bijvoorbeeld het maken van filmpjes of het werken met zwaardere tekenprogramma’s. Daarna volgen (sorry voor de termen): de NC02U3 met een i3 processor, de NC02U5 met een i5 processor en tot slot het paradepaardje: de NC02U7 met een i7 processor.

Inbouwen

Over de processor hoef je je dus geen zorgen meer te maken. Die koop je in de kast, veilig en wel. Je hoeft alleen nog maar de RAM in te bouwen (let erop dat je DDR3L geheugen koopt. Dat is geheugen dat een lager voltage gebruikt dan normaal DDR3-geheugen, waardoor het simpelweg minder warm word) en een 2,5″harde schijf – zo eentje voor een laptop. Je plaatselijke of online computerwinkel zal je met raad en daar kunnen bijstaan. Het inbouwen ervan is echt een eitje. Eenvoudiger dan een IKEA krukje, zou ik zeggen. Als de computer aan staat, hoor je hem bijna niet – de ventilator is echt fluisterstil. In mijn geval hoorde ik eigenlijk alleen maar het zoemen van de harde schijf. Wil je hem nog stiller hebben? Dan installeer je geen harde schijf, maar een M.2 SSD geheugenkaart.

Kaal systeem

Als je jouw computer naar wens hebt gebouwd, moet je er natuurlijk nog wel een besturingssysteem op zetten. Dat krijg je er namelijk niet bij! Heb je nog een oude Windows-versie liggen? Waarschijnlijk wel – ik mag tenminste aannemen dat je jouw computer al hebt geüpgrade naar Windows 10. Dan heb je vast nog een herstelschijfje liggen van bijvoorbeeld Windows 7 of Windows 8. Installeer die, en upgrade ‘m vervolgens naar Windows 10. Dat kan via deze link! Je kunt er ook voor kiezen om het gratis Linux te installeren. Die komt in verschillende smaken, en werkt ook perfect voor internetten, tekstverwerken en de meest gangbare taken. Ik kan je Linux Mint en Linux Ubuntu aanraden. Denk hierbij wel aan dat je het besturingssyteem hebt op een USB-stick (daar kun je mee opstarten) of beschikt over een externe DVD-speler.

NC02U-3Dview_L-02De specificaties

De Shuttle XPC Nano NC20U mag dan wel klein zijn, hij zit propvol slimme technieken. Waarom ook niet? Het is eigenlijk heel onlogisch dat computers nog zo groot zijn. Denk maar eens aan laptops, die barstensvol techniek zitten! Zo zit de fluisterstille XPC Nano ook volgebouwd met slimme snufjes. Denk bijvoorbeeld eens aan de videokaart, die zelfs tot 4K films kan afspelen. Via HDMI kan dat met een framerate van 30Hz, via de DisplayPort zelfs tot 60Hz. perfect dus om achter je 4K televisie te hangen met de meegeleverde VESA mount, of om hem naast je tv te zetten met de vertikale standaard! Daarnaast beschikt de computer over 2 USB 3.0 poorten aan de voorkant, twee USB 2.0-poorten aan de achterkant, een SD-geheugenkaartlezer aan de voorkant, een HDMI 1.4 én een DisplayPort 1.2 aan de achterkant. Achter op de computer vind je ook een gigabit netwerkaansluiting, maar er zit ook een wifi ingebouwd. Zonder antennetje!


Recensie over Shuttle XPC Nano NC02U

CooleSuggesties topper

Op zoek naar een krachtige, maar vooral kleine en stille computer? Dan is de Shuttle XPC Nano NC02U echt iets voor jou. Het is even knutselen, maar dan heb je ook echt een systeem dat bij je past, met een harde schijf die groot genoeg is en RAM die op je lijf gesneden is. Je zet de computer naast je monitor, of schroeft hem er achter – helemaal uit zicht.

Score: 9


Informatie

XPC Nano NC02U, Shuttle
Meer weten?
Prijs: 160 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.