logo-liggend-wit-donkerblauw

Micro Art Amsterdam: de kleinste kunstwerken ter wereld

Micro Art Amsterdam Datum: 20-09-2019 tot en met 21-12-2019
Adres: Damrak 243, Amsterdam (Route)
Prijs: vanaf 10 euro

De Beurs van Berlage stelt met Micro Art Amsterdam de kleinste kunstwerken ter wereld tentoon. De werken zijn met het blote oog bijna niet te zien en bezoekers krijgen dan ook een vergrootglas om de collectie te bewonderen. Sommige kunstwerken zijn zelfs alleen door een microscoop goed zichtbaar. De tentoonstelling bestaat uit werken van de Oekraïense Mykola Syadristy (1937) en de Turkse Hasan Kale (1959). Mykola werkt veel met edelmetalen en pitten van vruchten – zo ook voor de kleinste windmolen ter wereld (1,8 millimeter), opgebouwd uit ruim 200 onderdelen en gemaakt van goud. Kale schildert op voorwerpen uit ons dagelijks leven, zoals een rijstkorrel, spijker of scheermes.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Erkend door Guinness Book of World Records

Mykola maakte de afgelopen decennia ruim honderd miniatuurkunstwerken met behulp van chirurgische instrumenten. Tien werken van de Oekraïense kunstenaar zijn door het Guinness Book of World Records erkend als de kleinste kunstwerken ter wereld. Drie daarvan zijn te zien tijdens de tentoonstelling: de microscopisch kleine windmolen, de handtekening van Mykola op de punt van een haar en een roos van ragfijn gouddraad in een uitgeholde haar. Dit laatste werk was een bijzonder cadeau aan zijn vrouw. Mykola filmde in de jaren ’70 met welke instrumenten en op welke manier hij de roos heeft gemaakt. Bezoekers kunnen deze film in verschillende talen bekijken tijdens de tentoonstelling. Andere opvallende werken van de Oekraïense kunstenaar tijdens Micro Art Amsterdam zijn het schip van Columbus – opgebouwd uit maar liefst 256 onderdelen – en een driedimensionaal portret van Rembrandt gemaakt uit een pit van een sleedoorn.

Micro-reproducties Nachtwacht

Kale viert dit jaar zijn 25e jubileum als schilder van miniatuurschilderijen. Opvallend is zijn keuze voor onverwachte ondergronden – van een rijstkorrel of spijker tot een scheermes of Oreo-koekje. De Turkse kunstenaar werkte de afgelopen anderhalf jaar aan micro-uitvoeringen van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Hij schilderde dit wereldberoemde schuttersstuk op een pompoenpit, de binnenkant van een schelp, de bovenkant van een luciferdoosje en de doorsnede van een stukje twijg. Ook maakte hij microscopisch kleine portretten van de Nederlandse koninklijke familie. Tijdens Micro Art Amsterdam stelt Kale vijftig werken tentoon, waaronder deze uitvoeringen van de Nachtwacht en portretten van het koningshuis.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.