logo-liggend-wit-donkerblauw

Met zoveel woorden verrijkt je taalgebruik


Met zoveel woorden Ik ben een Brabander. Bourgondiër van nature, en opgegroeid met een geheel eigen taalgebruik. De overtreffende trap van alles is daar gewoon, heul of kei. Gewoon lekker, heul lekker of kei lekker. En dat werkt met alles. Wil je echt nadruk op wil leggen is het niet ‘kei lekker’ maar ‘echt kei lekker’. En ja, met die combinaties kunnen de meeste Brabanders goed uit de voeten! Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, zoals ondergetekende. Met zoveel woorden die de Nederlandse taal rijk is moet je toch mooiere zinnen kunnen maken, niet? Jazeker!

Met zoveel woorden

Het Nederlands heeft namelijk voor ieder dingetje dat je wil zeggen wel een woord bedacht. Volgens sommigen is het zelfs zonde om bijvoeglijk naamwoorden te gebruiken om een term te accentueren. Nee: gebruik gewoon een woord dat beter past! In mijn eenvoudige voorbeeldje is kan dat ‘smakelijk, ‘lekker’ of ‘heerlijk’ zijn. In de gids voor trefzeker taalgebruik, Met zoveel woorden, gooien ze het over een heel andere boeg. Ze gebruiken de uitdrukkingen en gezegden die onze taal rijk is om een punt te maken. Daarbij is de betekenis van zo’n uitdrukking de basis. De kern wordt gebruikt om alle beeldende uitdrukkingen in te categoriseren.

Snel opzoeken

Dankzij dat systeem heb je meestal snel gevonden waar je naar op zoek was. Zo wordt er op de achterkant van het boek bijvoorbeeld een suggestie gegeven als je op zoek bent naar een beeldende omschrijving voor actueel. Dat kun je in een win erwerken met één van de volgende zes uitdrukkingen: bij de tijd zijn, een brandende kwestie, een hot item, heden ten dage, het gesprek van de dag of vandaag de dag. Voor ieder wat wils, dus, en voor iedere situatie heb je zo een mooiere manier om je punt duidelijk te maken. Het grappige in dit boek is dat de uitdrukkingen zowel uit de oude doos komen, maar soms ook wat hipper zijn.

Schrijvers

Met zoveel woorden is vooral geschikt voor mensen die met geschreven taal bezig zijn. Het is namelijk niet echt de een zakwoordenboek dat je er even bij kunt pakken in een gesprek om dat wat meer kracht bij te zetten. Dat neemt echter niet weg dat – hoe vaker je verschillende uitdrukkingen gebruikt in geschreven tekst – je ze niet zult overnemen in gesproken tekst. En hoe vaker mensen nieuwe uitdrukkingen zien of horen, des te eerder ze deze zullen overnemen. Daarmee wordt niet alleen jouw taalgebruik rijker, maar dat van iedereen in je omgeving. Met zoveel woorden is dan ook een echt kei-leuk boek dat niet in je boekenkast mag ontbreken. Met zoveel woorden, Rik Schutz en Ludo Permentier Davidsfonds uitgeverij, 596 pagina’s, paperback. Prijs: 29,95 euro. ISBN: 9789059088092

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.