Na een welverdiende nacht rust en even onthaasten in het riante bubbelbad van Bed&Breakfast Chez Cho is het tijd voor onze tweede dag met kinderen in Utrecht. Gisteren zijn we al zo’n beetje alles te weten gekomen over de Dom (die niets te maken heeft met slim of dom zijn, maar eigenlijk gewoon een populaire afkorting is voor een Godshuis). Tijd voor een andere kant van Utrecht, want afwisseling is alles als je met kinderen op pad gaat!
Ieder onderdeel wordt beoordeeld door drie doelgroepen: onze jongste zoon (6 jaar), onze oudste zoon (8 jaar) en wij als volwassenen.
Na een gedegen ontbijt met lekker verse producten is het tijd voor onze tweede dag met kinderen in Utrecht. We beginnen onze dag om half tien, met een stadswandeling. Iets dat ik echt iedereen kan aanraden. Vroeger vond ik stadswandelingen altijd een beetje suf (sorry!) maar die mening is inmiddels helemaal bijgedraaid. Ook in Utrecht mochten we op pad met Iris, onze gids voor deze ochtend. Zij kent alle geheime plekjes van Utrecht, en wist daar bovendien heel enthousiast over te vertellen. En op zowel het niveau voor kinderen als voor ons. Super! Bovendien was ze heel flexibel in haar wandelroute, zo vertrouwde ze ons toe. Onze kinderen liepen namelijk best stevig door, en bleken best geïnteresseerd. Daarom besloot ze ter plekke haar planning iets uit te breiden en een andere route te kiezen, voor wat meer geheime en leuke plekjes.
Waarom zijn we inmiddels fan van een stad ontdekken met behulp van een gids? Welnu, heel eenvoudig: je ontdekt de stad op een heel ander niveau. De minder commerciële plekjes. Geheime plekjes, waarbij je even door een smal steegje loopt en een nieuwe wereld ontdekt van pleintjes, oude gebouwen met een markante geschiedenis waar je anders aan voorbij zou lopen, feitjes die je niet leest in een stadsgids. Iris wist ons dan ook ontzettend veel te vertellen op een leuke en enthousiaste manier. Zo wist ze over de zwaan op de Lutherse kerk een leuke geschiedenis te vertellen, die verband legt met de Tsjech Hus. (de haan op katholieke kerken, ter informatie, is een heidense traditie die tijdens de verchristelijking van onze huidige samenleving als attribuut gekoppeld is aan Petrus).
Natuurlijk kun je ook zonder gids goed wandelen in Utrecht. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar, waaronder de spectaculaire route in de avonduren: Trajectum Lumen, waarin verschillende gebouwen op kunstzinnige wijze zijn verlicht.
Waar: www.bezoek-utrecht.nl
Het oordeel: 10 / 9,5 / 9
Na deze leuke wandeling is het tijd voor onze volgende stop: het Universiteitsmuseum. Daar is momenteel een nieuwe tentoonstelling voor kinderen, Tot op het bot. In deze tentoonstelling wordt het lichaam van zoogdieren in verschillende etappes ontleed, waarbij je zelf het verband kunt leggen met andere dieren. Zo begin je bij het skelet, waarbij middels een determineersleutel verschillen tussen diersoorten wordt verduidelijkt. Daarnaast komen ook de huid, de tanden, het hart en bloedvaten en de spijsverteling uitgelegd. Naast een korte en bondige uitleg over het onderdeel gaat het vooral om het ontdekken. Je loopt langs enorme vitrines met preparaten en modellen, afkomstig uit onderzoeken van de Universiteit, waar je nummertjes vind. Met een map in de hand zoek je de nummertjes op om tekst en uitleg te lezen. Een erg leuke en indrukwekkende tentoonstelling, waar beide jongens bijzonder van onder de indruk waren.
Maar het Universiteitsmuseum heeft natuurlijk meer aspecten. Zo kun je bijvoorbeeld helemaal los gaan in het Jeugdlab, waar je ontzettend veel proefjes knut doen die te maken hebben met je zintuigen. Regelmatig is er een begeleider aanwezig, maar het jeugdlab gaat toch vooral om zelf ontdekken en experimenteren. Soms moet je kinderen dan ook een zetje geven. Onze jongste ging vol overgave in zijn labjas ontdekken met een map voor zijn snufferd, onze oudste vond het eigenlijk leuker om in de verschillende opstellingen te spelen en wat te experimenteren. Loop je een trapje op, dan kom je bij een rariteitenkabinet uit met een paar bijzondere items, zoals een echte Narwalhoorn en een draakje!
Het universiteitsmuseum ziet er geweldig uit. Mooi strak afgewerkt, met sfeervolle elementen van een universiteit. Ben je klaar met het museum, dan kun je ronddwalen in de tuinen die om het museum gelegen zijn, of plaatsnemen in het restaurant met een enthousiaste, gezellige bediening en een eenvoudige kaart. Van mijn oudste zoon moest ik vermelden dat de giftshop erg leuk was, met grappige, gerichte souveniers.
Waar: Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, www.universiteitsmuseum.nl
Het oordeel: 10 / 9,5 / 9
Met kinderen in Utrecht is het niet slim om de hele dag te lopen en actief bezig te zijn. Soms moet je even stilzitten. Dat kan tijdens het eten, of even tijdens wat drinken met een stukje gebak, maar een andere manier om Utrecht te ontdekken van een andere kant is door het varen met een rondvaartboot. Wij namen een ritje met de rondvaart van Schuttevaer. Een kundige gids vertelde over de stad in maar liefst drie talen. Knap, maar dat beperkte de hoeveelheid informatie wel wat. Bovendien had je de informatie een stuk voordat er echt iets te zien was. Ook was er soms een best lange pauze tussen de verschillende verhalen. De aardige gids wist wel veel te vertellen, en was telkens bereid vragen vanuit de medereizigers te beantwoorden. Het leuke van een rondvaart is dat je Utrecht van een heel andere kant te zien krijgt. Vanuit het water zijn elementen te zien die je anders niet kunnen opvallen. Aan de andere kant werden er ook dingen verteld die je niet of nauwelijks kunt zien vanaf het water, zoals het beeldje op het Nijntjeplein! De informatie was vrij zakelijk en eerder gericht op oudere kinderen. Desondanks een welkome rustpauze in de drukke stad!
Waar: Schuttevaer, Vanaf de Viebrug, www.schuttevaer.com
Het oordeel: 6 / 8 / 7,5