logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Met kinderen naar Utrecht, dag 1 van 2


Als je met kinderen op vakantie gaat, denk je al snel aan een camping of een vakantiepark. Zo’n vakantie waarbij kinderen lekker kunnen ravotten en voetballen, waar vermaak en vertier om de hoek staat. Maar dat het ook anders kan willen we graag laten zien! En dus gingen we op ontdekkingstocht in Utrecht. Een stad met een eeuwenoude geschiedenis, de op-een-na-oudste stad van Nederland. En nou zie ik je denken: “naar een stad? Met kinderen? Geen haar op m’n hoofd!” Gelukkig is er ook in Utrecht heel veel te doen voor kinderen!

Ieder onderdeel wordt beoordeeld door drie doelgroepen: onze jongste zoon (6 jaar), onze oudste zoon (8 jaar) en wij als volwassenen.

Wij gingen twee dagen met kinderen naar Utrecht om een aantal van deze bezienswaardigheden te bezoeken en te beoordelen. Lees vooral mee met onze suggesties, en eventuele aanvullingen zijn uiteraard welkom! Laat ze vooral achter als lezerscommentaar. Allereerst is het vinden van een geschikte slaapplek heel belangrijk, tenzij je natuurlijk naar Utrecht gaat voor een enkele dag – dat is altijd een optie. Utrecht kent een aantal grote hotelketens, maar als je goed rondkijkt zie je ontzettend veel Bed&Breakfasts. Wij logeerden bij Chez Cho, aan de Haverstraat. Inderdaad, op een steenworp afstand van de Dom en met een stripboekenwinkel op de hoek van de straat, waar je alleen al uren in kunt snuffelen. Chez Cho is heel huislijk ingericht, met vrolijke decoraties die het een heel warme sfeer geven. Als de keuken een tikje groter was geweest zou het moeilijk te geloven zijn dat er niemand in woont! De badkamer, gelegen in het souterain, is echt fenomenaal. In de ruime en sfeervol verlichte kelder vind je een groot bubbelbad en een sauna, en zelfs een wasmachine. Op de begane grond, waar een dubbele klapdeur het kamerdeel van de slaapkamer scheiden, vind je een douche en toilet. Een vriendelijke ontvangst en een degelijk, vers ontbijt maken het plaatje helemaal compleet. De slaapkamer heeft een dubbel bed, de zitkamer heeft een slaapbed. Eventueel is er nog een kinderbed beschikbaar, waar wij gebruik van konden maken.
Waar: Bed&Breakfast Chez Cho, Haverstraat 8, www.chezcho.nl
Het oordeel: 10 / 10 / 8,5

Onze lunch genoten wij in restaurant Broers. Het is even zoeken, het pleintje is goed voorzien van lunchrooms en restaurants, en de naam wordt enkel op de ruiten getoond met een subtiel logo. Aangezien de lunchroom goed vol zat, werden wij in een speciaal deel van het restaurant geplaatst, waar ook groepen ontvangen worden en waar je kunt genieten van een lekkere kop koffie met wat lekkers. Dit deel van het restaurant is ingericht als echte zithoek, met grote, zachte fauteuils en een goed gevulde boekenkast. Erg sfeervol ingericht, maar in ons geval: niet erg levendig. De bediening was vriendelijk en hartelijk, maar door de drukte was er weinig tijd voor een praatje. En de lunch? Die was lekker en goed, met een relatief eenvoudige kaart. De uitstekende ingrediënten laten echter zien waar het restaurant voor staat: kwaliteit en lekker eten. En, zoals het een goede kroeg betaamd mag ook hier een echte kroegtijger niet ontbreken. De speelse kat vond genoeg momentjes om even lekker speels met een servetje te spelen en de bezoekers gade te slaan. Het feit dat we als een van de weinigen in het luxere zitdeel werden geplaatst heeft het cijfer van de kinderen gedrukt: die vonden het te rustig.
Waar: Stadscafé Broers, Janskerkhof 9, www.broers.eu
Het oordeel: 6 / 7,5  /  6,5

Na de lunch was het tijd voor een stukje Utrechtse geschiedenis. Want ook al ga je met kinderen naar Utrecht, dan kun je genoeg van diens geschiedenis te weten komen. De Dom is natuurlijk dé trekpleister van de stad, en die mochten wij op twee bijzondere manieren leren ontdekken. Het eerste onderdeel van onze kennismaking bestond uit het beklimmen van de Domtoren: regelmatig worden er mogelijkheden gegeven om onder begeleiding van een gids de Domtoren te beklimmen. In het hoogseizoen worden er speciale kinderrondleidingen gegeven. Wij mochten met de themarondleiding ‘Sint Maarten’ mee, over de heilige Sint Maarten, die verbonden is met de Dom. De 465 tredes oplopen is natuurlijk een flinke klim, en helaas konden we hem wegens tijdgebrek niet helemaal voltooien. Onze gids bood geweldige verhalen en interessante informatie, voor zowel kinderen als volwassenen. Door die verhalen, in verschillende zalen door de toren heen, had je leuke rustpunten in de beklimming. Zelfs onze zoon van 6 had er geen problemen mee om de toren te beklimmen. Kritiekpunt van onze kleine man was wel dat er te veel feitjes werden genoemd. Die waren voor oudere kinderen en de volwassenen wel weer interessant. Een echt unieke ervaring, die je niet kunt laten schieten. Let wel dat je een flinke klim moet maken, en van grote hoogtes over Utrecht heen kunt kijken.
Waar: VVV Utrecht, Domplein 9, www.domtoren.nl
Het oordeel: 10 / 7 / 8

Helaas moesten we de klim vroegtijdig afbreken vanwege ons volgende ‘afspraakje’: we mochten Dom Under. Vanaf juni 2014 is er namelijk een nieuwe attractie in Utrecht, waar je onder het Domplein kunt kennismaken met 2000 jaar geschiedenis van het Domplein. Onder begeleiding van twee gidsen, wel te verstaan. Je begint deze ontdekkingsreis bij het UCK. Daar krijg je een fil te zien waarin verschillende episodes van de Utrechtse geschiedenis worden belicht middels een tamelijk bombastische en dramatische film. Zware bassen en een zware stem vertellen in een filmtrailer-achtige stijl Een beetje overbodig! Na deze filmvertoning volgt er een kleine tentoonstelling over het opgraven zelf en een aantal vondsten. De twee gidsen waren zeker enthousiast in hun verhalen, maar helaas niet altijd even kundig in de manier van presenteren. Maar goed: Dom Under is pas een goede maand open, ook de gidsen moeten hun weg er nog in vinden natuurlijk.
Na de kleine tentoonstelling was het tijd voor het echte werk: Dom Under, waarbij je vrij mag rondlopen door een soort geprepareerde opgravingssite waar je op ontdekkingstocht mag gaan. Daarvoor krijg je heel bijzondere zaklampen mee, waar een koptelefoon aan zit verbonden. Daarmee loop je door de opgravingssite (op looppaden, uiteraard, met een heel nadrukkelijke waarschuwing wat je overal van af moet blijven) en schijn je in de rondte. Af en toe vind je een speciale sensor, waarna je een verhaal te horen krijgt te horen. De vertelstem klinkt jong en enthousiast, en laat duidelijk merken dat archeologie nog altijd gaat om gissen en puzzelstukjes in elkaar passen. Regelmatig krijg je te horen dat iets nog niet bekend is of dat het nog verder onderzocht moet worden. Heel eerlijk, en hoewel het op ons een beetje vreemd overkwam werd dat door onze oudste zoon juist gewaardeerd. Deze ontdekkingsreis wordt aangevuld met twee Engelstalige films. De films zijn wel ondertiteld overigens. Jammer dat ze Engelstalig zijn. De film over de grote storm die de Dom deed instorten is trouwens wel erg indrukwekkend, met flitsende bliksemschichten door de gehele zaal. Dat, en de soort informatie die je krijgt toegekeerd, maakt dat de Dom under eerder geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar. Het is een heel bijzondere attractie, en de zaklamp is uniek.
Waar: Dom Under, Domplein 4, www.domunder.nl
Het oordeel: 4 / 8 / 7

Na de Dom Under ging onze reis naar het Spoorwegmuseum. Iets waar onze kinderen in het begin nog niet heel erg warm voor liepen toen we het vertelden. Wat is er nu zo spannend aan een trein? Het wordt echt voor lief genomen. Maar het Spoorwegmuseum is wel iets waar ze nu heel erg enthousiast over zijn. Jammer genoeg waren we hier wat laat in de middag aanwezig, zodat we niet alle ‘werelden’ van het museum konden ontdekken, want daar hadden de jongens wel zin in! Het is een echt ontdekmuseum, waar je van alles en nog wat kunt aanraken en doen. Onze jongste was met name onder de indruk van de tijdmachine, waarmee je terug ind e tijd wordt genomen toen de treinen nog reden op steenkolen en De Arend mooie aandacht krijgt. De Vuurproef bleek niet voor onze jongste geschikt, maar onze oudste zoon was weer wel erg enthousiast hierover.
Daarnaast hebben de vele oude treinen diepe indruk gemaakt, en met name de treinstellen die als Luxe Treinstellen waren ingericht hebben voor de nodige indrukken gezorgd. Dan is reizen met een hedendaagse trein toch andere koek! Geen zithoekjes, geen keukentje… De verschillende werelden zijn heel erg leuk, en ook het personeel is ontzettend enthousiast en hulpvaardig. Ze spraken de kinderen direct aan op een normale toon en zorgden er helemaal voor dat onze jongens er vol tegenaan gingen. De attracties zijn origineel en bijzonder, en weten de geschiedenis van de treinen op een leuke en boeiende manier te brengen. Deze mag je echt niet missen.
Waar: Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, www.spoorwegmuseum.nl
Het oordeel: 7,5 / 10 / 9

Na een drukke dag vol indrukken is het tijd voor een rustig plekje om te eten. En waar kun je met kinderen beter eten dan het pannenkoekenhuis De Oude Muntkelder? Deze is gelegen aan de werfkade. Het restaurant is gevestigd in een van de vele werfkelders van Utrecht, en verdeeld in kleinere en grotere zalen. De kinderzaal is relatief smal, wat het wel wat knusser maakt. De aankleding is heel origineel en grappig, zo vonden wij bijvoorbeeld een heuse zappelin en een vliegtuig aan het plafond, en zorgde de Dorstmeter voor het nodige vertier. De pannenkoeken zelf waren natuurlijk erg lekker – je hebt met professionals te maken – en zelfs onze kieskeurige achtjarige kon geen enkel donker plekje vinden en had als eerste zijn pannenkoek verorberd.
Wijzelf genoten van onze goed gevulde en originele Landenpannenkoeken, waarbij je kunt kiezen uit verschillende zoete en hartige varianten. Maar wat dat betreft is er voor ieder wat wils: er zijn meer dan tachtig verschillende pannenkoeken. Als daar nog niets tussenzit kun je zelf ook een pannenkoek samenstellen, werd ons beloofd. Het personeel zelf was – ondanks de drukte in De Oude Muntkelder – heel aardig en zeker niet verlegen om een praatje. Dat maakt het wel zo leuk en gezellig! Een lichte smet op de beoordeling van ons als volwassenen lag zeker niet bij het eten of de bediening, beiden verdienen echt een dikke voldoende, maar op de inrichting: de tegelvloer bevat de nodige gebroken tegels, en ook de muren zagen er verouderd uit.
Waar: Pannenkoekenrestaurant De Oude Muntkelder, Oude Gracht a/d Werf 112, www.oudemuntkelder.nl
Het oordeel: 10 / 8,5 / 7,5

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.