logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Met kinderen naar Antwerpen, dag 2 van 3

We besloten ons gezin in het diepe te gooien, en onze kinderen van vijf en zeven te onderwerpen aan een vakantie zoals wij die vroeger graag hielden: stedentrips. Lekker in een stad kuieren en de diepste geheimen ontdekken. Gewapend met een grondige planning, een uitgebreid informatiepakket, plattegronden, camera’s en veel goede moed verkennen we drie dagen lang de Vlaamse topstad Antwerpen. In deze drie dagen geven we onze planning weer – hopelijk een mooi programma, en een goede indruk van Antwerpen als stad!

Op de tweede dag ontwaken we heerlijk in onze Hotelkamer van het Radisson Blu Astrid Hotel Antwerp. De jongens zijn een beetje verdwaasd: waar zijn ze ook al weer? Een blik uit het raam maakt het ze meteen duidelijk. Het opkomende zonnetje schijnt namelijk precies op het Centraal Station van Antwerpen, waar onze hotelkamer op uitkijkt! Dat is nog eens een schitterend wakkerworden. Snel opfrissen en de kleren aan, want vandaag staat er veel op het programma. Dag 1 hadden we heel wat gepland, maar zijn blijven steken bij de Zoo en het Stadspark. Geen probleem natuurlijk, het blijft lastig plannen. Kleren aan? Eerst even ontbijten in de ontbijtzaal op de tweede verdieping. Een plek waar de mond van de jongens letterlijk openvalt. Zo’n ruime keuze hadden ze nog nooit voorbij zien komen. Sapjes in allerlei kleuren en smaken, verschillende broodsoorten, broodjes, croissants, natuurlijk de nodige zoetigheden, mueslisoorten, fruit, beleg… noem het maar op! Na een verplichte gezonde boterham besluiten we ze even carte blanche te geven om te eten wat ze willen. Als ze zelf maar uitkijken dat ze geen buikpijn krijgen. Een verantwoordelijke taak die ze goed uitvoeren, beiden snoepen heerlijk – maar met mate. Hebben wij ook even de tijd om met een verse kop koffie en een croissantje wakker te worden…

Antwerpen-120

Vanuit ons hotel lopen we met een kleine omweg naar de Grote Markt. Onze route loopt iets naar onder, via de Groenplaats. Daar bekijken we de Onze Lieve Vrouwekathedraal. Een enorme en indrukwekkend heldere kathedraal, die gedurende enkele eeuwen tot stand is gekomen, zo leren we vanuit de maquette die binnenin staat. Op het moment dat wij de kathedraal bezochten waren er een paar renovaties gaande, waaronder de reconstructie van een wandschildering. Een mooie gelegenheid om te vertellen hoe fresco’s tot stand komen, en hoe moeilijk het wel niet is om zo’n schildering te herstellen. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om eens rond te lopen en alle hoekjes van deze enorme kathedraal te bewonderen, alsook de mooie nissen en indrukwekkende schilderijen die er hangen. Dankzij de Antwerp City Card mogen we hier gratis naar binnen – kinderen hoeven hier niet te betalen.

Antwerpen-159

Op de Groenplaats vind je ook Fritkot Max. De oudste fritkot, die er al zo’n beetje vanaf 1850 aanwezig is. Een klein restaurantje is het zeker, met mooie belettering in het logo. De frieten worden er met de hand gesneden en met kennis gebakken. De man achter de balie is natuurlijk ook maar mens en had vandaag duidelijk zijn dag niet – de enige knorrige persoon die we zijn tegengekomen in deze drie dagen. De frieten waren overigens overheerlijk. Omdat we stevig hadden ontbeten hebben we ons beperkt tot twee kleine puntzakken, die we gezamelijk burgemeester hebben gemaakt.

Op weg naar de Grote Markt lopen we nog even langs Popoff taarten, op de Oude Koornmarkt. Er gingen goede verhalen over in het rond, maar helaas troffen wij gesloten luiken. Geen feestelijke etalage dus, noch tijd om iets van de zoetigheden te proefen. Daarnaast komen we echter bij de Vlaeykensgang, een klein en pittoresk steegje dat door een particulier is opgekocht en gerestaureerd. nu is het een heerlijk geurend steegje, dankzij de bakkers die erlangs gevestigd zijn. Laat je verleiden door de geuren, en volg je neus!

Aangekomen op de Grote Markt kopen we bij het toeristencentrum de Fun Map. Dat is een wandelroute naar de MAS, het Museum aan de Stroom. Maar niet voordat we eerst even bij Pralines Elisa zijn binnen geweest natuurlijk, voor een overheerlijke handgemaakte bonbon. Je treft overal in Antwerpen de lekkerste chocoladewinkeltjes en bakkerijen. Volg niet alleen de toeristengidsen, maar stap gewoon ergens binnen. Dat moet je wel eerst doen als je daar aankomt, want de wandelroute is tevens een speurroute, en begint al op het plein, bij het indrukwekkende standbeeld van de dappere Brabo, die de reus Druon Antigoon versloeg door diens hand af te hakken en hem in de Schelde te werpen.

Antwerpen-138

De Fun Map is een erg leuke en leerzame manier om Antwerpen beter te leren kennen De route neemt je mee naar de Steen. Het eerste stenen gebouw van Antwerpen, en niet toevallig onderdeel van de stadswal. Ofwel: een kasteel zoals je dat in de stripboeken tegenkomt! Een geweldig bouwwerk, dat tegenwoordig gewoon toegankelijk is en waar regelmatig leuke workshops worden gehouden. Ook hier weer heel wat vragen en opdrachten vanuit de Fun Map: het vrolijk geschreven boekje spreekt kinderen helemaal aan en daagt ze uit te zoeken naar details in gebouwen en de omgeving. Ook voor onze kinderen zijn ze leuk en leerzaam, hoewel het boekje wel voor iets oudere kinderen geschreven is. Jammer genoeg staan er nergens antwoorden in…

Antwerpen-176

Na een stevige route, ook over de wandelboulevard langs de Schelde, komen we bij de MAS aan. Het Museum aan de Stroom vertelt je alles over de geschiedenis van Antwerpen. Met de Antwerp City Card mag je er gratis heen. Het bijzondere gebouw bestaat uit een flink aantal verdiepingen, die stuk voor stuk prima te overzien zijn. Voor kinderen zijn er verschillende speurtochten verkrijgbaar, waardoor ze iets om handen hebben. Wij hebben echter al een flinke speurtocht achter de kiezen, en besluiten dat de trouwe fototoestellen ons vertier zijn. We proberen met man en macht foto’s te maken in het museum. Dat mag, maar je mag niet flitsen. En daar blijken onze camera’s net niet geschikt voor te zijn – slechts een enkele foto is geslaagd in het sfeervolle verlichte museum. De tentoonstellingen en exposities spreken de kinderen goed aan. Een concrete wandelroute ontbreekt, het is echt een speurmuseum. Boven op het dak kun je het panoramaterras bezoeken. Dat geeft je een briljant uitzicht over Antwerpen. Na even zoeken weten we het Centraal Station te spotten. Hebben we zo ver gelopen vandaag? Jazeker! Met de nodige kleine pauzes en fotografeermomenten kunnen zelfs kleine mannen reuze-afstanden verzetten!

Zin in lekker eten? Dan raden wij je zeker De Burgerij aan. Lekkere verse hamburgers in een sfeervol restaurant. Je vind er een paar in Antwerpen, maar ook recht tegenover de MAS. Maar ook voor de restaurants geldt: je kunt er bijna niet mee misgaan. Vraag tien mensen naar hun favoriete restaurants, en je krijgt vast en zeker totaal verschillende adressen. Antwerpen is een stad van levensgenieters en foodies: dankzij die felle concurrentiestrijd zijn de kwaliteitsnormen ontzettend hoog, en kun je overal wel heerlijk eten.

Antwerpen-188

Na deze lange dag besluiten we een bus te nemen naar ons hotel. We gaan snel even naar binnen om onze spullen neer te leggen, en snel weer naar onder. Mijn oudste zoon wil namelijk dolgraag naar Aquatopia, en die zit onder ons hotel. Daar gaan je excuses om er niet heen te gaan! Een bezoekje is overigens helemaal de moeite waard. Bijzondere vissen staren ons aan. Er is genoeg leuke informatie te zien op de beeldschermen, en het aquarium is heel sfeervol aangekleed. Bijzonder is het enorme aquarium waar de vissen ook boven je langs kunnen zwemmen. Haaien, murenen, schildpadden en zelfs haaien zwemmen om je heen en over je heen. Supercool! Ook is er een reptielenverblijf, waar je letterlijk oog in oog staat met varanen en wurgslangen. Regelmatig is er een verzorger aanwezig, waarna je zelfs slangen en de leguanen kunt aaien. Ook zijn er voedertijden, waarbij je ziet hoe bijvoorbeeld de haaien hun voedsel verorberen. Met de Antwerp City Card krijg je overigens 25% korting op de toegangsprijs.

Na het Aquatopia en een snelle snack gaan we nog even op pad om door Chinatown te lopen. De welkomstpoort ligt namelijk naast ons hotel en heeft een grote aantrekklingskracht. Na het bezoek aan de MAS, waar ten tijde van ons bezoek een speciale tentoonstelling was over de Chinese immigranten en Chinatown, spreekt deze bijzondere straat en diens omgeving veel meer tot de beleving!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.