logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Met deze tips hou jij je hoofd koel op vakantie!


Tegenwoordig in Nederland kan de temperatuur aardig oplopen, ook in andere landen in Europa en dan voornamelijk in het zuiden kan het ontzettend heet worden. Er worden continu hitte records verbroken en op sommige plekken is 40 graden in de zomer al lang geen uitzondering meer. Ga jij lekker op vakantie en ga je naar een warme bestemming dan kan de hitte soms best een uitdaging zijn, vooral wanneer je gaat kamperen en je geen airco tot je beschikking hebt. Het is dan heel belangrijk om je hoofd letterlijk en figuurlijk koel te houden. En hoe je dit het beste kunt doen, dat lees je hieronder.

Hydrateren is key!

Om je lichaamstemperatuur op peil te houden is het belangrijk dat je goed kunt zweten, om te kunnen zweten moet je voldoende drinken. Op hele warme dagen is het belangrijk als je minimaal 2 liter vocht binnenkrijgt. Een extra verkoelend effect is uiteraard een lekker koel drankje en dat is tijdens een vakantie ook zeker een must. Sta je op de camping met een tentje, maak dan bijvoorbeeld gebruik van een compressor koelbox. Met een compressor koelbox kun je heel makkelijk al je eten en drinken koel houden.

Zoek schaduw op

Heel logisch natuurlijk maar zorg dat je beschutting zoekt, vooral op het heetst van de dag is het fijn om wat schaduw op te zoeken. Schaduw kun je zelf creëren door een parasol of een party tent op te zetten. Ga je kamperen en mag je zelf een plekje uitzoeken op de camping, probeer een plaats te vinden met voldoende schaduw zodat je niet uit je tent of caravan wordt gebrand.

Verkoeling doormiddel van water

Een lekkere duik in het zwembad, zee of meer kan heel veel verkoeling geven. Heb je een vakantieplekje waar dit niet beschikbaar is, misschien kun je dan een opblaasbare zwembad kopen en zet deze bij je vakantieverblijf. Of neem een teiltje mee zodat je af en toe een voetenbadje kan nemen. Ook regelmatig je nek en je polsen nat maken kan een verkoelend effect hebben.

Vermijd zware maaltijden

Ook eten is belangrijk tijdens hele warme dagen. Vaak heeft je lichaam automatisch minder zin in eten, toch is het goed om regelmatig iets te eten. Vermijd wel het eten van zware maaltijden, maar ga voor een lekkere salade, een wrap of een bakje fruit. Omdat je vaak ook veel meer zweet is het ook belangrijk om voldoende zout binnen te krijgen, neem af en toe wat zoutjes of drink een sportdrankje.

Draag luchtige kleding

Op hele warme dagen is het fijn als je luchtige kleding draagt. Sowieso is het op vakantie fijn wanneer je kleding comfortabel is. Draag vooral kleding gemaakt van katoen en linnen, dit zijn luchtige stoffen en hebben als belangrijke eigenschap dat ze vocht goed kunnen opnemen. Ook in de nachten kan het warm zijn, kies daarom ook voor een luchtige pyjama en beddengoed.

Doe rustig aan tijdens het heetst van de dag

In warme landen zie je vaak dat mensen in het begin van de middag een siësta houden, dat is niet voor niks gezien de zon dan erg hoog staat en veel kracht heeft. Zorg dat je in de middag rustig aan doet, zoek bijvoorbeeld verkoeling bij het zwembad of een meertje. Of zoek verkoeling in een supermarkt en doe je boodschappen in de middag. Plan activiteiten zoals een stedentrip of wandeling vooral in de ochtend. Hou vooral met extreme warmte jezelf rustig, gelukkig is het vakantie en heb je de luxe om rustig aan te doen.

Door deze tips toe te passen tijdens je vakantie, kun je ongetwijfeld je hoofd koel houden. Ook niet onbelangrijk, maak je vooral niet te druk om de warmte want hierdoor krijg je het alleen maar warmer!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.