Na een fijne zomer zit je inmiddels weer op school, zijn de lunchtrommels weer gevuld, de etuis up-to-date en ben je helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar. Inmiddels is het wel duidelijk dat er een belangrijke rol is weggelegd voor het internet. Op de computer, je tablet of smartphone is het internet altijd binnen handbereik. En eerlijk is eerlijk: dat is voor ouders wel een beetje moeilijk! Want voor hen is dat ook allemaal nieuw en onbekend. Norton by Symantec ziet hoe de rol van ouders is veranderd in de afgelopen jaren. Jouw ouders zijn namelijk de eerste generatie die kinderen moet opvoeden in een digitale wereld. En dat is best een hele verantwoordelijkheid, want ook jij weet wel dat er een hoop ellende te zien en ervaren is op het internet. Daar moet je niet aan denken, maar voorkomen is beter dan genezen.
Met deze bijzondere situatie in gedachten heeft Norton wat tips opgesteld om ervoor te zorgen dat jij veilig online kunt blijven en internet als bron van informatie kunt gebruiken, zodat je zonder mokken in je leerproces kan worden geholpen.
- Praat met elkaar: het internet verandert constant. Zo ook de online activiteiten van kinderen. Naarmate je ouder wordt zul je verschillende soorten websites bezoeken, probeer je nieuwe activiteiten uit en maak je nieuwe sociale media accounts. Blijf hier over met elkaar praten. Heb geen geheimen voor je ouders! Een paar goede onderwerpen zijn bijvoorbeeld: wat doen je vrienden online? Wat zijn de coolste of nieuwste websites? Deze onderwerpen werken goed om een beeld te schetsen van wat jij zoal doet, en wat je vrienden online doen. Dat geeft je ouders wat vergelijkingsmateriaal. Vertel ook over ervaringen die minder leuk zijn: heb je bijvoorbeeld iets gezien wat je verdrietig, bang of oncomfortabel hebt gemaakt. Laat je favoriete websites ook eens zien, zodat je ouders er bekend mee raken en het ervaren. Dat stelt ze vaak gerust.
- Stel huisregels op: daarbij is er geen one size fits all. Iedereen gaat anders om met het internet. Iedereen heeft andere waarden en normen. Daarbij speelt ook je leeftijd mee. Tieners hebben bijvoorbeeld andere grenzen nodig in vergelijking met jongere kinderen. Deze huisregels kunnen bestaan uit tijdslimieten, beperkingen op het gebied van inhoud of websites en e-mailregels. Bedenk dat ook je ouders hier mee moeten instemmen, die regels maak je dus samen in overleg. Zoals Ben, de oom van Peter Parker (alias Spiderman) al zei: ‘with great power comes great responsibility’. Ga goed om met de vrijheden die je krijgt!
- Houd inhoud in het vizier: van websites tot apps, games en online communities, je hebt toegang tot ontzettend veel informatie die je zowel positief als negatief kan beïnvloeden. Dat klinkt zwaar, maar als je bijvoorbeeld heel veel geweld voorbij ziet komen zul je zelf in het dagelijks leven onrustiger worden en wellicht minder goed slapen. Zoiets heeft uitwerking op je dagelijks leven. Met behulp van ‘Smart Family Security’, ‘Parent Web Safety Tools’ en de ingebouwde beveiligingsinstellingen in de browser, kunnen je ouders ervoor zorgen dat jij veilig online kunt zijn. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen aangeven in de browser en content blokkeren.
Voor jonge kinderen in het bijzonder is het belangrijk dat de ouders ervoor zorgen dat het apparaat wat ze gebruiken, altijd in het zicht is. Ook hier is het heel belangrijk om te blijven praten. Laat weten als je iets tegenkomt wat je ongemakkelijk laat voelen. Zo zorgen je ouders ervoor dat de informatie die jij bekijkt, ook echt geschikt voor je is.
- Redelijke tijdslimieten in: een lastige uitdaging voor ouders is zonder twijfel om te bepalen hoe lang je achter een beeldscherm mag doorbrengen. Een gezonde balans tussen online en face-to-face interactie met familie en vrienden is heel belangrijk. Daarbij kunnen huisregels een heel belangrijke rol spelen. Een handig hulpje is een schermslot, waarmee die regels gehandhaafd kunnen worden. En natuurlijk moeten die regels blijven groeien – net als jij. Naarmate je ouder wordt zul je meer tijd willen (en moeten) doorbrengen op het internet. Kijk daarbij vooral ook naar je ouders. Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddelde persoon ongeveer 110 keer per dag zijn telefoon controleerd? Ouders zijn duidelijk niet onbekend met ‘screen time’ uitdagingen! Misschien is het ook eerlijk om daar eens aan te werken?
- Bescherm online reputaties: wanneer je ouder wordt zul je socialer en avontuurlijker worden op het internet. Natuurlijk bespreek je de nieuwste en coolste websites met je vrienden. Niet alleen persoonlijk, maar ook via social media, e-mail, instant messaging, blogs en vlogs. Daarmee laat je digitale sporen achter op het internet, in de vorm van tastbare berichten, afbeeldingen en filmpjes. Die blijven lang bewaard – soms blijven ze zelfs voor altijd vindbaar. Niet altijd even handig, zo merkt de wat oudere jeugd van tegenwoordig, als je een baan zoekt. Misschien wel bij een bedrijf waar je eens een heel boze vlog over hebt gemaakt …Veel mensen hebben geen idee van wat er over hen te vinden is op het internet. Een kwart van de Britse, Duitse en Franse jong-volwassenen geven toe dat ze niet weten welke informatie over hen online beschikbaar is. Je naam via Google opzoeken en zien wat er te vinden is, is een goede manier om ervoor te zorgen dat je je bewust wordt van jouw online reputatie. Let dus op met het plaatsen van privé informatie, video’s en foto’s. Laat nooit online je adres of telefoonnummer achter! Er zijn regelmatig leermomenten in het nieuws over gênante foto’s of persoonlijke informatie waar misbruik van genomen kan worden.
Door dit soort eenvoudige stappen te nemen, kan iedereen met een gerust hart op weg naar een veilig schooljaar. Voor een meer diepgaande handleiding over hoe kinderen veilig online kunnen blijven, bekijk dit e-book via de Norton website.