logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Mercado, White Goblin Games

In Mercado stap je de markt op om zo goed mogelijk te scoren en een zo hoog mogelijk aanzien te verkrijgen. Met je goedgevulde buidel met munten (koper, goud, zilver en vals geld) moet je goederen zien te bemachtigen. Maar pas op: je tegenspelers hebben hetzelfde doel. Wie zal als eerste al die mooie spullen in handen krijgen? De aanhouder wint!

Handelen is sparen

Wat goed is aan Mercado, is dat het best een eerlijk handelssysteem is. Bij iedere beurt mag je bijvoorbeeld drie muntjes uit je zak pakken. Is er vals geld? Dan mag je daar niet mee handelen. Met de andere munten is dat juist wel de bedoeling. Bij alle goederen, van flesjes parfum tot chique briefopeners, staat de prijs vermeld. Dat is het bedrag dat je bij elkaar moet sprokkelen. Heb je alvast één gevraagde munt? Dan mag je die – aan jouw zijde van de betreffende marktkraam – neerleggen. Heb je het complete gevraagde bedrag? Dan mag jij het product en vooral diens beloning innen. Die beloning bestaat uit reputatiepunten en soms een bonus, die je later in het spel goed van pas kan komen.

Vals geld en jokers

Een belangrijke rol in het spel spelen de jokers en het vals geld, de witte en zwarte muntjes. Jokers kun je gebruiken voor iedere muntsoort, maar dat had je wel gedacht. Vals geld is een ware hindernis. Dat betekent namelijk dat je een munt hebt die je niet mag gebruiken in die ronde! Gelukkig wordt er ook rijk gestrooid met lakzegels. Als een koper namelijk een product heeft bemachtigd, dan worden alle gespendeerde muntjes op diens portret gelegd. Die liggen even buitenspel. De andere spelers krijgen hun inleg terug en mogen die terug stoppen in hun geldbuidel. De persoon die het meeste had geboden, krijgt bovendien een lakzegel. Die mag je aan het begin van je beurt inzetten, waarna je 5 muntjes mag trekken in plaats van 3!

Ga direct naar Mercado op BOL.com.

Recensie over Mercado

Mercado is een rechtlijnig spel, dat weinig vraagt van je strategische vermogen. Een groot deel van het spelverloop ligt verborgen in je geldbuidel, waar je iedere beurt 3 tot 5 muntjes uit mag trekken. Daardoor ben je flink aan het lot overgeleverd. Het feit dat je geld niet kwijt is als een tegenspeler je voor is, doet veel goed voor de gemoedsrust. De gemoederen kunnen hoog oplopen, maar het spel kan op ieder moment nog alle kanten op. Dat maakt het toegankelijk en leuk.

Score: 8


Informatie

,
White Goblin Games Genre: bordspel,
Tijdsduur: 30 minuten. Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 10 jaar. Prijs: richtprijs 40 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.