logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Menara, 999 games


Soms moet je samenwerken om een bepaald doel te bereiken. Dat is niet altijd even makkelijk – cooperatieve bordspellen zijn daarom ook altijd een groot succes. Menara is ook zo’n spel, waarbij je moet samenwerken om een doel te bereiken. Je speelt namelijk een team archeologen, dat samenwerkt om een oude beschaving te ontdekken. In dit geval: het opnieuw bouwen van een oude tempel, aan de hand van bouwtekeningen die je terloops tegenkomt.

Instabiel bouwen

Zoals het echter gaat met oude beschavingen en vondsten in de grond: die zijn niet altijd even stabiel en stevig. Zo ook de tempel die jullie in elkaar moeten zetten: met pilaren en grondplaten maak je een tempel die als maar hoger wordt. Daarbij moet je soms de keuze maken of je doorgaat met het bouwen van de wankele toren, of dat je een bredere basis maakt, waarbij je de toren (als een soort straf) nog hoger moet bouwen. Belangrijke keuzes, die het verloop van het spel Menara bepalen. Tot overmaat van ramp kom je soms ook kaarten tegen waarbij je de zwarte en witte pilaren moet verplaatsen van de ene plaat naar de andere. Ben je te gretig geweest om hoger op te komen, dan zit je op dat moment met de gebakken peren!

Tactiek en geduld

Menara is dan ook niet zo maar een cooperatief spel. Het is een spel waarbij tactiek en behendigheid hand in hand samengaan. De persoon met de meest stabiele hand is natuurlijk de aangewezen persoon voor de verfijnde klusjes, maar ook de manier waarop je de tempel opbouwt is bepalend voor het spelverloop. Ruimtelijk inzicht komt bovendien een beetje aan de orde, aangezien je bodemplaten op bestaande pilaren moet plaatsen. Doe je dat niet goed, dan stort de hele tempel in elkaar als een heus kaartenhuis.

Ga direct naar Menara op BOL.com.


Recensie over Menara

Menara is een echt geduldspel, waarbij een portie tactiek zeker welkom is. Dat geduldig bouwen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je moet een bepaalde subtiliteit hebben in je handelen, anders gaat het mis. Dat kan zorgen voor frustratie, maar ook voor hilariteit. Het spel duurt niet heel erg lang, wat er wel voor zorgt dat je snel opnieuw kunt beginnen. De kartonnen grondplaten zijn mooi gedecoreerd en hebben fantasierijke vormen. Dat maakt het idee van een verloren en mysterieuze beschaving best aannemelijk. De instructies zijn helder en duidelijk, je kunt er in een mum van tijd mee aan de slag!

Score: 8


Informatie

, 999 games
Genre: strategie, Tijdsduur: 45 minuten.
Voor 1-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 41.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.