logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Memento Monstrum

Nu Hotel Transsylvanië 4 ook te zien is op dvd, blu-ray en natuurlijk Amazon Prime Video, is het tijd om weer eens anders naar de monsters te kijken. In Memento Monstrum krijg je een uniek kijkje in het fotoboek van graaf Vladimir Dracula, wanneer hij op zijn drie kleinkinderen mag passen. Dat vind hij namelijk doodeng… zoals zoveel mannen heeft ook Dracula niet veel hoeven bijdragen in het opvoeden van zijn eigen kinderen. Wat als er eentje ontsnapt en in het zonlicht komt? Hij maakt zich grote zorgen. Gelukkig komen ze al snel in de bibliotheek, waar de kleindochters tot zijn grote schrik en ergernis een huis bouwen van zijn antieke boekenverzameling. Zijn kleinzoon heeft hij minder last van: die vermaakt zich prima met zijn smartphone, waar hij virtuele weerwolven opjaagt.

Fotoboek

Dan stuiten de kleindochters ineens op een oud fotoboek van opa Dracula. Daar staan zo’n vreemde monsters in, dat zelfs de aandacht van zijn puberkleinzoon is gewekt. Aan de hand van een aantal foto’s vertelt Dracula over zijn verleden, waar hij een Yeti heeft geholpen met haar balletcarrière, waar weerwolf Archibald heeft gedrumd met de Beatles en hoe hij zijn huisdier heeft omgevormd tot één van zijn beste vrienden, Brobo. De verhalen zijn heerlijk uitgebreid en behoorlijk fantasierijk. Als rode draad loopt het verhaal van Van Helsing door de avonturen van Vlad, die telkens probeert hem te verjagen. Gelukkig blijkt Van Helsing niet één van de handigste vampierjagers ter wereld te zijn…

Thuisfront

Tussen de verhalen door wordt het verhaal meermaals onderbroken door zijn kleindochters Globientje en Vira, maar ook kleinzoon Rezo doet af en toe een heerlijk sarcastische duit in het zakje. Dankzij die onderbrekingen krijg je af en toe een beetje extra tekst en uitleg over de avonturen an opa Dracula, over de monsterwereld en natuurlijk wat er bij komt kijken om vampier te zijn. Het is duidelijk dat je heel wat mogelijkheden ter beschikking hebt als je een vampier bent – en opa heeft ze allemaal uitgeprobeerd. In Mememto Monstrum denkt hij er aan terug, met veel plezier en smakelijke details.


Ga direct naar Memento Monstrum op BOL.com.

Recensie over Memento Monstrum

Wat als je al bijna 600 jaar oud bent… dan heb je heel wat verhalen om te delen met de wereld, nietwaar? Vlad Dracula diept zijn foto-album op uit de kast van zijn bibliotheek en vertelt zijn kleinkinderen over de spannende avonturen die hij allemaal heeft beleefd. Aan de hand van foto’s krijg je meteen een fraai beeld van de monsters in kwestie. Ze zijn grappig getekend en hebben een best groot aaibaarheidsgehalte. Natuurlijk zitten er wat spannende momenten in de verhalen, maar ze worden nooit echt eng. Daardoor zijn de verhalen van opa Dracula ook prima geschikt om te vertellen aan wat jongere toehoorders en lezers, zeker als ze wel van een beetje griezelen houden. Voor verhalen uit een fotoboek hadden er trouwens best meer foto’s in Memento Monstrum mogen staan, maar dat terzijde. Pluspunten krijgt het boek voor de koppeling met onze geschiedenislijn: de balletwereld in Parijs was ontzettend groot, de opgravingen in Egypte waren een belangrijke sprong in de ontdekking, en zo staan er meer leuke verwijzingen naar de geschiedenis en literatuur.

Score: 8


Informatie

Titel: Memento Monstrum
Auteur:
Illustrator: Wiebke Rauers
Uitgever: De Vier Windstreken
Aantal pagina’s: 200
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789051168747
Prijs: 19.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.