logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Melodie van de natuur, Ivo van Vulpen

de melodie van de natuurDe wetenschap is in de afgelopen honderd jaar ontzettend gegroeid. De kennis heeft zich exponentieel uitgebreid, en er komen steeds meer nieuwe deeltjes aan kennis bij. Theorieën worden opgesteld en getest, sommigen zien zich bevestigd, anderen niet. De ontwikkeling gaat zelfs zo hard, dat de ‘normale mens’ niet eens meer weet wat er allemaal ontdekt is. Higgs-deeltjes, subatomaire fysica, quarks en leptopen, het kan zijn dat je er wel eens van gehoord hebt, maar waarschijnlijk uit een of andere science-fictionfilm. Toch is dat al onderzocht en bekend terrein voor veel onderzoekers en wetenschappers! Dat is de nieuwe melodie van de natuur, volgens schrijver Ivo van Vulpen.

De natuur uitgeplozen

Het is in dit boek, bekeken vanuit de subatomaire fysica, het hoogste doel om uit te pluizen hoe de natuur in elkaar steekt. Om de natuurlijk helemaal uit elkaar te rafelen tot in de kleinste deeltjes. En wie weet kun je ‘m dan ook weer in elkaar zetten, misschien zelfs op een andere manier. Moet je voorstellen wat er dan allemaal mogelijk is! Maar: beginnen bij het begin. Op dit moment zijn de wetenschappers nog druk aan het onderzoeken wat er allemaal te vinden is in de wereld van moeder natuur. Ze zijn de bladmuziek nog aan het opschrijven van de melodie van de natuur, voor ze er zelf muziekstukken mee kunnen maken.

Heldere taal

Natuurlijk is er een groot probleem bij het uitleggen van dit soort materie. Het is en blijft gortdroog materiaal, die quantumfysica. Probeer dat maar eens uit te leggen aan een leek! Toch is dat precies wat Ivo van Vulpen doet. Het is natuurlijk wel handig als je een beetje interesse hebt in deze microscopische wereld, maar veel meer dan die interesse heb je ook niet nodig om Melodie van de natuur te lezen. Het is toegankelijk geschreven, met duidelijke voorbeelden uit de alledaagse wereld. Dat vooral maakt het heel begrijpelijk. De schema’s en overzichten zijn evenzo helder en begrijpelijk, vooral ook omdat ze je aanspreken op wat je al weet, wat je al kent. Omdat Ivo gebruik maakt van jouw basis en bouwsteentjes!


Recensie over Melodie van de natuur

Melodie van de natuur doet iets wat nagenoeg onmogelijk lijkt: het legt de bizarre wereld van quantumfysica en subatomaire fysica op een heel begrijpelijke manier uit. Het boek is toegankelijk geschreven en leest bijna als een avonturenroman, met heel veel feitjes… als een Dan Brown of ieder willekeurig boek van Mulisch, gericht op één enkel onderwerp en zonder het betweterige ondertoontje. Klasse!

Score: 8


Informatie

Melodie van de natuur,
Uitgeverij atlas contact, 320 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789045036007. Prijs: 21.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.