logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit zijn de meest beluisterde luisterboeken en schrijvers van 2021 in Nederland

Het einde van 2021 is in zicht. En wat een jaar was het! Door de lockdown hielden we meer tijd over die veel Nederlanders staken in een goed luisterboek. Sommigen leefden mee met het persoonlijke verhaal van Lale Gül in  ‘Ik ga leven’, terwijl anderen het uitschaterden van het lachen met Henry van Loon ’s ‘Onze Henry’. Samen met jou blikt Storytel terug op een jaar vol grappige, ontroerende en spannende verhalen in ‘A Year of stories’: een lijst met de populairste boeken en schrijvers van 2021!

Vrouwen aan de top

De vrouwelijke auteurs vielen dit jaar goed in de smaak. De drie meest beluisterde boeken van 2021 werden alle drie geschreven door een vrouw. Lale Gül pakte de eerste plek met Ik ga leven; een verhaal over hoe een jonge vrouw losbreekt van haar streng-islamitische familie. Maike Meijer veroverde de tweede plek met Wen er maar aan; een ode aan vervlogen dromen. Claudia de Breij wist de derde plek te bemachtigen met Amalia. Alle drie de luisterboeken werden zelf ingesproken door de auteurs. 

Een luisterboek heeft een goed verhaal nodig, maar een aangename voorlezer mag ook niet ontbreken. Nederlands-Schotse actrice Carly Wijs is dit jaar benoemd tot beste voorlezer bij de Storytel awards en is de meest beluisterde voorlezer van het jaar met verhalen als Hoe nu verder? en Huidpijn van Saskia Noort. In de voorlees-categorie deden vrouwen het eveneens beter dan de mannen: vier van de vijf beste voorlezers zijn vrouwen. 

Lees ook onze review over Storytel!

Thrillers in trek

En alsof dit jaar nog niet spannend genoeg was, maakten veel Nederlanders het nog spannender. We zochten op grote schaal toevlucht in de zomerthrillers van Suzanne Vermeer. Het pseudoniem komt maar liefst driemaal voor in de top 10 meest beluisterde boeken. Het spannendste boek van 2021 is Slachtoffer 2117 van de ongekroonde koning van  misdaadliteratuur Jussi Adler-Olsen, gevolgd door Niemand zeggen van M.J. Arlidge en Schaduwland van Robert Bryndza. 

Behoefte aan een beetje humor

Na de zoveelste lockdown konden veel van ons wel een opvrolijker gebruiken. We zochten troost in Jeff Kinney’s klassieke, mega succesvolle reeks Het leven van een loser, of vluchtten weg in Onze Henry, de one man show van Henry van Loon; waarin hij reflecteert op zijn Brabantse roots met ironische liedjes en platte humor. 

De top 10 best beluisterde boeken van 2021

 1. Ik ga leven – Lale Gül
 2. Wen er maar aan – Maike Meijer
 3. Amalia – Claudia de Breij
 4. De heks van Limbricht – Susan Smit
 5. Zomeravond – Suzanne Vermeer
 6. De zevende zus – Lucinda Riley
 7. De zilverboom – Lucinda Riley
 8. Kukuru: de 10 grootste levenslessen tot nu toe – Giel Beelen
 9. Dwaalspoor – Suzanne Vermeer 
 10. Mayday – Suzanne Vermeer 

De 5 meest beluisterde voorlezers van 2021

 1. Carly Wijs
 2. Charlotte Lap
 3. Jouman Fattal
 4. Willemijn de Vries
 5. Hymke de Vries

De top 5 spannendste boeken van 2021

 1. Slachtoffer 2117 – Jussi Adler-Olsen
 2. Niemand zeggen – M.J. Arlidge 
 3. Schaduwland – Robert Bryndza 
 4. Onder invloed – Marijke Verhoeven
 5. Zwijgplicht – Linda Castillo

De top 10 grappigste boeken van 2021

 1. Wen er maar aan – Maike Meijer
 2. Het leven van een loser – Niet te doen! – Jeff Kinney 
 3. Het leven van een loser 4 – Een hondenleven – Jeff Kinney
 4. Onze Henry – Henry van loon
 5. Numero Uno – Ronald Goedemondt
 6. Nooit zeggen dat je nichtje mooi kan zingen – Marjon Hoffman
 7. Cabaret voor beginners – Brigitte Kaandorp
 8. Dat wordt nooit wat – Bert Visscher 
 9. Grande de luxe extra plus – Brigitte Kaandorp
 10. Ik heb een slimme droger – Tex de Wit

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.