logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Meer smaak uit eigen tuin halen doe je zo


meer smaak uit eigen tuin Sinds twee jaar hebben we een echte moestuin. Geen heel grote, maar toch: het is er een. Het gras van de jongens – wat stiekem best veel onderhoud was en waar ze niets mee deden – heeft plaatsgemaakt voor een domein van zand, cocopeat, compost, wat fruitbomen- en struiken en een heleboel opgekweekte plantjes. En daar sta je dan, als beginnend tuinier, te wroeten, snoeien en praten tegen je jonge plantjes. Zonder enige ervaring, met genoeg boeken in de kast. En helpt dat? Nee. Ervaring moet je hebben, want alleen een stukje informatie is echt niet afdoende. De oogst van vorig jaar was dus niet om over naar huis te schrijven. Ook dit jaar zal het tegenvallen ben ik bang – ik was te enthousiast geweest met het buiten zaaien en overplanten van de jonge groentes en fruitjes – na een paar nachten nachtvorst was er niets meer van over. Een schril contrast met vorig jaar, toen ik alles volgens het boekje deed en netjes heb gewacht tot ijsheiligen. Een goede les geleerd.

Meer met minder

Wat me ook opvalt is dat de oogst van die zelfgekweekte plantjes niet altijd even briljant is. Soms heb je veel opbrengst, soms weinig. Kleine appeltjes genoeg, bijvoorbeeld, maar er moeten toch ook gewoon van die grote appels in kunnen groeien, zoals je die in de supermarkt ziet? Dat is tenminste wel het doel! Dat ook de kinderen zien waar al die groenten en fruit vandaan komen. En dat mijn noeste arbeid niet voor niets is, natuurlijk. Hoe haal je meer smaak uit de tuin? Welnu, dat is precies de favoriete bezigheid van de Britse botanist James Wong. Hij onderzoekt het gedrag van planten en hoe ze reageren op verschillende omgevingsfactoren. En hey, dan heb je al mijn aandacht te pakken!

Coole tuinkabouter

Aan de ene kant vertelt James Wong (die volgens mij echt een heel geschikte gast is, kijkend naar de foto’s in het boek) hoe je de natuur een handje kunt helpen door de optimale mix van licht, voeding en water te leveren. Aan de andere kant – en dan wordt het pas echt gaaf – vertelt hij ook de geheimpjes van het vak, waarmee je planten kunt foppen. Spuit je bijvoorbeeld een beetje jasmijnwater op bramen, dan denkt de plant dat-ie wordt aangevallen en gaat er meer energie naar de bramen in plaats van naar de bladeren. Die bramen worden daardoor zoeter en sappiger! Kijk, dát zijn de trucjes waar we het voor doen.

Wetenschappelijk tuinieren

Het gave van de tips in Meer smaak uit eigen tuin is dus dat je niet alleen afhankelijk bent van de ervaringen van James, maar dat die tips en trucs ook wetenschappelijk bewezen zijn. Haal dus maar een blik groene verf en een paar rollen aluminiumfolie tevoorschijn, want die ga je nodig hebben om een maximale oogst met de beste smaak uit je moestuin te slepen. Oké, het ziet er misschien een beetje raar uit, maar alles voor een goede maaltijd, toch? Bovendien zijn de tips en technieken die in Meer smaak uit eigen tuin staan omschreven helemaal niet zo elitair of moeilijk – de meeste zul je meteen kunnen uitvoeren, hoewel je voor andere technieken misschien wat dingetjes moet bestellen. Moeilijk zijn ze in ieder geval niet. Sterker nog: het lijkt erop dat je zelfs minder tijd kwijt bent in de tuin dan nu!

Veel informatie over planten

In het boek vind je een flinke hoeveelheid gewassen en hoe je ze het beste kunt verzorgen, planten, onderhouden en eventueel kunt snoeien. Leuk is het hoofdstuk over bijzondere planten en gewassen, waarbij je zelfs zult ontdekken dat er veel meer mogelijk is in je moestuin dan dat je bij je plaatselijke tuincentrum voor mogelijk had gehouden. Meer smaak uit je tuin is een echte must-have voor iedere tuinier. Het belooft je meer oogst van hogere kwaliteit, met minder inspanning. Klinkt goed, nietwaar? Meer smaak uit eigen tuin, James Wong Fontaine uitgevers, 218 pagina’s, hardcover. Prijs: 24,95 euro. ISBN: 9789059566637

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.