logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bouw je eigen robot met Meccano: de Meccanoid G15


IMG_9428

De een bouwt met blokjes, de ander met lijntjes en geschilderde vlakken, sommigen met hout en spijkers, maar ook het bouwen met plankjes, schroeven en bouten blijkt al meer dan 100 jaar een grandioos succes te zijn. Zo lang bestaat het merk Meccano namelijk al! En nog steeds maken ze geweldige producten, die helemaal bij de tijd zijn. Meccano is namelijk al lang niet meer een stapel plankjes en staafjes die je met elkaar kunt verbinden. Dat bewijst het merk wel met de Meccanoid G15: een heuse robot die je helemaal zelf kunt bouwen en besturen!

Meccanoid als vriend

De Meccanoid G15 is een persoonlijke robot die je vaak aan zult hebben. Heb je hem eenmaal gebouwd, dan is het een geweldig leuke en grappige kameraad om mee te spelen. Hij kent leuke dansjes, leert je coole kung-fu moves, vertelt je grapjes en meer. Daarnaast kun je hem met je stem besturen en rondleiden door je huis, maar je kunt hem ook nieuwe trucjes leren die je hem kunt laten uitvoeren via speciale stemcommando’s. Hoewel de Meccanoid G15 in eerste instantie Engels praat, kun je hem via de computer en een speciaal programmaatje dat je gratis kunt downloaden ook Nederlands leren. Hij past dan alle stemcommando’s en uitspraken automatisch aan.

Even doorbouwen

Het in elkaar zetten zal je ongetwijfeld de nodige tijd kosten. De hele set bestaat uit ongeveer 600 blokjes, en daar houd je d’r maar een paar van over. Bedenk je ook even dat je ieder blokje met minstens 2 schroefjes en boutjes aan een ander blokje verbind, en je weet ook hoe veel schroefjes je mag vastdraaien 🙂 Dat vastdraaien doe je overigens wel met een meegeleverd gereedschapssetje, dat maakt het zeker wat makkelijker. Maar het blijven kleine schroefjes en moertjes, voor mensen met dikkere vingers (of volwassenen) zal het een flinkje uitdaging zijn. Maar ook een stoere uitdaging, want het is wel te gek om alle motortjes en wieldelen in elkaar te schroeven, om je robot langzaam te zien groeien! Ikzelf kon niet wachten tot de batterijen in het lichaam geplaatst konden worden en Meccanoid tot leven gebracht werd. Dat leven zit overigens verstopt in het Meccabrain, het besturingsdeel waar de Meccanoid volledig op draait. Met behulp van een standaard micro-USB poort kun je de Meccabrain met je computer koppelen en updaten of er nieuwe talen naar uploaden. Erg handig en slim bedacht van Meccano!

Daar is een app voor

Dat is echter nog steeds niet alles. Meccanoid G15 beschikt namelijk ook over een eigen app, waarmee je de persoonlijke robot mee kunt programmeren, of je hem kunt opdragen om jouw bewegingen te volgen. Dat is toch ook wel heel erg cool! Super is het om via de app nieuwe kunstjes te leren, die in de G.I.B. bibliotheek worden opgeslagen. (Geleerde Intelligente Bewegingen, in het Engels is dat de L.I.M., de Learned Intelligent Movements).

Creatieve robot

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag met de Meccanoid. Het blijft een verzameling plaatjes, boutjes en moertjes, die je allemaal uit elkaar kunt halen. Als je dat over je hart kunt verkrijgen, kun je alles bouwen wat je maar wilt. Er zitten vier motortjes in het pakket die je kunt laten draaien, en twee plankjes met wieltjes die je vooruit en achteruit kunt laten rijden, maar ook kunt laten draaien. De opbouw zoals je die op de verpakking ziet is echter wel de leukste. Daarmee heb je echt een persoonlijke robot. Bouw je er iets anders van, dan zijn de standen waarbij je de robot kunt laten dansen of kung fu kunt laten uitvoeren niet toegankelijk. Je kunt de robot dan wel nieuwe trucjes en bewegingen leren. Ook kun je de robot dan met je stem besturen – nog steeds erg cool en indrukwekkend. Wel miste ik een concretere programmeerfunctie in de app. Dat zou pas cool zijn geweest, en een mooie stap naar het leren van een programmeertaal!

Informatie

Meccanoid G15, Meccano
Prijs: 199 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.