logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Max Kruimel 2: Stank voor dank, Rachel Renee Russell

Een paar jaar geleden – toen CooleSuggesties zich nog richtte op ‘kinderen’ in het algemeen in plaats van enkel op jongens, mocht ik een paar delen van Dagboek van een Muts recenseren. Leuke boeken met dito avonturen. Vlot geschreven en eigenzinnige illustraties die het verhaal goed ondersteunden. Inmiddels heeft Rachel Renee Russell ook een serie jongensboeken geschreven met in de hoofdrol Max Crumbly, in het Nederlands vertaald naar Max Kruimel. Voor mij op tafel ligt het tweede deel: Stank Voor Dank!

Superheld op sokken

Het leuke aan de avonturen van Max Kruimel is wel dat het een doorlopend verhaal is. Je begint in het tweede boek gewoon waar het eerste deel is opgehouden! Aan de ene kant maakt het dat wat lastig lezen: je moet echt in het eerste deel beginnen voor je verder gaat met de volgende boeken, maar aan de andere kant heb je genoeg hints en handvatten om je ook prima in het tweede deel te redden zonder het eerste boek te hebben gelezen. Zo weet je bijvoorbeeld al vrij snel dat Max opgesloten zit in school, omdat hij een stripboek van zijn vader moet redden. Die heeft Max namelijk in het computerlokaal laten liggen. Als hij daar eenmaal aankomt ziet hij dat een paar mannen probeert computers te stelen uit school! Samen met zijn vriendin (ze vinden elkaar gewoon leuk, niet leuk-leuk – aldus een blozende Max) probeert hij ze tegen te houden…

Heldendaden en commentaren

De avonturen van Max Kruimel, Stank voor Dank, is geschreven in de populaire graphic novel-stijl. Die ken je vast wel van Niek de Groot, Dagboek van een Loser of Tom Groot. Genoeg jongens die vertellen over hun dagelijks leven, aangevuld met grappige illustraties! Max Kruimel vormt daar geen uitzondering op, hoewel het wel het meest Amerikaanse sausje heeft gekregen van deze boekenseries. Lekker over de top, een tikje hysterisch en met veel grappen en sarcastische opmerkingen. De illustraties zijn ook groot en expressief, als een soort manga-achtige stijl. Die vond ik persoonlijk soms iets te meisjes-achtig. Misschien komt dat omdat Niki Russell, de dochter van schrijfster Rachel Renee, voor allebei de series illustreert.

Conclusie over Max Kruimel – stank voor dank

Max Kruimel beleeft het ene spannende avontuur na het andere. Of in dit geval is het een groot avontuur, als Max probeert inbrekers op school tegen te houden. De humor is lekker scherp en sarcastisch, er zitten een paar spannende actiemomenten in en genoeg situaties waarin menig puberjongen zich kan herkennen. Max is een vriend die je zo maar in de klas zou kunnen hebben.

Door: CooleSuggesties
Score: Max Kruimel – stank voor dank krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Max Kruimel – stank voor dankRachel Renee Russell
Illustrator: Niki Russell
De Fontein, 224 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 9 jaar. ISBN: 9789026141140. Prijs: 14.99 euro.

Ga direct naar Max Kruimel – stank voor dank op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.