logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Nieuwe VR viewmaster gaat interactief


recensie (13)

Je kent hem vast nog wel: de Fischer-Price Viewmaster. Een soort verrekijker waar je van die ronde schijfjes in steekt. met een klik-klak aan de grote hendel krijg je een nieuw beeld voor ogen, dat zorgt voor een driedimensionaal effect. De twee plaatjes verschillen namelijk een beetje van elkaar, zodat er de illusie van ruimtelijkheid ontstaat. Ook fabrikant Mattel gaat natuurlijk met zijn tijd mee, en gebruikt het oude succes van de Viewmaster om een VR Viewmaster te maken.

recensie (14)

Om die techniek mogelijk te maken heb je wel een smartphone nodig die een gyroscoop aan boord heeft. Daarmee worden al je bewegingen bijgehouden. Om je smartphone voor je neus te houden krijg je een Cardboard VR-bril meegeleverd, in een kunststof variant uiteraard. Perfect geschikt voor zo’n beetje alle 5- en 6-inch smartphones. Die klem je in de houder, waarna je de VR bril kunt opzetten. Maar dan ben je er nog niet, want alleen met een smartphone en een houder heb je natuurlijk nog steeds geen beeld.

Voor het VR Viewmaster beeld moet je eerst de app downloaden voor iOS of Android. Die is gratis te downloaden via de standaard appstores. Geen probleem. Maar ook dan zie je nog steeds niets! Je hebt namelijk een soort ‘sleutel’ nodig om het beeld vrij te spelen. je moet een bewijsje hebben dat je de viruele wereld mag bezoeken. Dat doe je met – heel erg leuk – een soort dik Viewmasterschijfje, dat de camera van je smartphone herkent. Pas dan worden de interactieve werelden beschikbaar.

Je kunt vooralsnog drie setjes met VR Viewmasterbeelden kopen. Wij mochten naar verschillende bestemmingen reizen met de set Bestemmingen. En voor je het weet loop je rond bij het Vrijheidsbeeld – erg indrukwekkend! Eenmaal in de virtuele wereld kun je niet rondlopen, maar wel ronddraaien en rondkijken. Her en der verspreid vind je interactieve punten. Daarmee krijg je informatie in beeld, ga je naar een andere sublocatie of kun je een andere activiteit uitvoeren. Met de bekende klik-klak hendel, natuurlijk.

recensie (15)

De VR Viewmaster van Mattel is een geweldige trip down memory lane, vooral dankzij de herkenbare houder voor je smarpthone en de schijfjes die je moet scannen. Zelfs de hendel waarmee je vroeger naar een ander plaatje schiet mag niet ontbreken. Een kleine beperking vind ik vooralsnog de hoeveelheid beelden die je per locatie kunt bekijken, maar die kan natuurlijk nog altijd uitgebreid worden – de locaties worden gedownload in een app die altijd geupdate kan worden. Een geweldige techniek is het zeker, mooi en zorgvuldig uitgevoerd.

Informatie

Viewmaster Virtual Reality starterset, Mattel
Prijs: 29,95 euro
Uitbreidingsset: 13,99 euro voor 3 schijfjes

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.