logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Marvel vs DC Comics: 15 helden die wel heel erg op elkaar lijken

Als het gaat om superhelden, zijn er eigenlijk twee grote kampen: Marvel en DC Comics. Ze hebben beiden een lange, lange geschiedenis van superheldenavonturen, maar ook met een breed scala aan personages. En soms lijken die wel opvallend veel op elkaar. Wij zetten 15 helden van Marvel en DC Comics naast elkaar en vragen ons af: toeval… of niet?

Hawkeye vs Green Arrow

De ‘geboorte’ van deze twee helden ligt een stukje uit elkaar. Green Arrow (echte naam: Oliver Queen) is bedacht in 1941, terwijl Hawkeye (echte naam: Clint Barton) in 1964 is bedacht. Toch is vergelijk eigenlijk een no-brainer. Hoewel de twee helden heel verschillende achtergrondverhalen hebben, hebben ze naast dat hun pijl-en-boog nog meer gemeen. Zo zijn ze beiden behoorlijk temperamentvol, maar kunnen ook bijzonder humeurig zijn. Ze moesten in hun jonge jaren leren boogschieten om te overleven en spelen een grote rol in het belangrijkste superheldenteam ter wereld: Oliver in de Justice League en Clint als Avenger. Door hun creatieve denkwijze zijn ze al aan heel wat bizarre situaties ontsnapt. Hun liefdesleven vertoont ook een vreemde gelijkenis. Zowel Clint als Oliver hebben iets gehad met een andere superheld, wiens naam begint met Black (Black Widow en Black Canary, om precies te zijn).

streaming-banner-disney-plus

Ant-Man vs Atom

Het ontstaan van Atom (echte naam: Ray Palmer, bedacht in 1961) en Ant-Man (echte naam: Hank Pym, bedacht in 1962) ligt veel dichter bij elkaar. Er zijn eerlijk gezegd een paar varianten van dit soort gasten geweest, maar Ray Palmer en Hank Pym stammen beiden uit de Silver Age of Comics en hebben het meest met elkaar gemeen. In de Silver Age was er een flinke remake van verschillende helden en comics als geheel. Westerns werden vervangen door superhelden, waarbij wetenschap een belangrijke rol speelde. Deze twee natuurkundigen waren de enigen die onderzoek deden om hun grootte te manipuleren, om zo nieuwe krachten te krijgen. Beiden ontdekten later dat ze niet alleen konden krimpen, maar ook groeien! Op liefdesvlak hadden ze niet zoveel succes: hun huwelijken eindigden in echtscheiding. Rays vrouw eindigde als superschurk, Hank creëerde in 1968 Ultron.

Vision vs Red Tornado

Laten we eerst het voor de hand liggende uit de weg ruimen. Zowel Red Tornado (bedacht in 1968) als Vision (bedacht in 1968) zijn androïden. Maar… er is meer! Ze zijn allebei gemaakt door schurken die ze probeerden te gebruiken tegen respectievelijk de Justice League en de Avengers. Maar het goede overwon: Red Tornado keerde zich tegen zijn maker, TO Morrow, net zoals Vision zich tegen zijn maker keerde, Ultron. Beide willen hun menselijkheid vinden. Beiden hebben een liefde voor menselijke vrouwen. Red Tornado ging uit met Kathleen Sutton en de twee adopteerden een dochter. Vision trouwde met Scarlet Witch en ze kregen twee kinderen. Hun vermogens zijn wel beduidend anders. Red Tornado is into de tornado-scene, terwijl Vision eigenlijk alles kan.

Merchandise koop je bij:

Moon Knight vs Batman

Hoewel er veel helden zijn die bepaalde kenmerken delen met de Dark Knight (Bruce Wayne, bedacht in 1939), is geen enkele zo duidelijk als Moon Knight (Marc Spector, bedacht in 1975). Marc is geen kopie van Bruce, maar de overeenkomsten zijn moeilijk te missen. Beide mannen worden gedreven door wraak: Batman wreekt zijn ouders, Moon Knight is strijder voor de god Khonshu. Ze zijn allebei steenrijk en beschikken niet over superkrachten: het zijn de gadgets die hen zo gevaarlijk maken. Dat maakt hen al vergelijkbaar, maar ook zonder het pak lijken ze op elkaar. Hun alter-ego’s nemen het over van hun werkelijke ik: Bruce is een genie, maar hij zakt weg in zijn rol als Batman. Ook Marc Spector is een gebroken geest die nog een stap verder is gegaan, waarbij hij afdaalt in werkelijke waanzin.

Hyperion vs Superman

Hyperion (bedacht in 1969) is een held die begon als een overduidelijke poging om een ​​DC-held te kopiëren. Pas later werd hij omgevormd tot iets anders. Hyperion begon als een gemene versie van Superman (Clark Kent, bedacht in 1938). Kort daarna verscheen een andere versie van Hyperion, bekend als Mark Milton, in het superheldenteam, Squadron Supreme. Heel eenduidig is de achtergrond van Hyperion niet. De meest bekende: een jongen met de kracht van Superman, die vanuit een stervende planeet naar aarde werd gestuurd en werd opgevoed door een vriendelijk stel. Klinkt bekend? Best een schaamteloze kopie van het verhaal van Superman! In de serie Supreme Power werd het verhaal aangepast. Hij werd opgevangen en opgevoed door de regering. Ze lieten hem opgroeien als een normaal kind, terwijl ze hem in de gaten hielden en de touwtjes in handen hadden, omdat ze hem alleen als wapen wilden gebruiken. Zodra Hyperion leert over deze plannen, vindt hij zijn eigen weg.

Deadpool vs Deathstroke

Ook Deadpool (echte naam: Wade Wilson, bedacht in 1991) begon zijn intrede in het superheldenrijk als een schaamteloze kopie van Deathstroke (echte naam: Slade Wilson, bedacht in 1980), die heel wat stof deed opwaaien. Zelfs in de echte namen zie je deze rip-off terug! Deathstroke en Deadpool zijn meestermoordenaars die zowel wapens als zwaarden hanteren en zichzelf kunnen genezen. Het leuke is wel dat beide mannen hun eigen baan hebben bewandeld, met eenzelfde einddoel: van superschurk naar anti-held. Hun persoonlijkheden verschillen compleet, evenals hun achtergrondverhalen. Hoewel de basis onder het kopieerapparaat is gelegd, heeft Marvel er dus wel een unieke draai aan gegeven!

X-Men vs Doom Patrol

Doom Patrol verscheen in juni 1963 voor het eerst, X-Men volgde in september 1963. De bedenker van Doom Patrol, Arnold Drake, was ervan overtuigd dat Stan Lee het idee had gestolen. Dat zou zomaar kunnen, want veel schrijvers werkten zowel voor Marvel als DC… een idee kan zomaar overspringen. En als je de teams vergelijkt, zie je grote overeenkomsten. Doom Patrol waren freaks, terwijl de X-Men mutanten waren die als freaks werden bestempeld. Beiden waren buitenbeentjes die vochten namens hun groep buitenbeentjes tegen de grote massa, die hen vreesde en haatte. Hun belangrijkste vijand was de Brotherhood of Evil Mutants! Laten we ook niet vergeten ze geleid werden door een oude man in een rolstoel.

Films koop je online bij:

Gamora vs Big Barda

In eerste instantie zou je niet veel overeenkomsten zien in deze twee helden. Toch zijn hun beide skillsets niet echt gebaseerd op spannende superheldenkrachten. Toch zijn Big Barda (bedacht in 1971) en Gamora (bedacht in 1975) veel krachtiger dan de meeste mannen waarmee ze vechten (wat vrij uniek was in die tijd). Het is vooral hun afkomst die deze vrouwen gelijkwaardig maken. Big Barda werd geboren op Apokolips, de thuiswereld van Darkseid. Ze werd op jonge leeftijd bij haar moeder weggehaald en verzorgd door Granny Goodness om de Female Furies, de felste krijgers van Darkseid, te leiden. Dit was het enige leven dat ze kende. Terwijl Barda begon als schurk, werd ze verliefd werd op Mister Miracle en werd ze titeindelijk een gewaardeerd lid van de Justice League. Gamora werd ook opgevoed door een schurk: haar adoptievader Thanos (het Marvel-equivalent van Darkseid). Ze werd ook als baby meegenomen en opgevoed als een wapen, terwijl ze zich niet realiseerde waaraan ze medeplichtig was geworden. Na het verraad van Thanos werd Gamora een soldaat voor de andere kant. Zo hiel ze de Avengers geholpen als een integraal onderdeel van de Guardians of the Galaxy.

Winter Soldier vs Red Hood

Interessant is dat deze twee sidekicks die antihelden werden, in 2005 bedacht zijn. Beide personages fungeerden als hulpje voor Batman en Captain AmericaWinter Soldier (echte naam: Bucky Barnes) stierf een tragische, maar heroïsche dood terwijl hij probeerde een bom onschadelijk te maken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De arme Red Hood (echte naam: Jason Todd), ook wel de minst favoriete Robin van iedereen genoemd, werd vermoord door de psychotische Joker. Hij stierf ook bij een explosie (hoewel hij eerst vrijwel dood werd geslagen.) Beiden herrezen van tamelijk zachte personen in coole anti-helden. Beide mannen keerden ook terug op een manier die hen tegen hun voormalige mentoren opzette. Jason Todd kwam thuis, aangewakkerd door het vuren van wraak. Bucky werd veranderd in een van ’s werelds grootste moordenaars en we weten dat Cap dat niet kon laten gebeuren. Inmiddels zijn het allebei helden geworden.

Namor vs Aquaman

Het is gemakkelijk om de twee zeemannen samen te voegen, maar de parallellen gaan veel verder dan dat. Om te beginnen zijn hun vaardigheden bijna precies hetzelfde. Het belangrijkste verschil is dat Namor (bedacht in 1939) kan vliegen en Aquaman (Echte naam: Arthur Curry, bedacht in 1941) niet. Beide mannen delen ook dezelfde zwakte: ze kunnen niet voor onbepaalde tijd op het land bestaan. Beiden werden geboren uit Atlantische vrouwen die verliefd werden op sterfelijke mannen. Namor en Arthur zijn troonopvolgers en die verantwoordelijkheden hebben altijd voorrang gehad op wat er in de oppervlaktewereld gebeurt. Hun liefdesleven is behoorlijk verschillend. Hoewel Arthur’s grootste probleem altijd Mera is geweest, is Namor verschillende keren getrouwd geweest. Ze hebben beiden een paar spannende avonturen beleefd in de comicwereld, maar inmiddels zijn ze teruggebracht tot relatief kleine rollen in hun universums. Aquaman heeft dankzij zijn eigen film ook een plekje gekregen in de Justice Laague-verhalen.

Black Cat vs Catwoman

Selina Kyle (ook bekend als Catwoman, bedacht in 1940) en Felicia Hardy (Black Cat, bedacht in 1979) zijn direct herkenbaar als geestverwanten. Natuurlijk hebben ze allebei dat hele kattengebeuren. Ten tweede zijn beide de beste dieven die er zijn. Maar… ze hebben ook allebei romantische banden met de helden, Batman en Spider-Man. Ook vertonen hun kostuums een staffe gelijkenis en hebben beide dames de grens tussen schurk en antiheld bewandeld. Het lijkt erop dat Marvel hier goed heeft gekeken naar DC Comics, maar interessant genoeg is dat niet het geval. Volgens bedenker Marv Wolfram kreeg hij het idee voor Felicia Hardy uit een Tex Avery-tekenfilm uit de jaren ’40, genaamd Bad Luck Blackie. En als je kijkt naar wie Catwoman was toen Black Cat haar stripdebuut maakte, lijken de twee nauwelijks op elkaar. Hoewel Selina een catsuit droeg in de originele Batman televisieserie uit de jaren 60, droeg ze in de comics nog steeds een paarse jurk. Catwoman kreeg haar bekende make-over in Batman: Year One, in 1986.

Power Princess vs Wonder Woman

Hoewel ze een paar enigszins hechte tegenhangers heeft in het Marvel-universum, misschien Thor of Captain Marvel, deelt geen enkele zo veel overeenkomsten met Diana Prince (Wonder Woman, bedacht in 1941) als Power Princess (Prinses Zarda, bedacht in 1982). Prinses Zarda was absoluut bedoeld als Marvel’s versie van Wonder Woman. Het enige verschil is eigenlijk hun persoonlijkheid. Beide zijn godinnen die op volledig geïsoleerde eilanden zijn opgegroeid. Wonder Woman groeide op in Themyscira, terwijl Zarda haar jonge jaren op Utopia leefde. Net als Diana werd Zarda een afgezant van haar thuisland en beide dames vochten in de Tweede Wereldoorlog. Het zijn allebei felle krijgers met bijna identieke krachten en vaardigheden. Zarda werd, net als Diana, verliefd op vrijwel de eerste man die ze ontmoette. In de loop der jaren is de Amazon Princess uitgegroeid tot een icoon. Zarda kreeg een nieuwe impuls in Supreme Power, een update van Squadron Supreme.

streaming-banner-disney-plus

Man Thing vs Swamp Thing

In 1971 verschenen twee bijna identieke karakters bij zowel DC Comics als Marvel! Zowel Swamp Thing als Man Thing hebben gekeken naar de Heap, een soortgelijk personage dat in 1942 werd bedacht door Hillman Periodicals. Zowel Alec Holland (Swamp Thing) als Theodore “Ted” Sallis (Man Thing) waren wetenschappers. Ted en Alec werkten elk met een substantie die, in combinatie met het moeras, hen omvormden tot wat ze werden. Swamp Thing was aanvankelijk een rechttoe rechtaan horrorstrip. Alan Moore maakte het verhaal in een tweede serie tot het Swamp Thing die we nu kennen. Hij doordrenkte het in existentiële filosofie. Swamp Thing was een plant die dacht dat hij een mens was. Man Thing daarentegen is sinds zijn oprichting grotendeels onveranderd gebleven.

Nova vs Green Lantern

Green Lantern (Echte naam: Hal Jordan, bedacht in 1940) en Nova (echte naam: Richard Rider, bedacht in 1976) behoren elk tot een intergalactisch korps. Ze fungeren in feite als ruimteagenten. Jordan is daarbij ontzettend arrogant, terwijl Rider een verlegen kind was en zelfvertrouwen kreeg door zijn alter ego Nova. Waar Green Lantern gekozen is door een ring, worden leden van het Nova Corps anders gekozen. Zowel Jordan als Rider kregen hun nieuwe titels echter van een stervend lid van het korps. Hun vaardigheden komen niet helemaal overeen, maar ze hebbel allebei bijna onbeperkte kracht, die elk van een specifieke krachtbron ontvangt. Nova haalt zijn energie uit de Nova Source, terwijl Green Lantern zijn energie haalt uit de Central Power Battery. Beide mannen hebben hun korps geleid en zijn daarbij omgekomen. Ze zijn ook allebei teruggekeerd uit de dood.

Mr. Fantastic vs Elongated Man

Hoewel deze beide jongens zeker gebaseerd zijn op DC’s Plastic Man (1941), lijken ze veel meer op elkaar. Afgezien van hun rekvermogen (hun vermogen is vrijwel identiek), zijn ze ontzettend slim. Terwijl Reed Richards (Mr. Fantastic, bedacht in 1961) zijn energie op de wetenschap richt, gebruikt Ralph Dibny (Elongated Man, bedacht in 1960) zijn deductievaardigheden om misdaden op te lossen. Hoewel hun carrièrekeuzes verschillen, zijn ze twee van de slimste mannen in het Marvel- en DC-universum. Opvallend is dat ze allebei geen geheime identiteit hebben. Een ander aspect dat deze twee personages delen: hun huwelijken. Niet alleen waren beide mannen getrouwd met een Sue (Storm en Dearbon), maar hun relaties waren ook relatief probleemloos. In de soap-wereld van strips is dat een enorme prestatie! 


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.